Μήπως ο σκύλος σας είναι υπεύθυνος για τον διαταραγμένο ύπνο σας; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μήπως ο σκύλος σας είναι υπεύθυνος για τον διαταραγμένο ύπνο σας;





Μελέτη υποστηρίζει ότι ο αγαπημένος σας σκύλος μπορεί να είναι υπεύθυνος για τον διαταραγμένο ύπνο σας. Μάλιστα τα αποτελέσματα της μελέτης συνάδουν με προηγούμενες μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι η κηδεμονία κατοικίδιων ζώων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου.

Μπορεί η κακή ποιότητα ύπνου μας να οφείλεται στο κατοικίδιο μας;




Σύμφωνα με την έρευνα, η κατοχή ενός σκύλου σχετίζεται με μεγαλύτερες πιθανότητες να έχετε διαταραχή ύπνου και να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ενώ η κατοχή γάτας σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα να έχετε τράνταγμα στα πόδια.

Η ποιότητα του ύπνου μετρήθηκε εξετάζοντας στοιχεία όπως το ροχαλητό, το αίσθημα ανησυχίας, η διάγνωση διαταραχής ύπνου, το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πολύ πρωινό ξύπνημα, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τον ύπνο, τα τραντάγματα στα πόδια, όπως επίσης ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να αποκοιμηθεί και το αν κοιμάται συνήθως λιγότερο από έξι ώρες. Ενώ να σημειώσουμε ότι οι ερευνητές δεν εξέτασαν το πού κοιμούνταν τα κατοικίδια, δηλαδή αν καταλάμβαναν χώρο από το κρεβάτι του κηδεμόνα τους.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ των κατοικίδιων ζώων και ποιότητας ύπνου και διαταραχών ύπνου έχουν ποικίλα αποτελέσματα. 

Από τη μία πλευρά, οι σκύλοι και οι γάτες μπορεί να δρουν ευεργετικά για την ποιότητα ύπνου του κηδεμόνα τους, λόγω της αίσθησης ασφάλειας και συντροφικότητας που παρέχουν, που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των επιπέδων άγχους, στρες και κατάθλιψης. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, τα κατοικίδια μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο μας.



Η εξήγηση που δίνουν σχετικά με τις διαφορές στη σχέση ποιότητας ύπνου και ιδιοκτησίας γάτας έναντι σκύλου μπορεί να οφείλονται στο ότι οι γάτες τείνουν να είναι πιο δραστήριες τη νύχτα. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν λιγότερες διαφορές στους δείκτες ποιότητας ύπνου μεταξύ κηδεμόνων γάτας και μη, σε σύγκριση με κηδεμόνες σκύλων και μη.

Επιστήμονες σημειώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα ήταν τυχαία ή αν πράγματι τα κατοικίδια προκαλούν προβλήματα ύπνου.

Μήπως τελικά, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα πρέπει να περιορίζουμε την πρόσβαση του σκύλου μας στην κρεβατοκάμαρα τη νύχτα; Για σκεφτείτε το. Ίσως αποκτήσετε τα οφέλη ενός ήρεμου ύπνου.

mypet.gr