Μπορούν τα σκυλιά να είναι αλλεργικά στους ανθρώπους; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μπορούν τα σκυλιά να είναι αλλεργικά στους ανθρώπους;

 

Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργίες συνήθως εμφανίζουν υγρά μάτια, ρινική καταρροή, φτέρνισμα και ξύσιμο. 


Ομοίως, οι σκύλοι μπορεί να είναι αλλεργικοί στη γύρη και στα τρόφιμα, στις τρίχες άλλων ζώων, αλλά και στους ανθρώπους!

Αν και δεν είναι συχνό φαινόμενο, οι άνθρωποι αφήνουν πίσω τους τρίχωμα, όπως και τα άλλα ζώα, με αποτέλεσμα ορισμένοι σκύλοι μπορεί να είναι αλλεργικοί σε αυτό.

Συνήθως, οι σκύλοι αυτοί διαγνώσκονται με γενικευμένη ατοπική δερματίτιδα, η οποία είναι μια μακροχρόνια κατάσταση με τάση να επανεμφανίζεται περιοδικά. 

Τα κλινικά της συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολικό κνησμό και ξύσιμο, υγρά μάτια και ρινική καταρροή και τριχόπτωση.


Τι κάνει τους σκύλους αλλεργικούς στους ανθρώπους;

Η αλλεργία είναι μια υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία πυροδοτείται όταν έρχεται σε επαφή με ένα αλλεργιογόνο (μια ξένη ουσία που προκαλεί την αντίδραση). 

Όταν ένας σκύλος είναι αλλεργικός στον άνθρωπο, το ανοσοποιητικό του σύστημα αντιδρά όταν έρχεται σε επαφή με ανθρώπινο τρίχωμα (ή νιφάδες δέρματος).

Αυτό το αλλεργιογόνο φτάνει στο σώμα του σκύλου μέσω της εισπνοής ή της κατάποσης. Η άμεση επαφή με το αλλεργιογόνο μπορεί, επίσης, να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση.

Αν και φαίνονται σχετικά ακίνδυνες, οι δερματικές αλλεργίες ενέχουν κίνδυνο περαιτέρω μόλυνσης. Εάν η αλλεργία δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές επιπλοκές, διότι καθώς ο σκύλος σας ξύνεται, δαγκώνει ή γλείφεται συχνά, το δέρμα του γίνεται όλο και πιο ερεθισμένο και ευαίσθητο.


Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η ενδοδερμική δοκιμή 2 σε σκύλους είναι παρόμοια με την εξέταση που γίνεται στον άνθρωπο. 

Ο σκύλος σας θα ναρκωθεί ελαφρά, ώστε ο κτηνίατρος να μπορεί να εκτελέσει την εξέταση. Διάφορα αλλεργιογόνα θα εγχυθούν στο δέρμα του σκύλου σας σε ξεχωριστά σημεία, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει αντίδραση. 

Οι περιοχές όπου το δέρμα γίνεται κόκκινο και φλεγμονώδες, υποδεικνύουν τα αλλεργιογόνα που ευθύνονται για τα κλινικά συμπτώματα του σκύλου σας.



Πόσο συχνή είναι η συγκεκριμένη αλλεργία;

Οι αλλεργικοί σκύλοι στους ανθρώπους δεν είναι ένα τόσο συχνό φαινόμενο, αν και ορισμένοι κτηνίατροι μπορεί να ισχυρίζονται το αντίθετο. 

Δεδομένου ότι οι ανθρώπινες αλλεργίες είναι δύσκολο να διαγνωστούν στους σκύλους, εάν δεν διενεργηθούν ενδοδερμικές ή αιματολογικές εξετάσεις, οι κτηνίατροι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα την αιτία της αλλεργίας του κατοικίδιου ζώου σας.


Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας είναι αλλεργικός στους ανθρώπους;

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για τον αλλεργικό σκύλο σας είναι να βελτιώσετε το περιβάλλον στο οποίο ζει και να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας για την καταλληλότερη θεραπεία.

♦ Καθαρίστε και σκουπίστε το σπίτι σας καθημερινά. 
Με αυτόν τον τρόπο, το τρίχωμα από όλους δεν θα αιωρείται στον αέρα και δεν θα εναποτίθεται παντού.

♦ Απαλλαγείτε από αντικείμενα που δεν μπορούν να πλυθούν, όπως χαλιά ή ταπετσαρίες.

♦ Πλένετε συχνά το σώμα και τα μαλλιά σας (αυτό ισχύει και για τα άλλα μέλη της οικογένειας). 
Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσετε την ποσότητα του τριχώματος που μπορεί να πέσει από το σώμα σας.

♦ Μην αφήνετε το σκύλο σας να κοιμάται στο κρεβάτι σας, εκτός αν είναι απαραίτητο. 
Σε αυτή την περίπτωση, αλλάζετε συχνά τα κλινοσκεπάσματα και, τουλάχιστον, μην αφήνετε τον σκύλο σας να κοιμάται δίπλα σας κάτω από την κουβέρτα.

♦ Αγοράστε έναν καθαριστή αέρα (αφυγραντήρα)

♦ Ανοίξτε καθημερινά τα παράθυρα για να μπαίνει φρέσκος αέρας.

Για να βοηθήσετε άμεσα τον σκύλο σας, κάντε του τακτικά μπάνια με υποαλλεργικά σαμπουάν ασφαλή για κατοικίδια, για να απαλλαγείτε από τον κνησμό και την ερυθρότητα. 

Επιπλέον, συμπληρώστε την τροφή του με ιχθυέλαιο, το οποίο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα (που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής).

mypet.gr