Γιατί τα σκυλιά σηκώνουν το κεφάλι τους όταν τα χαϊδεύετε; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί τα σκυλιά σηκώνουν το κεφάλι τους όταν τα χαϊδεύετε;


Πιθανότατα θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν χαϊδεύετε τον σκύλο σας στο κεφάλι, το κεφάλι του σηκώνεται για να σας συναντήσει και μάλιστα κάνει και οπτική επαφή εκείνη τη στιγμή. Όμως γιατί το κάνει;


Η αντίδραση κάθε σκύλου διαφέρει. Τις περισσότερες φορές, οι σκύλοι σηκώνουν το κεφάλι τους προς τα πάνω για να καταλάβουν τι συμβαίνει γύρω τους, ή κάποιοι μπορεί απλώς να το κάνουν γιατί μυρίζουν μια λιχουδιά. 

Αν ο σκύλος σας δείχνει ότι φοβάται ένα άγγιγμα από ψηλά, δοκιμάστε να τον ξύσετε κάτω από το πηγούνι του και συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα σωματικού πόνου.



Σκύλοι και γλώσσα του σώματος

Οι σκύλοι επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και μαζί μας πολλές φορές με τη γλώσσα του σώματος. 

Αν και οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να κατανοούν κάποιες λέξεις, που συχνά χρησιμοποιούμε ως εντολές συμπεριφοράς, η κατανόηση της γλώσσας του σώματός τους είναι σημαντική για να κατανοήσουμε κάπως τα συναισθήματά τους. 

Οι ενδείξεις της γλώσσας του σώματος περιλαμβάνουν συμπεριφορές, όπως η τεντωμένη ουρά, αλλά και πιο λεπτές ενέργειες, όπως η οπτική επαφή και οι εκφράσεις του προσώπου. 

Ένας σκύλος που σηκώνει το κεφάλι του είτε για να συναντήσει το χέρι σας είτε για να δει καλύτερα το πρόσωπό σας, είναι πιθανό να το κάνει για να εκφράσει εμπιστοσύνη, περιέργεια ή απλά για να προσπαθήσει να καταλάβει καλύτερα τι συμβαίνει.


Αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους

Σύμφωνα με έρευνες, ο σκύλος δεν αποκρυπτογραφεί τόσο το πρόσωπο ενός ανθρώπου όσο τα χέρια του. 

Οι κηδεμόνες σκύλων, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, κάνουν τα σκυλιά τους να τους κοιτάζουν στα χέρια και αυτό μπορεί να συμβεί και στην εκπαίδευση που χρησιμοποιούμε σήματα με το χέρι μας. 

Επιπλέον, οι ανταμοιβές που προσφέρουν οι κηδεμόνες σκύλων για μια καλή συμπεριφορά βρίσκονται συνήθως στα χέρια τους, κάτι που κάνει τους σκύλους να συνδέσουν την τροφή με τα ακροδάχτυλα και μπορεί να τους κάνει να κοιτάζουν ή να απλώνουν το χέρι τους προς αυτά.

Η κλίση του κεφαλιού, χρησιμοποιείται συνήθως για να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει γύρω τους. 

Λέγεται ότι ένα κεκλιμένο κεφάλι μπορεί να βοηθήσει έναν σκύλο να ακούσει ή ακόμα και να δει καλύτερα, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τα σκυλιά με μακρύ ρύγχος, τα οποία μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να δουν τα πράγματα από κοντά.


Άγγιγμα στο κεφάλι



Ενώ ορισμένα σκυλιά μπορεί να φέρουν το κεφάλι τους προς το μέρος σας, άλλα μπορεί να φοβηθούν, ή απλώς να απομακρυνθούν όταν κάποιος προσπαθεί να τα χαϊδέψει στο κεφάλι. 

Όταν ένας σκύλος τρέμει στο άγγιγμα του κεφαλιού, μπορεί να δείχνει ότι έχει υποστεί κακοποίηση. Επιπλέον, ορισμένοι σκύλοι που υποφέρουν από τραυματισμούς ή παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα, μπορεί να αποφύγουν ένα απλωμένο χέρι στο κεφαλάκι τους επειδή νιώθουν πόνο.

Σε κάποια σκυλιά μπορεί απλά να μην τους αρέσει να τα αγγίζουν σε αυτό το σημείο του σώματος ενώ μπορεί να είναι πιο δεκτικά σε χάδια σε άλλα μέρη, όπως στην κοιλιά, στα πλευρά ή στο σβέρκο τους.

Αν δεν γνωρίζετε καλά έναν σκύλο, καλό είναι να αποφεύγετε να βρίσκεστε πάνω από το κεφάλι τους. 

Προσπαθήστε να πλησιάζετε ένα σκύλο αφού σταθείτε στο πλάι του, αντί να τον πλησιάζετε με το κεφάλι, και προσφέρετε ένα άγγιγμα κάτω από την κνήμη τους αντί στο κεφάλι τους.