Μωβ μέδουσες: Απειλή (και) για τον σκύλο – Η κατάλληλη αντιμετώπιση - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μωβ μέδουσες: Απειλή (και) για τον σκύλο – Η κατάλληλη αντιμετώπιση



Επικίνδυνες είναι (και) για τον σκύλο οι μωβ μέδουσες, που συνεχώς αυξάνουν την παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες. Ενημερωθείτε για τα σκευάσματα που αντιμετωπίζουν τα τσιμπήματα από έντομα και θαλάσσια πλάσματα


Διακοπές «παρέα» με τις μωβ μέδουσες θα κάνουμε αυτό το καλοκαίρι, και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, τόσο για εμάς, όσο και για τον σκύλο μας, καθώς και για εκείνον το τσίμπημά τους είναι επώδυνο.

«Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να συμβούν διάφορα ατυχήματα στα ζωάκια μας, από τσιμπήματα εντόμων (μέλισσες, σφίγγες) ή από θαλάσσια πλάσματα, όπως οι μέδουσες και οι τσούχτρες.


Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ενημερώσουμε άμεσα τον κτηνίατρό μας, ώστε να μας συμβουλεύσει τι πρέπει να κάνουμε, γιατί κάθε ζωάκι μπορεί να έχει το δικό του ιστορικό. Οπότε, ο κτηνίατρός μας θα είναι ο καθοδηγητής μας», επισημαίνει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Τονίζει ότι θα πρέπει να έχουμε στο νου μας, προτού φύγουμε για διακοπές, να ενημερωθούμε για τα ιατρεία μικρών ζώων που βρίσκονται στην περιοχή του προορισμού μας, έτσι ώστε, σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού, να μεταφέρουμε τον σκύλο μας άμεσα, εάν χρειαστεί.



Τι κάνουμε, εάν τον σκύλο μας τον τσιμπήσει σφίγγα, ή μέλισσα – Ποια είναι τα συμπτώματα

«Στην περίπτωση που δούμε ακριβώς πού τσιμπήθηκε το ζωάκι μας, προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το κεντρί. Στην περιοχή αυτή του σώματός του μπορούμε να βάλουμε μαγειρική σόδα, ή αντιισταμινικές, ή κορτιζονούχες αλοιφές – αρκεί, βέβαια, να είναι σε σημείο που να μην μπορεί να γλύψει ο σκύλος μας, καθώς τα σκυλιά, ως γνωστόν, όταν έχουν μια πληγή, ή ότιδήποτε άλλο, το γλείφουν. Και απαγορεύεται να γλείψουν δερματικές αλοιφές», αναφέρει η κα Μπαρδάνη.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας σκύλος έπειτα από τσίμπημα σφίγγας ή μέλισσας, σύμφωνα με την κτηνίατρο, είναι πρήξιμο, κοκκινίλα, ερεθισμός στην περιοχή και αλλεργική αντίδραση σε όλον τον οργανισμό του ζώου. Οπότε, μπορεί να παρουσιάσει πρήξιμο σε διάφορα σημεία του σώματός του.

«Κυρίως, αυτό που φοβόμαστε στο κεφάλι είναι να πρηστούν ο λάρυγγας και ο φάρυγγας, και το ζώο δεν μπορεί να αναπνεύσει. Να πάθει αλλεργικό σοκ.

Τα σκυλιά, πολλές φορές, κυνηγούν τις σφίγγες και τις μέλισσες, και μπορεί να τις δαγκώσουν και να τις καταπιούν. Οπότε, το τσίμπημα μπορεί να είναι και μέσα στο στόμα, που είναι ακόμα πιο επικίνδυνο: ο σκύλος πρήζεται – γίνεται σαν… ιπποπόταμος. Πρήζονται, η μουσούδα, τα χείλη, η γλώσσα του. Η γλώσσα του γίνεται διπλάσια.



Πρέπει να του χορηγήσουμε άμεσα κάποιο κορτιζονούχο σκεύασμα, αλλά η ένεση είναι αυτή που δρα πιο γρήγορα. Αν δεν έχουμε, μπορούμε να δώσουμε και χάπι. Επίσης, χρησιμοποιείται και η αδρεναλίνη, αλλά όλα αυτά πάντα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου μας», λέει η κτηνίατρος.


Τσίμπημα μέδουσας/τσούχτρας: Τι μπορούμε να κάνουμε για τον σκύλο μας

«Όσον αφορά τις μέδουσες και τις τσούχτρες, που μπορεί να τσιμπήσουν το ζώο, καλό είναι να ξεπλύνουμε την περιοχή του τσιμπήματος με κρύο νεράκι, και να την αλείψουμε με κορτιζονούχα αλοιφή, ή με κάποιο πιο φυτικό σκεύασμα, όπως η αλόη. Και να χορηγήσουμε στο ζώο μας, κορτιζονούχα, αντιισταμινικά φάρμακα, πάντα με τη συμβουλή του ιατρού μας.

Οπότε, καλό είναι να έχουμε πάντα μαζί μας μια δερματική αλοιφή, που να περιέχει αντιβίωση και κορτιζόνη. Σαν φυτικό σκεύασμα υπάρχει η κηραλοιφή, αλλά και η αλόη, όπως προείπαμε, που μπορεί να ανακουφίσει το ζώο εκείνη την ώρα, όπως και η μαγειρική σόδα που βάζουμε κι εμείς, οι άνθρωποι», ενημερώνει η κα Μπαρδάνη και καταλήγει, λέγοντας: 

«Επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας, αν δούμε τον σκύλο μας να κυνηγάει κάποια μέλισσα/σφίγγα, προσπαθούμε να τον αποτρέψουμε. Αν η θάλασσα έχει τσούχτρες/μέδουσες, δεν θα τον βάλουμε μέσα, για να μην έχουμε ατύχημα. Θέλει μεγάλη προσοχή».

H κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη

ygeiamou.gr