Σκύλος: Τι αλλάζει στην όρεξή του το καλοκαίρι και τι να προσέξουμε - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σκύλος: Τι αλλάζει στην όρεξή του το καλοκαίρι και τι να προσέξουμε



Η άνοδος της θερμοκρασίας δεν επηρεάζει μόνο τη δική μας διάθεση για φαγητό
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο σκύλος μας αλλάζει συμπεριφορές. Μία από αυτές αφορά και την όρεξή του για φαγητό. Δείτει πότε αυτή η αλλαγή χρειάζεται την προσοχή μας, αλλά και ποιες τροφές δροσίζουν τον οργανισμό του

Μία από τις καλοκαιρινές συμπεριφορές του σκύλου είναι να ελαττώνει την κατανάλωση τροφής, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τον οργανισμό του, αλλά και τη διάθεσή του.

Αρκετοί κηδεμόνες ανησυχούν, όταν βλέπουν τον σκυλάκο τους να γυρίζει την πλάτη στο πιάτο του και να αναζητά το πιο δροσερό σημείο του σπιτιού.

Γιατί, ως γνωστόν, έχουμε συνδέσει την υγεία ενός οργανισμού με την όρεξή του για φαγητό.

Αλλά, η μειωμένη όρεξη του σκύλου μας για φαγητό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι κάτι που δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί. Γιατί είναι λογικό να υπάρξουν διακυμάνσεις στην όρεξη και στην ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσει.

Μην ανησυχείτε, λοιπόν, εάν δείτε τον αγαπημένο σας σκύλο να προσπερνάει κάποια γεύματα, ή να αφήνει ποσότητα τροφής στο πιάτο του», καθησυχάζει η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου, σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Εξηγεί ότι ο σκύλος, από τη φύση του, έχει πιο αυξημένη θερμοκρασία από τη δική μας. Αν υπολογίσουμε και το τρίχωμά του, μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πολύ ζεσταίνεται και ότι η ενεργητικότητά του θα είναι μειωμένη, από ό,τι συνήθως.

«Ειδικά τα κουτάβια και οι σκύλοι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις ανεβασμένες θερμοκρασίες.

Με την αλλαγή της θερμοκρασίας θα αλλάξει η δραστηριότητά τους, αλλά θα μεταβληθούν και οι ανάγκες τους σε ενέργεια.

Όταν ο σκύλος μας μένει περισσότερες ώρες ξαπλωμένος και σε αδράνεια, μειώνονται οι ανάγκες του για ενέργεια και, αντίστοιχα, το σώμα του προσαρμόζεται και μειώνει την όρεξη για φαγητό.

Άρα, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι το σώμα του σκύλου μας ρυθμίζει την ποσότητα της τροφής που θα χρειαστεί με βάση τις θερμιδικές του ανάγκες. Δηλαδή, με βάση τις ανάγκες του για ενέργεια», διευκρινίζει η ειδικός.

Αυτό που μας αποκαλύπτει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας είναι ότι το φως, επίσης, επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά του σκύλου. Και έχει παρατηρηθεί ότι αρκετά θηλαστικά μειώνουν την ποσότητα τροφής, όταν αυξάνονται οι ώρες της ημέρας με ήλιο.

Αντίθετα, σύμφωνα με την κα Παλαιολογοπούλου, όταν έρχεται ο χειμώνας και μικραίνει η μέρα, ο σκύλος θα αρχίσει να τρώει περισσότερο, καθώς ο εγκέφαλος συνδέει τη μείωση του φωτός με την άφιξη του χειμώνα.

«Αυτό ενεργοποιεί το ενδοκρινολογικό του σύστημα έτσι ώστε να αλλάξει τον μεταβολισμό, προκειμένου να αρχίσει να αποθηκεύει θρεπτικά συστατικά και θερμίδες για την έλευση του χειμώνα και του κρύου.

Βλέπουμε εδώ, για ακόμη μια φορά -και δεν θα κουραστώ να το λέω-, τη μαγεία και τη σοφία της φύσης. Όλα γίνονται για κάποιον σκοπό.

Εδώ να επισημάνουμε ότι, αν ο σκύλος μας δεν τρώει καθόλου, πρόκειται για μια διαφορετική περίπτωση και θα πρέπει να διερευνηθεί από τον θεράποντα ιατρό του», υπογραμμίζει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας.

Επίσης, ιατρική βοήθεια πρέπει να ζητήσουμε, όπως επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου, όταν δούμε τον σκυλάκο μας να είναι ιδιαίτερα ληθαργικός, έχει διάρροια/εμετό, και δεν πίνει νερό.

Όπως και όταν αρνείται όλα τα γεύματα, δείχνει να πονάει κάπου, ή έχει κάποιο στοματικό πρόβλημα.



Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον σκύλο μας τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες

Η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας δίνει χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε στον σκύλο μας, όπως και για τις κατάλληλες «καλοκαιρινές» τροφές.

1. Δεν πιέζουμε τον σκύλο μας να φάει, εφόσον δεν το επιθυμεί. Φροντίζουμε, όμως, να ενυδατώνεται και να λαμβάνει θερμίδες κατά την ημέρα, έτσι ώστε να μην περάσουμε στο άλλο άκρο, της δυσφαγίας, ή της αφυδάτωσης.

2. Ενισχύουμε την ενυδάτωσή του έχοντας πάντα φρέσκο και δροσερό νερό στη διάθεσή του. Μπορούμε, μάλιστα, να το ενισχύσουμε με παγάκια από ζωμό, έτσι ώστε να τον δελεάσουμε να το πιεί.

3. Προτιμάμε δροσερές και υγρές τροφές, καθώς προσθέτουν υγρασία στο σώμα του. Μπορείτε να δώσετε πρόβειο γιαούρτι, ή κεφίρ, σε συνδυασμό με αυγά, μαρούλι, ή αγγούρι βρασμένο και αλεσμένο, ή λίγο μοσχάρι.

4. Μπορείτε να παραλείψετε ένα γεύμα και να τον ταΐσετε απογευματινή/βραδινή ώρα. Ιδανικά, όταν θα δύει ο ήλιος, προσφέρετε το φαγητό του σε σκιερό και δροσερό μέρος.

5. Τα γεύματα, καλό θα είναι, να δίνονται σε θερμοκρασία δωματίου, ή λίγο πιο δροσερά, αλλά σίγουρα όχι ζεστά.

6. Καλό θα είναι, να αποφύγετε πρωτεΐνες και συστατικά τα οποία ενεργειακά θερμαίνουν το σώμα, όπως είναι το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά, ο κουρκουμάς και η κανέλα.

Προσέχουμε ιδιαίτερα, οι τροφές να μην έχουν λίπος, καθώς αυξάνει τις θερμίδες και τη θερμότητα στο σώμα – γι’ αυτό το λίπος είναι τόσο απαραίτητο για τον οργανισμό τους χειμερινούς μήνες. Διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος και καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες.

Αποφύγετε, λοιπόν, λιπαρά ψάρια, όπως είναι ο σολομός.

Τροφές που μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας με βάση την ενεργειακή του ιδιότητα

● λευκό ψάρι, όπως ο μπακαλιάρος
● μοσχάρι
● πατσά
● συκώτι
● κουνέλι
● πάπια
● αυγά
● γιαούρτι

Λαχανικά και φρούτα που μπορείτε να προσφέρετε στον σκύλο σας

● Καρπούζι
● Bluebberies
● Rasberries
● Cranberries
● Μαρούλι
● Μπρόκολο
● Kale
● Μπανάνα
● Καρότα
● Αχλάδια
● Μήλα
● Σέλινο
● Πράσινα φασολάκια

Οι υδατάνθρακες που μπορείτε να σερβίρετε στον σκύλο σας

● άγριο ρύζι
● καστανό ρύζι
● κινόα
● κεχρί
● κόκκινη κολοκύθα

«Όσοι έχουμε αυτή την μοναδική σχέση με τον σκύλο μας, είμαστε σε θέση να παρατηρούμε τις όποιες αλλαγές στη συμπεριφορά του και να αφουγκραζόμαστε πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας. Στην περίπτωση της μείωσης της τροφής το καλοκαίρι, δεν υπάρχει λόγος να φοβηθούμε», τονίζει η κα Παλαιολογοπούλου και προσθέτει:

«Βλέπουμε ότι η φύση από μόνη της βοηθά κάθε ζωντανό οργανισμό να προσαρμοστεί και να εναρμονιστεί με τον καιρό και τις εποχές. Ας την αφήσουμε να λειτουργήσει όπως σοφά γνωρίζει».



*με πληροφορίες από το ygeiamou.gr