Ισπανία: Νόμος για την επιμέλεια των κατοικίδιων, στα διαζύγια- Θα «μετρά» η ευημερία των ζώων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ισπανία: Νόμος για την επιμέλεια των κατοικίδιων, στα διαζύγια- Θα «μετρά» η ευημερία των ζώων



Σε ισχύ ο νέος νόμος
Στις διαμάχες για το ποιος από τους δύο θα κρατήσει το κατοικίδιο σε ένα διαζύγιο, πλέον στην Ισπανία θα λαμβάνεται υπόψη η ευημερία του ζώου, μια αλλαγή που ενισχύει τις περιπτώσεις κοινής επιμέλειας.

Ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ- έπειτα από παρόμοιες κινήσεις στη Γαλλία και την Πορτογαλία υποχρεώνει τους δικαστές να λαμβάνουν υπόψη τα κατοικίδια ως πλάσματα που έχουν αισθήματα και όχι ως αντικείμενα που ανήκουν στον έναν ή τον άλλο σύντροφο.

Κατά συνέπεια το δικαστήριο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο την ευημερία του ζώου, όπως και τις ανάγκες της οικογένειας, κρίνοντας ποιος θα φροντίζει τον σκύλο, τη γάτα, το χρυσόψαρο ή όποιο άλλο κατοικίδιο.

Αυτή η τάση υπήρχε ήδη πριν από την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας. Τον Οκτώβριο, δικαστής στη Μαδρίτη έδωσε κοινή επιμέλεια του σκύλου σε ανύπαντρο ζευγάρι που χώρισε, το οποίο προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να κριθεί με ποιον πρέπει να μείνει το κατοικίδιο. Το ζώο περνά ένα μήνα με τον καθένα τους και αμφότεροι είναι νομικά υπεύθυνοι για αυτό.
«Τα ζώα είναι μέλη μιας οικογένειας και όταν μια οικογένεια αποφασίζει να χωρίσει, η μοίρα των ζώων πρέπει να ρυθμίζονται με την ίδια σημασία όπως η μοίρα των άλλων μελών της», δήλωσε η δικηγόρος Λόλα Γκαρσία, η εταιρεία της οποίας χειρίστηκε την εν λόγω υπόθεση.

Η μεταρρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ είναι ένα σημαντικό βήμα σε μια σειρά επερχόμενων νομικών αλλαγών που ρυθμίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα, σχολίασε η δικηγόρος. Η ισπανική κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων απαγορεύοντας τα άγρια ζώα σε τσίρκο και σταματώντας την πώληση κατοικίδιων σε καταστήματα.

Παρόλα αυτά, παραμένει η πόλωση για τις παραδοσιακές ταυρομαχίες, όμως θεωρείται απίθανο να επιλυθεί στο άμεσο μέλλον αυτό το ζήτημα που αφορά τα δικαιώματα των ζώων, σχολιάζει το Reuters.

Έως τώρα, ένας δικηγόρος που διεκδικούσε την κοινή επιμέλεια ενός κατοικίδιου έπρεπε να αποδείξει ότι το ζώο ανήκε και στους δύο συντρόφους σαν αντικείμενο, κάτι που έδινε πλεονέκτημα σε όποιον το είχε δηλώσει. Τώρα, δικαστής πρέπει να κρίνει πού θα είναι καλύτερα για το ζώο και αυτό βασίζεται στην ευημερία του ζώου, εξήγησε η Γκαρσία.

Κάποιος που μπορεί να επιδείξει οικονομική φερεγγυότητα ή που του έχει χορηγηθεί η επιμέλεια των τέκνων του ζευγαριού, έχει καλύτερες ελπίδες να το εξασφαλίσει αυτό και για τα όποια κατοικίδια του νοικοκυριού, επειδή υπάρχει μια ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση ανάμεσα στα παιδιά και τα ζώα, συμπλήρωσε η δικηγόρος.

Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να εγγυώνται την ευημερία του κατοικίδιου και ότι αν ένας σύντροφος έχει ιστορικό βάναυσης συμπεριφοράς σε ζώα μπορεί να μην του δοθεί η επιμέλεια ή να τη χάσει. Τέλος, ορίζει ότι το δικαστήριο πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ευημερία του ζώου και στη διευθέτηση διαφορών σχετικά με το ποιος κληρονομεί ένα κατοικίδιο.




Με πληροφορίες από Reuters, AFP/lifo