Ανακοίνωση της "Παρέμβασης Πολιτών Δ.Θέρμης" για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αν.Τομέα στον Άγιο Αντώνιο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ανακοίνωση της "Παρέμβασης Πολιτών Δ.Θέρμης" για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αν.Τομέα στον Άγιο Αντώνιο

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της Δημοτικής Παράταξης "Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης" σχετικά με τη  Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα στον Άγιο Αντώνιο.

Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν για το ίδιο θέμα υπήρξε σειρά ανακοινώσεων εκατέρωθεν παρατάξεων του Δήμου κατά την προεκλογική περίοδο που δημοσίευσε το THERMISnews.gr και μπορείτε να διαβάσετε στο τέλος της ανακοίνωσης:
Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, Επιτροπή Ανάπτυξης - 
Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της 
Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα 
(Άγιος Αντώνιος)!

Η δημοτική μας παράταξη, αφουγκραζόμενη την αγωνία των κατοίκων του Αγ. Αντωνίου αλλά κυρίως επιτελώντας με υπευθυνότητα το καθήκον της εκπροσώπησης που της εμπιστεύθηκε η κοινωνία της Θέρμης, παραστάθηκε-αν και απρόσκλητη –σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία συνεδρίαζε με θέμα τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα της ΠΚΜ.

Από τη συνεδρίαση απουσίαζε πλήρως η διοικούσα αρχή του Δήμου, ωστόσο ήταν παρόντες η Πρόεδρος, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και κάτοικοι του Αγ. Αντωνίου, πλην και αυτοί προσήλθαν απρόσκλητοι ! 

Με δεδομένο ότι δεν μας δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να διατυπώσουμε τις απόψεις μας θεσμικά και να τοποθετηθούμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς η δημοτική αρχή μέχρι σήμερα δε συγκάλεσε δημοτικό συμβούλιο με θέμα τη γνωμοδότηση επί της μελέτης, μολονότι όφειλε στα πλαίσια της διαβούλευσης, τοποθετηθήκαμε το πρώτον ενώπιον της Επιτροπής Ανάπτυξης .

Θέσαμε υπόψη της Επιτροπής ότι το θέμα για τη μελέτη για τη ΜΕΑ ανέδειξε προεκλογικά η παράταξη μας. 

Διαμαρτυρηθήκαμε ήδη τότε για την ανυπαρξία ενημέρωσης από τη δημοτική αρχή (η οποία είχε λάβει από το Μάρτιο του 2019 πρόσκληση από τη Μητροπολιτική Επιτροπή για διαβούλευση), τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων της διαβούλευσης, τη μη τήρηση της προαπαιτούμενης διαδικασίας της διαβούλευσης-ενημέρωσης με το κοινό -το δημοτικό συμβούλιο- τα τοπικά συμβούλια και τις αρμόδιες επιτροπές, ενημέρωση άκρως απαραίτητη διότι με τη μελέτη προσδιορίστηκε τελικά η χωροθέτηση του έργου στον Αγ. Αντώνιο, (όχι με το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων), όπως και η ανάγκη για απαλλοτριώσεις ιδιωτικών εκτάσεων.

Γνωρίσαμε στην Επιτροπή ότι αφού αναδείξαμε το θέμα, μετά την αντίδραση των κατοίκων και των δημοτικών παρατάξεων είχαμε μείνει προεκλογικά στη δέσμευση του Δήμαρχου η διαβούλευση να γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές !

Καθόσον η διαβούλευση δεν ακολούθησε, πλην μιας ενημέρωσης του κοινού στον Αγ. Αντώνιο εν μέσω θέρους, ζητήσαμε σήμερα (με επιφύλαξη περί της αρμοδιότητάς της) , από την Επιτροπή Ανάπτυξης την αναβολή έκδοσης γνωμοδότησης και τη συζήτηση μετά τη λήψη γνωμοδότησης από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς η γνωμοδότηση του οργάνου της Περιφέρειας στα πλαίσια της διαβούλευσης οφείλει να λάβει υπόψη της μεταξύ άλλων τις απόψεις επί της μελέτης του δημοτικού συμβουλίου. 

Ζητήσαμε ενώπιον της Επιτροπής την τοποθέτηση του ΦΟΔΣΑ και καταγραφή της ώστε να συμπεριληφθεί ως δέσμευση και να αποτελέσει και μέρος της γνωμοδότησης της Επιτροπής προς την αδειοδοτούσα αρχή η χωροθέτηση παράλληλα της ΜΕΑ δυτικού τομέα και η ΜΕΒΑ Δ. Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, προϋπόθεση απολύτως απαραίτητη προκειμένου το έργο της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα να είναι πρώτα λειτουργικό και έπειτα αξιόπιστο για τους κατοίκους. 

Τα αιτήματά μας δεν ικανοποιήθηκαν, με την αιτιολογία ότι παρήλθε προ πολλού το κατά νόμο χρονικό διάστημα για τη διαβούλευση, ότι δεν υποχρεούται η Επιτροπή Ανάπτυξης να περιμένει περαιτέρω απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ότι -όπως σήμερα ενημερωθήκαμε- έχει λάβει υπόμνημα του Δήμου με τις θέσεις του και ότι η συζήτηση γίνεται μετά από μια αναβολή όπου ο Δήμαρχος είχε ζητήσει προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό !

Μετά το παραπάνω χρονικό ολοκληρώθηκε η διαβούλευση! Ωστόσο εμείς έχουμε πολλά ερωτήματα : 
  • για ποιο λόγο εξαρχής καθυστέρησε η δημοτική αρχή τη διαβούλευση; 
  • Για ποιο λόγο επέλεξε να μη φέρει ποτέ προς συζήτηση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ υπήρχε άπλετος χρόνος μετά τις εκλογές σε όλα τα έκτακτα δημοτικά συμβούλια; 
  • Για ποιο λόγο δεν επανήλθε εκ νέου σήμερα με αίτημα για ολιγοήμερη αναβολή, ώστε να προηγηθεί συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα στο νέο συμβούλιο που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές ; 
  • Για ποιο λόγο επέλεξε να αποστείλει απευθείας υπόμνημα, παραγκωνίζοντας το δημοτικό συμβούλιο ; 
  • Για ποιο λόγο η Επιτροπή της Περιφέρειας, ενώ ανέμενε από το Μάρτιο αρνήθηκε μια ολιγοήμερη αναβολή που δεν ήταν μόνο δικό μας αίτημα αλλά και της προέδρου του τοπικού συμβουλίου; 
  • Για ποιο λόγο ενώ υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις εκ μέρους περιφερειακών συμβούλων περί της αρμοδιότητας της Επιτροπής, βασιζόμενες στο νόμο, αρνήθηκε η Επιτροπή Ανάπτυξης να επανεξετάσει το θέμα της αρμοδιότητάς της, διακυβεύοντας σε περίπτωση τυχόν λάθους εκτίμησής της το έργο; 
  • Γιατί ξαφνικά τόση βιασύνη ;
Η θέση μας είναι γνωστή και συνεπής με τις αρχές μας. Η διαβούλευση δεν είναι μέρος μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας, επιτελεί το ρόλο της ενημέρωσης, κατάθεσης θέσεων, διαλόγου, διαφάνειας και εγκαθίδρυσης κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του Δήμου, του ΦΟΔΣΑ και της τοπικής κοινωνίας. 

Οποιαδήποτε εκπαραθύρωσή της βλάπτει και την τοπική κοινωνία και το επιχειρούμενο έργο!



Πηγή :

Δείτε ακόμη:
Δείτε ακόμη: