Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: Πρόταση Ψηφίσματος για τις υποχρεώσεις των Πολιτών που απορρέουν από την νέα νομοθεσία Πυροπροσασίας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης: Πρόταση Ψηφίσματος για τις υποχρεώσεις των Πολιτών που απορρέουν από την νέα νομοθεσία Πυροπροσασίας


//Ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης "Παρέμβαση Πολιτών Δ.Θέρμης"

🟢Ένα κουβάρι αποποίησης ευθυνών του κράτους και μετάθεσης στους πολίτες και στους δήμους, αποτελεί η στο παρά πέντε του καλοκαιριού προληπτική προετοιμασία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών

🟢Ο πολίτης ορθά την αντιλαμβάνεται ως τιμωρητική/εισπρακτική και όχι ουσιαστική προς την κατεύθυνση αλλαγής κουλτούρας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη κρίνει ότι θίγει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρο 17), καθώς, τα έξοδα υλοποίησης των υποχρεωτικών μέτρων πυρασφάλειας είναι υπέρογκα και το δασαρχείο κρίνει την πολιτική ως λανθασμένη (Νέος αντιπυρικός σχεδιασμός ή καλύτερα... επιχείρηση μετάθεσης ευθυνών της Πυροσβεστικής και επιδρομή σπατάλης στα ταμεία της χώρας - dasarxeio.com)


🟢O πανικός που προκάλεσε η απειλή υψηλών προστίμων έχει κόστος στο φυσικό περιβάλλον καθώς έχει οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη υλοτόμηση των δέντρων εντός οικοπέδων. Κάποιοι δήμοι δεν έχουν το προσωπικό και την οργάνωση για τη μεταφορά του υλικού που σωρεύεται ούτε τους διαμορφωμένους χώρους εναπόθεσης (οπότε καλείται πάλι ο πολίτης να πληρώσει). Έχουν εκτοξευτεί οι τιμές και για τον καθαρισμό οικοπέδων.

🟢Η δημοτική μας παράταξη (πριν δοθεί παράταση στην εφαρμογή της διάταξης) έχει φέρει ως πρόταση, με πρωτοβουλία της (με συντάκτη το Δημοτικό μας Σύμβουλο, Χρήστο Σαραφιανό), το παρακάτω ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δ. Θέρμης:

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Η χώρα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων έχει χάσει σημαντικό ποσοστό των δασικών της εκτάσεων, έχει βιώσει σημαντικές καταστροφές σε κτίρια και υποδομές, και εν τέλει έχει θρηνήσει την απώλεια συνανθρώπων μας.

Απέναντι σε αυτό το τεράστιο εθνικό πρόβλημα, η κυβέρνηση παρουσιάζεται απρόθυμη να επικαιροποιήσει και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο, και συνολικά να ενισχύσει τις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. 

Αντίθετα εισάγει την ΚΥΑ αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019 «Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων» (ΦΕΚ Β’3475/2023), που καθιστά την πυροπροστασία ατομική ευθύνη των ιδιοκτητών ακινήτων. 
Επιβάλει υποχρεωτικά και ρεαλιστικά ανεφάρμοστα μέτρα, με τεράστιο κόστος για τον πολίτη, με υπέρογκα πρόστιμα εώς 54.000€ και ποινή 2ετούς φυλάκισης.

Ο δήμος θέρμης συντάσσεται με μεγάλο αριθμό επιστημονικών και συλλογικών φορέων φορέων (ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΕ-ΟΤΕ, ΠΟΜΙΔΑ, ΓΕΩΤΕΕ, Δήμων, ΣΑΔΑΣ, Επιστημονικών Συλλόγων, κλπ) και με την απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ της 10/04/2024, και δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του τον παραπάνω κανονισμό πυροπροστασίας που κρίνεται αντιδημοκρατικός, αντιεπιστημονικός, με σημαντικά νομικά προβλήματα και εν τέλει καθολικά αντικοινωνικός.

Απαιτεί:

1. Την άμεση ανάκληση της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019 – ΦΕΚ 3475/Β/2023 και των οριζόντιων ρυθμίσεων που επιβάλλει..

2. Την άρση της αντισυνταγματικής μετακύλισης ευθυνών του κράτους στον πολίτη.

3. Τον άμεσο επιστημονικό εκσυγχρονισμό, και την πλήρη εφαρμογή του αντιπυρικού θεσμικού πλαισίου.

4. Την κατάλληλη και επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών που σχετίζονται με τα δάση και τα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας.