Υγιεινή Διατροφή: Βασικοί Κανόνες και Συμβουλές από Διαιτολόγους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Υγιεινή Διατροφή: Βασικοί Κανόνες και Συμβουλές από Διαιτολόγους




«Είμαστε ό,τι τρώμε», υποστήριζε ο Ιπποκράτης, για αυτό θα πρέπει να ασχοληθούμε με τη διατροφή μας αν θέλουμε να είμαστε υγιείς!
Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί κανόνες και συμβουλές από διαιτολόγους για υγιεινή διατροφή:


  1. Κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων

Βασίστε τη διατροφή σας σε ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και παρέχουν βασικές βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Αποφύγετε την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων ή ραφιναρισμένων προϊόντων, τα οποία συχνά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και νάτριο.

  1. Ισορροπημένα γεύματα

Στόχος είναι να συμπεριλάβετε μια ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη) σε κάθε γεύμα για να παρέχετε σταθερή ενέργεια και να προωθείτε τον κορεσμό.

Γεμίστε το μισό πιάτο σας με λαχανικά και φρούτα, το ένα τέταρτο με πηγές άπαχης πρωτεΐνης και το ένα τέταρτο με δημητριακά ολικής αλέσεως ή αμυλούχα λαχανικά.

  1. Έλεγχος μερίδας

Προσέξτε τα μεγέθη των μερίδων για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα, μπολ και σκεύη για να βοηθήσετε στον έλεγχο του μεγέθους των μερίδων και δώστε προσοχή στα σημάδια πείνας και πληρότητας.

Αποφύγετε να τρώτε απευθείας από μεγάλες συσκευασίες ή δοχεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αλόγιστη υπερκατανάλωση τροφής.

  1. Ενυδάτωση οργανισμού

Πίνετε άφθονο νερό όλη την ημέρα για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Στόχος για τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα, ή περισσότερο ανάλογα με τις ατομικές σας ανάγκες και το επίπεδο δραστηριότητας.

Περιορίστε τα ζαχαρούχα ποτά όπως η σόδα, το τσάι με ζάχαρη και οι χυμοί φρούτων, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και μπορεί να μην παρέχουν τον ίδιο κορεσμό με ολόκληρα τρόφιμα. Επίσης, τα αναψυκτικά περιέχουν ουσίες που μπλοκάρουν τον μεταβολισμό.

  1. Περιορίστε τα πρόσθετα σάκχαρα

Ελαχιστοποιήστε την κατανάλωση τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, όπως καραμέλες, αρτοσκευάσματα, ζαχαρούχα δημητριακά και ζαχαρούχα ποτά.

  1. Υγιή λίπη

Συμπεριλάβετε πηγές υγιεινών λιπών στη διατροφή σας, όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια (όπως σολομό και σαρδέλες) και λάδι καρύδας.

Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών που βρίσκονται στα τηγανητά τρόφιμα, τα επεξεργασμένα σνακ και τα λιπαρά κομμάτια κρέατος, καθώς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

  1. Μέτρο και ποικιλία

Απολαύστε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών. Ενσωματώστε διαφορετικά χρώματα, υφές και γεύσεις στα γεύματά σας για μια πιο ευχάριστη εμπειρία φαγητού.

Μετριάστε τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λίπος ή θερμίδες. Δεν είναι απαγορευτικό να επιδίδεστε περιστασιακά στην κατανάλωσή τους, αλλά στοχεύστε στην ισορροπία και τη μετριοπάθεια στη συνολική διατροφή σας.

  1. Προγραμματισμός και προετοιμασία γευμάτων

Προγραμματίστε και προετοιμάστε γεύματα εκ των προτέρων για να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές ευκολότερες και πιο βολικές. Το μαγείρεμα κατά μερίδες, η προετοιμασία γευμάτων και η αποθήκευση υγιεινών βασικών προϊόντων μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε καλό δρόμο με τους διατροφικούς σας στόχους.

Πειραματιστείτε με νέες συνταγές και τεχνικές μαγειρέματος για να διατηρήσετε τα γεύματα ενδιαφέροντα και ευχάριστα.

  1. Συνειδητή διατροφή

Εξασκηθείτε στη συνειδητή διατροφή δίνοντας προσοχή στα σημάδια πείνας και πληρότητας, τρώγοντας αργά και απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Αποφύγετε περισπασμούς όπως τηλεόραση, τηλέφωνα ή υπολογιστές κατά τη διάρκεια των γευμάτων για να εστιάσετε στην αισθητηριακή εμπειρία του φαγητού.

Ακούστε τα σήματα πείνας και πληρότητας του σώματός σας για να καθοδηγήσετε τις διατροφικές σας αποφάσεις, αντί να βασίζεστε σε εξωτερικές ενδείξεις ή αυστηρούς κανόνες.

  1. Ζητήστε επαγγελματική καθοδήγηση

Εάν έχετε συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, ανησυχίες για την υγεία ή στόχους, εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε καθοδήγηση από έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο ή διατροφολόγο που μπορεί να παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές και υποστήριξη προσαρμοσμένες στις ατομικές σας ανάγκες.

Αναζητάτε διαιτολόγο κοντά σας; Στο instadoctor.gr στην ενότητα διαιτολόγοι Αθήνα ή στην ενότητα διαιτολόγοι Θεσσαλονίκη θα δείτε άμεσα γιατρούς με αξιολογήσεις ασθενών, κόστος υπηρεσιών, διαθεσιμότητα και λεπτομέρειες για το βιογραφικό τους.

Ενδεικτικά κάποιοι από τους διαθέσιμους γιατρούς είναι:

Μπούμπα Αποστολία Διαιτολόγος

Γεμιντζή Φωτεινή Μαρία Διαιτολόγος

Παπαλαζάρου Κάρολος Διαιτολόγος

Γιαννακίτσα Βέρα Διαιτολόγος

Συμπερασματικά, η υγιεινή διατροφή αφορά τη λήψη ενημερωμένων επιλογών και την οικοδόμηση συνηθειών που υποστηρίζουν τη γενική υγεία και ευεξία. Ακολουθώντας αυτούς τους βασικούς κανόνες και συμβουλές από διαιτολόγους, μπορείτε να θρέψετε το σώμα σας με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. 

Θυμηθείτε ότι μικρές αλλαγές με την πάροδο του χρόνου μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής σας.