Σήμερα 14/6 Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σήμερα 14/6 Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη


Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών και του Διεθνούς Οργανισμού Μετάγγισης Αίματος.


Η 14η Ιουνίου είναι η ημερομηνία γέννησης του γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, πατέρα πρακτικά της αιμοδοσίας, που το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα το Ρέζους.

Φέτος το κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι «Το αίμα μας ενώνει όλους /Blood connect us all», μήνυμα που προβάλλει την αλυσίδα αλληλεγγύης εθελοντής αιμοδότης – αίμα – ασθενής.

Στη χώρα μας μόνο το 52% του συλλεγμένου αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών. 

Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπη το αίμα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές αιμοδότες. 

Επίσης, η Ελλάδα έχει πολύ ισχνή δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού και μικρό αριθμό εθελοντών δοτών οργάνων.

Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι καιρός και στη χώρα μας να αλλάξουμε την εικόνα, με συνεχή και συστηματική ενημέρωση που θα νικήσει την άγνοια, την αδιαφορία και το φόβο και θα μας εξασφαλίσει επάρκεια αίματος.


Σημαντικό είναι όσοι αιμοδοτούν εθελοντικά:

➭να ενθαρρύνουν και άλλους  συνανθρώπους τους να γίνουν νέοι δότες αίματος, 

➭αν έχουν ικανοποιητικό επίπεδο υγείας να δίνουν αίμα τακτικά, όσο συχνά είναι ασφαλές και δυνατό

προκειμένου να χαρίσουν ζωή και να προσδώσουν ποιότητα στη ζωή των ασθενών που εξαρτώνται από μετάγγιση, συμβάλλοντας στην ασφαλή παροχή αίματος σε όλες τις χώρες του κόσμου.  

Η τακτική εθελοντική αιμοδοσία είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας του αίματος, τόσο σε κανονικές όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ως εκ τούτου αποτελεί βασικό συστατικό ενός ανθεκτικού συστήματος υγείας.

Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης.