Ποια είναι η ιδανική ώρα για να τρώμε βραδινό: Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποια είναι η ιδανική ώρα για να τρώμε βραδινό: Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα



Ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί αρκετούς ανθρώπους είναι πότε είναι η κατάλληλη ώρα για βραδινό. Μια νέα μελέτη έρχεται να δώσει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.


Συνήθως συνιστάται να αποφεύγετε το δείπνο αργά το βράδυ και μια πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι ενισχύει αυτή την άποψη. Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε διάστημα επτά ετών και αφορούσε 100.000 συμμετέχοντες, δημοσιεύθηκε στο διάσημο περιοδικό Nature Communications. Ρίχνει φως στους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση δείπνου μετά τις 9 μ.μ., ιδίως όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.


Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τις ώρες των γευμάτων τους καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Σε διάστημα επτά ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν ένα ανησυχητικό μοτίβο: όσοι έτρωγαν μετά τις 9 μ.μ. αντιμετώπιζαν 28% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με όσους έτρωγαν νωρίτερα. Ο κίνδυνος κλιμακωνόταν κατά 8% για κάθε ώρα καθυστέρησης μετά τις 8 μ.μ. Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι το ένα τρίτο της ομάδας μελέτης έτρωγε το δείπνο του μετά τις 9 μ.μ.


Η παροδική ισχαιμική προσβολή, που συχνά θεωρείται προειδοποιητικό σημάδι για εγκεφαλικό επεισόδιο, παρουσίασε επίσης υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης στους αργοπορημένους δείπνους. Η Mayo Clinic εξηγεί ότι μια ισχαιμική προσβολή, αν και προσωρινή και μη επιζήμια, μπορεί να είναι προάγγελος ενός πλήρους εγκεφαλικού επεισοδίου.


Η μελέτη αποδίδει τον αυξημένο κίνδυνο στον αντίκτυπο του καθυστερημένου δείπνου στην αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το φαγητό αργότερα το βράδυ μπορεί να προκαλέσει αύξηση και των δύο, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται δυνητικά τα αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου και να αυξάνεται η πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι ενδιαφέρον ότι η συσχέτιση μεταξύ του καθυστερημένου δείπνου και των κινδύνων για τη στεφανιαία καρδιά δεν ήταν τόσο έντονη όσο ήταν με τους κινδύνους εγκεφαλικού επεισοδίου.


Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ήταν αξιοσημείωτες στα ευρήματα της μελέτης. Οι γυναίκες, οι οποίες αποτελούσαν το 80% των συμμετεχόντων, επηρεάστηκαν περισσότερο από τις συνήθειες του καθυστερημένου δείπνου σε σχέση με τους άνδρες. Ωστόσο, η υγεία των ανδρών φάνηκε να επηρεάζεται περισσότερο από τον χρόνο του πρωινού τους, με 11% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου για κάθε ώρα που καθυστερούσαν το πρωινό τους γεύμα.

Ο Bernard Dour, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σχολίασε την κοινωνική στροφή προς τον τρόπο ζωής 24/7, που συχνά οδηγεί σε μεταγενέστερο δείπνο. Τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα, ιδίως για την κατανόηση των επιπτώσεων αυτών των συνηθειών ανάλογα με το φύλο.

Όσον αφορά τη βέλτιστη ώρα φαγητού, ειδικοί όπως η Dr. Dana Cohen, ειδικός στην ολοκληρωμένη ιατρική, προτείνουν την κατανάλωση του τελευταίου γεύματος της ημέρας μεταξύ 5 και 7 μ.μ. Αυτό όχι μόνο ευθυγραμμίζεται με τα ευρήματα της μελέτης, αλλά συμπίπτει επίσης με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism, η οποία διαπίστωσε ότι οι νωρίς δειπνούντες τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες από εκείνους που τρώνε αργότερα.

Συμπερασματικά, ενώ ο χρόνος των γευμάτων παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης προσέγγισης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον χρόνο όσο και το περιεχόμενο των γευμάτων. Καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συνεχίζει να εξελίσσεται, η κατανόηση του αντίκτυπου των διατροφικών μας συνηθειών στη συνολική υγεία γίνεται όλο και πιο σημαντική.