Πως να μάθετε το κουτάβι σας να μην δαγκώνει - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πως να μάθετε το κουτάβι σας να μην δαγκώνει


Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό για την οδοντοφυΐα ενός κουταβιού και μάλιστα απαραίτητο για την ανάπτυξη του να δαγκώνει, πολλές φορές τα δοντάκια του είναι αρκετά κοφτερά και το δάγκωμα που κάνει όταν παίζει, στα χέρια ή στα πόδια σας μπορεί να είναι επώδυνο και ενοχλητικό. 

Πως μπορεί ο σκύλος σας να μην δαγκώνει; Τι να κάνετε για να τον εκπαιδεύσετε; Διαβάστε μερικά απλά βήματα.


Αναστολή του δαγκώματος

Η εκμάθηση του τρόπου μετριασμού της δύναμης του δαγκώματος είναι πολύ σημαντική για όλους τους σκύλους. Μπορεί να έρθει μια στιγμή που πονούν ή φοβούνται και να δαγκώσουν εσάς ή κάποιον άλλο. Αν έχουν μάθει όμως την αναστολή του δαγκώματος, καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να δαγκώνουν δυνατά. 

Τα κουτάβια δαγκώνουν το ένα το άλλο καθώς παίζουν μεταξύ τους αλλά και με την μητέρα τους. Αν δαγκώσουν πολύ δυνατά, το άλλο σκυλί που δέχτηκε το δάγκωμα θα φωνάξει δυνατά, προειδοποιώντας το κουτάβι, ότι πόνεσε.

Αυτό θα πρέπει να κάνετε και εσείς. Αν σας δαγκώσει δυνατά, κάντε ένα επιφώνημα να καταλάβει ότι πονέσετε. Στη συνέχεια απομακρυνθείτε ή απομονώστε το κουτάβι σας για λίγα λεπτά για να ηρεμήσει. Στημένα συνέχεια, όταν θα παίζετε και δεν θα σας δαγκώνει, φροντίστε να τον ανταμείψετε με μια λιχουδιά και κάποιο λεκτικό έπαινο.


Δάγκωμα σημαίνει: Το παιχνίδι τελείωσε

Εάν το κουτάβι σας δαγκώσει δυνατά ενώ παίζει, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο χρόνος παιχνιδιού τελείωσε. Κάτι που πρέπει να τηρήσετε αν θέλετε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Τραβήξτε τα χέρια σας και βάλτε τα μέσα στις μασχάλες σας. Είναι ένα ηρεμιστικό σήμα και μια μικρή μορφή απόσυρσης της προσοχής του. Σίγουρα θα το πάρει το μήνυμα.


Δώστε στο κουτάβι σας παιχνίδια για μάσημα

Είναι καλή ιδέα να έχετε πάντα κοντά σας ένα παιχνίδι κατάλληλο για μάσημα, έτσι ώστε όταν πάει να σας δαγκώσει να αντικαταστήσετε το χέρι ή τα έπιπλά σας με το παιχνίδι. Κάνοντας αυτό θα δείξετε στον σκύλο σας τι επιτρέπεται να δαγκώνει ή να μασά. 

Εάν αρχίσει ο σκύλος σας να δαγκώνει τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας ενώ παίζετε ακινήτων σε αυτή την περίπτωση δώστε του ένα παιχνίδι. Εάν συνεχίσει να δαγκώνει, σταματήστε το παιχνίδι.



Αποτρέψτε το δάγκωμα στα πόδια σας

Εάν το κουτάβι σας ορμάει και αρπάζει τα πόδια σας καθώς περπατάτε, μια συνηθισμένη παιχνιδιάρικη συμπεριφορά κουταβιού, καλό είναι να κρατάτε μια πολύτιμη λιχουδιά δίπλα στο πόδι σας καθώς περπατάτε, για να του αποσπάσετε την προσοχή και να μάθετε το κουτάβι σας να περπατά όμορφα δίπλα σας. Αυτή η ίδια τακτική χρησιμοποιείται όταν μαθαίνουμε ένα κουτάβι να περπατά με λουρί δίπλα μας.


Προσφέρετε χρόνο ηρεμίας ή μια βόλτα για τουαλέτα

Κάποιες φορές ένα κουτάβι που δαγκώνει, είναι ένα υπερβολικά κουρασμένο κουτάβι και πρέπει να το βάλετε σε έναν ήσυχο χώρο ή στο κλουβί του για να κοιμηθεί. Άλλες φορές, μπορεί να χρειάζεται ένα διάλειμμα για τουαλέτα, ή μπορεί απλώς να πεινάει ή να διψάει.


Βοηθήστε να αποδεσμεύσει ενέργεια

Όταν το κουτάβι συνεχίζει να δαγκώνει, μπορεί απλώς να χρειάζεται να κάψει λίγη σωματική ή πνευματική ενέργεια. Πάρτε το στην αυλή ή σε ένα μέρος που επιτρέπονται τα σκυλιά και αφήστε το να τρέξει.
Ενισχύστε τις συμπεριφορές που επιθυμείτε

Μην ξεχνάτε όταν το κουτάβι σας είναι ήρεμο και ήσυχο, να το επαινείτε λέγοντας του «καλό σκυλί» ή δίνοντας του μια λιχουδιά. Αυτό θα το βοηθήσει μέσω της θετικής ενίσχυσης, να μάθει ποιες συμπεριφορές επιθυμείτε να έχει.


Μην χτυπάτε ποτέ τον σκύλο σας

Ποτέ μα ποτέ μην χτυπήσετε ή τιμωρήσετε σωματικά τον σκύλο σας. Εάν ο σκύλος σας δείχνει επιθετικότητα και δαγκώνει, μιλήστε με έναν κτηνίατρο ή έναν εκπαιδευτή σκύλων σχετικά με τρόπους διαχείρισης αυτής της συμπεριφοράς. 

Η σωματική τιμωρία θα του δημιουργήσει φόβο, θα χάσει την εμπιστοσύνη του και δεν θα πετύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το να διδάξετε το κουτάβι, να μην δαγκώνει μπορεί να φαίνεται σαν μια τεράστια πρόκληση στην αρχή. Η υπομονή και η συνέπεια είναι τα κλειδιά. Το να παίζει δαγκώνοντας δεν σημαίνει ότι το κουτάβι σας είναι κακό. 

Ωστόσο, εάν δεν έχετε καταφέρει να μετριάσετε τη συμπεριφορά μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο εκπαιδευτή σκύλων.

mypet.gr