Θερμοστάτης: Πόσα ευρώ γλυτώνουμε για κάθε βαθμό που χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θερμοστάτης: Πόσα ευρώ γλυτώνουμε για κάθε βαθμό που χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία;Σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και κατ’ επέκταση χρημάτων θα μπορούσαν να επιτύχουν τα νοικοκυριά εάν κατέβαζαν τον θερμοστάτη κατά μόλις 1°C.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το σχέδιο 10 σημείων που εκπόνησε η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (International Energy Agency/ΙΕΑ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτρέποντας τους Ευρωπαίους καταναλωτές να διαδραματίσουν τον δικό τους ρόλο στην προσπάθεια για περιορισμό της κατανάλωσης και απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. 

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι:

Η μέση θερμοκρασία καλοριφέρ στα σπίτια της ΕΕ είναι πάνω από τους 22°C, όμως, σύμφωνα με την ΙΕΑ πολλοί μπορούν να ζήσουν άνετα στους 19°C ή 20°C. Κατεβάζοντας, λοιπόν, τον θερμοστάτη κατά μόλις 1°C θα μπορούσαν κάλλιστα να εξοικονομήσουν περίπου το 7% της ενέργειας που χρησιμοποιούν για θέρμανση. Για κάθε βαθμό δε, που χαμηλώνουν τη θέρμανση, «κόβουν» τουλάχιστον 70 ευρώ από τον ετήσιο λογαριασμό.

«Εάν ζείτε σε κτίριο με κεντρικό σύστημα θέρμανσης, μπορείτε να συζητήσετε με γείτονες και διαχειριστές για τη δυνατότητα μείωσης της θερμοκρασίας του κοινόχρηστου λέβητα. Εάν ρυθμίσετε το κλιματιστικό σας κατά 1°C υψηλότερα, μειώνετε την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείτε σχεδόν κατά 10%», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Μπορείτε, επίσης, να τροποποιήσετε τη θέρμανση/ ψύξη, όταν τα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνται ή να την προσαρμόσετε ανάλογα με τον τύπο του δωματίου (για παράδειγμα, δεν χρειάζεται η ίδια θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα και στο μπάνιο).

Όσον αφορά στο λέβητα, σε πολλά σπίτια και χώρους εργασίας οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις μπορούν να προσαρμοστούν για αύξηση της απόδοσης και εξοικονόμηση έως και 8% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των χώρων και του νερού, εφόσον υπάρχει και μπόιλερ. 

Η σωστή ρύθμιση του λέβητα μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 100 ευρώ κάθε χρόνο. «Εάν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο ή ζητήστε συμβουλές κατά την ετήσια συντήρηση του λέβητα», εξηγεί η Οργάνωση.