Θέρμη: Ανησυχία για ρύπους από εργοστάσιο, δίπλα στο 2ο Δημοτικό σχολείο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θέρμη: Ανησυχία για ρύπους από εργοστάσιο, δίπλα στο 2ο Δημοτικό σχολείο



Θα προχωρήσουν σε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα


Έκδηλη είναι η ανησυχία γονέων μαθητών δημοτικού στη Θέρμη που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων της περιοχής. Υποστηρίζουν ότι οι αέριοι ρύποι που εκπέμπονται έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα στη υγεία των παιδιών τους.

Μάλιστα, την Δευτέρα θα προχωρήσουν σε καταγγελία για το συγκεκριμένο ζήτημα στο Αστυνομικό Τμήμα της Θέρμης και παράλληλα, μέσω δικηγόρου θα αποσταλεί σχετικό έγγραφο στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και στη διοίκηση του δήμου Θέρμης.

Πρόκειται για μαθητές που πηγαίνουν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης στην οδό Μανδρίτσα. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει στο makthes.gr η Γεωργία Μπάρκογλου, μητέρα μαθήτριας στην Γ’ δημοτικού, στις 22 Νοεμβρίου, ημέρα που έπνεαν ισχυροί άνεμοι, η νοσηλεύτρια του σχολείου την ενημέρωσε πως η κόρη της έχει δύσπνοια και έντονο πονοκέφαλο.
Το σχολείο βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα μακριά από το εργοστάσιο. Εκείνη την ημέρα όλη η περιοχή μύριζε σαν να καίγονται λάστιχα. 
Πήγα να πάρω το παιδί και μου είπε ότι ένιωθε τα πνευμόνια της να μικραίνουν και δεν μπορούσε να αναπνεύσει, δυσφορούσε και είχε πονοκέφαλο ο οποίος κράτησε για αρκετές ώρες
περιγράφει.

Η ίδια επικοινώνησε με την παιδίατρό τους η οποία ανέφερε ότι «η διαρκής έκθεση σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να επιφέρει κάποια κυτταρική βλάβη στον οργανισμό, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μέτα από μία ώρα η αναπνοή του παιδιού επανήλθε σε φυσιολογικούς ρυθμούς και όπως μου είπε η παιδίατρος, δεν θα μπορούσε να φανεί κάτι σε αυτό το στάδιο», λέει χαρακτηριστικά η κ. Μπάρκογλου.

Σύμφωνα με την ίδια, αντίστοιχα συμπτώματα εμφάνισαν άλλα δύο παιδιά από την τάξη της κόρης της.

«Μίλησα με τους δασκάλους της και μου είπαν ότι το ίδιο πράγμα έπαθαν και άλλα παιδιά, άλλων τάξεων. Μάλιστα, οι δάσκαλοι είναι απεγνωσμένοι και δεν ήξεραν τι πρέπει να κάνουν, να έχουν ανοιχτά ή κλειστά παράθυρα διότι κλείνοντάς τα εγκλωβιζόταν ο αέρας μέσα στις αίθουσες και όταν τα άνοιγαν έμπαιναν οι ρύποι εκ νέου», αναφέρει και συμπληρώνει ότι πρόκειται για ένα χρόνιο φαινόμενο καθώς το συγκεκριμένο εργοστάσιο προϋπήρχε του σχολείου.


Σημειώνεται πως πρόκειται για κατοικημένη περιοχή ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχει και νηπιαγωγείο.

Η κ. Μπάρκογλου λέει ότι ο Σύλλογος Γονέων θα προχωρήσει τη Δευτέρα σε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Θέρμης και μέσω δικηγόρου θα απευθυνθούν και προς την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης καθώς και στη διοίκηση του δήμου Θέρμης με αίτημα να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο εργοστάσιο, ότι τηρεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα, και να παρθούν μέτρα για την ασφάλεια της υγείας παιδιών και κατοίκων της περιοχής.

«Προσωπικά σκέφτομαι να πάρω το παιδί μου από το συγκεκριμένο σχολείο και δεν είμαι η μόνη. Ωστόσο, δεν είναι μία εύκολη διαδικασία ενώ βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της χρονιάς. Αυτό που ζητούμε είναι να διασφαλιστεί η υγεία των παιδιών μας», καταλήγει η ίδια.

Έλενα Καραβασίλη
Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ