Ανατροπές στα τεκμήρια κατοικίας έφεραν οι νέες αντικειμενικές - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ανατροπές στα τεκμήρια κατοικίας έφεραν οι νέες αντικειμενικές

 


Ανατροπές στο τεκμήριο διαβίωσης για όσους κατοικούν σε ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία έφεραν οι νέες αντικειμενικές αξίες προκαλώντας ελαφρύνσεις αλλά και επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογούμενους.


Συγκεκριμένα, σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές ζώνης βρέθηκαν πάνω από τα 2.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια διαβίωσης της κατοικίας που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος των φορολογουμένων «φούσκωσαν» κατά 40%.

Στις ακριβές γειτονιές και συγκεκριμένα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές σκαρφάλωσαν πάνω από τις 5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 21,43%.

Στις περιοχές που οι αντικειμενικές τιμές ζώνης μειώθηκαν κάτω από το όριο των 2.800 ευρώ τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών θα έχουν ξεφουσκώσει κατά 28,57% ενώ σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές τιμές μειώθηκαν κάτω από το όριο των 5.000 ευρώ ανά τ.μ., τα τεκμήρια θα είναι μειωμένα κατά 23,5%.

Οι νέες τιμές ζώνης που ενεργοποιήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2022 θα έχουν αντίκτυπο στα φετινά εισοδήματα των φορολογουμένων καθώς θα ληφθούν υπόψη κατά τον προσδιορισμό του τεκμηρίου διαβίωσης για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική κατοικία). 

Χιλιάδες φορολογούμενοι όταν θα συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση θα διαπιστώσουν με έκπληξη αλλαγές στα τεκμαρτά τους εισοδήματα.

Ορισμένοι θα δουν το τεκμήριο διαβίωσης να μειώνεται σχεδόν κατά 29%, ενώ πολλοί που κατοικούν σε περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα θα δουν τα τεκμήρια για την κατοικία ή τις κατοικίες τους να είναι αυξημένα ακόμη και κατά 40% λόγω της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών.

Αν και για την πλειονότητα των φορολογουμένων δεν προκύπτουν επιβαρύνσεις, καθώς οι περισσότερες τιμές ζώνης μετά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης κινούνται κάτω από τη ζώνη των 2.800 ευρώ το τετραγωνικό, ο εφιάλτης των τεκμηρίων απειλεί όσους διαμένουν σε ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία σε περιοχές όπου η αντικειμενική αξία των ακινήτων διαμορφώθηκε πάνω από τις 2.800 ευρώ το τετραγωνικό.

Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας (Πραξιτέλους), περιοχή όπου η τιμή ζώνης από 1.850 ευρώ το τετραγωνικό έκανε άλμα στα 3.600 ευρώ, το τεκμήριο από 4.500 ευρώ ανέβηκε στα 6.300 ευρώ (αύξηση 40%).

Για μια μονοκατοικία επιφάνειας 140 τ.μ. σε περιοχή της Γλυφάδας όπου η τιμή ζώνης από 2.500 ευρώ αυξήθηκε στα 3.200 ευρώ, το τεκμήριο διαβίβασης για τον φορολογούμενο από 9.600 ευρώ εκτοξεύτηκε στα 13.440 ευρώ (αύξηση 40%).

newsbomb.gr

Δείτε ακόμη:
Τι είναι η ψιλή κυριότητα και τι η επικαρπία στα ακίνητα