Ποιοι έχουν δικαίωμα στο διπλό επίδομα θέρμανσης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποιοι έχουν δικαίωμα στο διπλό επίδομα θέρμανσης



Με αυξημένη τιμή ξεκινά την προσεχή Παρασκευή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Εν τω μεταξύ, φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι τελικά το φυσικό αέριο - συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης- για τους οικιακούς καταναλωτές





Η φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν αυξάνεται απλώς το επίδομα βάσης από τα 300 στα 350 ευρώ, αλλά διπλασιάζεται η επιδότηση για όσους χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης αντί άλλου τρόπου θέρμανσης που χρησιμοποίησαν πέρσι.


Έτσι, ειδικά για τους νέους δικαιούχους που θα καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμου, πλην φυσικού αερίου, το ποσό βάσης θα είναι διπλό, δηλαδή 700 ευρώ, εφόσον όμως δεν καταναλώσουν φυσικό αέριο.


Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, που διαμορφώνεται από 0,12 (ο οποίος ισχύει σε νησίδες όπως η Ρω) έως 1,62 (συντελεστής που ισχύει για το Βελούχι) αναλόγως του οικισμού στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.


Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.


Η κυβέρνηση εκτιμούσε οτι η «πρεμιέρα» θα γίνονται με τιμή 1,60 ευρώ / λίτρο και οτι, με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία ( 20 λεπτά συν ΦΠΑ 24%), η τιμή θα έπεφτε -ίσως- και στο 1.30 ευρώ / λίτρο. Όμως, η απόφαση περικοπής της ημερήσιας παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και ο «πόλεμος» με ΗΠΑ- Ε.Ε δημιουργούν νέα δεδομένα.


Η έναρξη διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης (με την επιδότηση) αναμένεται να γίνει με τιμή στην περιοχή του 1,55 ευρώ / λίτρο. Πέρυσι η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης έγινε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ/ λίτρο και η “αυλαία” έπεσε τον Απρίλιο τιμή 1,60 ευρώ / λίτρο. Πέρυσι την ίδια περίοδο η τιμή του είχε ξεκινήσει στα 1,15 ευρώ.


Αυτά όσον αφορά την αντλία. Για το επίδομα θέρμανσης (που μπαίνει στην τσέπη) αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (αυτήν ή την άλλη εβδομάδα) που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση του Ακολούθως θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα myΘέρμανση.