Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήσεις έως 65% για τον Σεπτέμβριο - Εν αναμονή της κρατικής επιδότησης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήσεις έως 65% για τον Σεπτέμβριο - Εν αναμονή της κρατικής επιδότησης


Αυξήσεις που κυμαίνονται από 60% έως και 65% στα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.


Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το ύψος της επιδότησης, προκειμένου να συγκρατηθούν οι επιβαρύνσεις στον τελικό καταναλωτή, καθώς ήδη έχουν «εκτοξευθεί» οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί.



Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση για τον επόμενο μήνα επιδιώκει τη διατήρηση των τελικών τιμών καταναλωτή κοντά στο επίπεδο του Αυγούστου.

Οι ανακοινώσεις για τη νέα επιδότηση αναμένονται την Τρίτη ή την Τετάρτη.


Οι τιμές που δόθηκαν ενδεικτικά από προμηθευτές είναι:


ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.

Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.


Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.

Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.


NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.

Zenith: 0,687 - 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα.


Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα (377,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα) παρά τη μειωμένη ζήτηση και την αυξημένη (20,9%) συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.


Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, διαδικασία που επίσης με το ισχύον πλαίσιο γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Ανεξόφλητες οφειλές

Η κατάσταση που διαμορφώνεται, ακόμη και με την κυβερνητική παρέμβαση είναι πολύ δύσκολη για τους καταναλωτές, καθώς εξαντλούνται οι αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι καταναλωτές ακόμη και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις, που τον Αύγουστο έφτασαν στα 337 ευρώ η μεγαβατώρα, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος, οι ανεξόφλητες οφειλές προς τις εταιρείες προμήθειας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», υποχρεώνοντας τη ΡΑΕ να επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς και νέων «κανονιών», ενώ η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών διογκώνει συνεχώς το κόστος των κοινωνικών μέτρων στήριξης, φέρνοντας το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Μέσα σε ένα χρόνο οι διακανονισμοί έχουν υπερδιπλασιαστεί και σε απόλυτα ποσά έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί, λόγω των υψηλών τιμών, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους παρόχους με βάση τους υπολογισμούς της ΡΑΕ ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και αναδεικνύονται δυνητικά σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της αγοράς.

Το ζήτημα ανέδειξε ο πρόεδρος της ΡΑΕ με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στις 28 Ιουλίου, επισημαίνοντας μάλιστα τον «κίνδυνο δημιουργίας νέων οφειλών, που θα παραμείνουν ανείσπρακτες, καθώς είναι πλέον επιτρεπτή η αλλαγή προμηθευτή χωρίς την εξόφληση ή έστω τον διακανονισμό προηγούμενων οφειλών».

Νέα οικονομική στήριξη

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εξετάζει τα περιθώρια που υπάρχουν για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η επιδότηση θα έρθει από τη μια από τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό και από την άλλη από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και σίγουρα θα είναι περισσότερο αυξημένη από τα 1,136 δισ. ευρώ της προηγούμενης επιδότησης.

Η κυβέρνηση με το πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου είχε υπολογίσει για το σύνολο του έτους παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν ήδη διατεθεί τα 2 δισ. ευρώ και απομένουν με βάση τον στόχο περί τα 800 εκατ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, οι εισπράξεις κυρίως από τον τουρισμό να αυξήσουν το ποσό αυτό.

Έτσι, το διαθέσιμο ποσό για τη στήριξη των νοικοκυριών από τον Σεπτέμβριο μπορεί να υπολογίζεται σε 800 έως 1,5 δισ. ευρώ στο τελευταίο 3μηνο του έτους.

Στόχος παραμένει η τελική τιμή της κιλοβατώρας να κινηθεί στα επίπεδα των 0,16-0,18 ευρώ, να απορροφηθεί, δηλαδή, έως και το 90% των αυξήσεων που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ώρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις για την επιδότηση σχετικά με το ηλεκτρικό ρεύμα θα γίνουν είτε την Τρίτη είτε το αργότερο την Τετάρτη.



CNN.gr