ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ:  Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Σαν τη Χαλκιδική πραγματικά… δεν έχει! Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που βουλιάζει από κόσμο και τα περιστατικά των ασθενών αυξάνονται ραγδαία.



Για ακόμα μια χρονιά οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό φανερώνουν τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής και στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου, όπου οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τα τακτικά και έκτακτα περιστατικά.
Η Χαλκιδική διαθέτει το ΓΝ Πολυγύρου και πέντε Κέντρα Υγείας, στα Μουδανιά, στην Καλλικράτεια, στον Άγιο Νικόλαο, στο Παλαιοχώρι και στην Κασσανδρεία. Καθημερινά, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, επισκέπτονται τις μονάδες υγείας δεκάδες τουρίστες και κάτοικοι, είτε για σοβαρά είτε για απλά περιστατικά.
Σύμφωνα με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Πολυγύρου, Λαμπρινή Στεφανίδου, φέτος τα περιστατικά έχουν αυξηθεί πάρα πολύ σε σχέση με πέρσι. «Παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των περιστατικών μέχρι και σήμερα σε σχέση με πέρσι. 
Χαρακτηριστικό είναι ότι  φέτος έχουμε πάρα πολλά τροχαία και ειδικά με τουρίστες. Ξεκίνησε τραγικά το καλοκαίρι. Στο νοσοκομείο Πολυγύρου μέχρι στιγμής δεν θα λειτουργήσει το τμήμα επειγόντων περιστατικών διότι δεν έχουν πληρωθεί όλες οι θέσεις. Δεν έχουμε δερματολόγο,      ωτορινολαρυγγολόγο, νευρολόγο αλλά και άλλες ειδικότητες αυτήν τη στιγμή, για να βοηθήσουν στα επείγοντα περιστατικά. Στην ορθοπεδική κλινική δεν προγραμματίζονται τακτικά περιστατικά διότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα επείγοντα λόγω έλλειψης γιατρών».
Η διοικήτρια του νοσοκομείου πρόσθεσε ότι το ελικόπτερο θα βοηθούσε πάρα πολύ και περιμένουν να ξεκινήσει, όπως και τις προηγούμενες χρονιές να βοηθάει στις αεροδιακομιδές. «Η μορφολογία του νομού και το κάκιστο οδικό δίκτυο είναι πρόβλημα. Σκεφτείτε πόσες ώρες χρειάζεται ένα ασθενοφόρο να κατέβει στη μύτη του ποδιού και να γυρίσει πίσω».

Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου
Για έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο κέντρο Υγείας Αγίου Νικόλαου  έκανε λόγω η διευθύντρια, κα Χαμαλίδου Χριστίνα. «Οι εφημερίες πάντα βγαίνουν δύσκολα διότι έχουμε ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Καλύπτουμε μια περιοχή που είναι τεράστια. Σε κάθε βάρδια υπάρχουν δυο γενικοί γιατροί και μια νοσηλεύτρια. Εγώ η ίδια είμαι παιδίατρος και κάνω ελάχιστες εφημερίες διότι βοηθάω στο νοσοκομείο Πολυγύρου όπως και η μικροβιολόγος. Ζητήσαμε κάποιες θέσεις να καλυφτούν από αγροτικούς γιατρούς αλλά μάλλον λόγω εκλογών δεν ξέρω αν τελικά γίνει. Συνολικά έχουμε 9 γιατρούς που καλύπτουν με εφημερίες το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου και το περιφερειακό ιατρείο στη Συκιά για να καλύψουμε τις μεγάλες αποστάσεις. Πραγματικά όλοι μας κάνουμε ότι μπορούμε».

Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας
Με καλύψεις ιατρικού προσωπικού από Μουδανιά και Παλαιοχώρι βγαίνουν οι εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή, Δημοσθένη Αδαμίδη.
«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έλλειψη προσωπικού και μας στέλνουν επικουρικούς γιατρούς από τα Μουδανιά και το Παλαιοχώρι για να καλύψουν εφημερίες. 
Αν κάποιος για παράδειγμα χρειαστεί παιδίατρο θα πάει σε ιδιώτη γιατρό. Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είχαμε ακτινογράφο, πήραμε καινούριο πριν μέρες. Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και οι συνταγογραφήσεις ασθενών».

Κέντρο Υγείας Νέας Καλλικράτειας
Καθημερινά στο κέντρο υγείας Καλλικράτειας εξυπηρετούνται 150 με 200 περιστατικά στα επείγοντα τονίζει ο διευθυντής του κέντρου υγείας, Νικόλαος Καραμήτσιος.
«Φέτος έχουμε περισσότερες ελλείψεις από ποτέ. 
Ο πληθυσμός των τουριστών αυξάνεται αλλά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί. Η παιδίατρος εφημερεύει τρεις ημέρες τον μήνα, τις άλλες είναι στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Υπάρχουν δύο γενικοί γιατροί στην εφημερία και αν έρθουν δυο επείγοντα περιστατικά μαζί τότε έχουμε πρόβλημα. 
Ένας γιατρός αν έρθει εδώ έχει δύσκολη δουλειά να αντιμετωπίσει. Ετησίως εξυπηρετούμε 65-70 χιλιάδες περιστατικά και καθημερινά  από 150 ως 200 περιστατικά στα επείγοντα. Το Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας έχει σύνολο 8 γιατρούς, εφημερεύει κάθε μέρα με δυο γιατρούς στα επείγοντα και τρεις στα τακτικά ιατρεία. Μία φορά την εβδομάδα υπάρχει ωτορινολαρυγγολόγος, ρευματολόγος  και καρδιολόγος. Βέβαια και ο κόσμος με το παραμικρό έρχεται στα επείγοντα και καταλαβαίνεται ότι αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις όταν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά».     

Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου
Καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου σύμφωνα με τον διευθυντή του κέντρου, Ιωάννη Ελευθερούδη. «Προβλήματα πάντα υπήρχαν και υπάρχουν. Δυσκολευτήκαμε πάρα πολύ στην αρχή της κρίσης μέχρι και πριν από τρια χρόνια. Δεν είχαμε πετρέλαιο, κλιματιστικά, χαρτικά, δεν είχαμε ούτε τόνερ και με διάφορες χορηγίες βελτιώθηκε πολύ η κατάσταση. Έχουμε επάρκεια σε γιατρούς, δύο σε κάθε εφημερία και βοηθάμε και τα άλλα κέντρα υγείας. Συνολικά υπάρχουν 18 γιατροί οι περισσότεροι εκ των οποίων κάνουν το αγροτικό τους.  Στο Παλαιοχώρι υπάρχουν ως επί το πλείστον μόνιμοι κάτοικοι και κάθε μήνα σταθερά επισκέπτονται το κέντρο υγείας 350 με 400 άτομα. Είναι πολύ ικανοποιητική η λειτουργία σε σχέση με παλαιότερα χρόνια».
Εθελοντές φοιτητές του ΑΠΘ
στα Κέντρα Υγείας Χαλκιδικής


Περισσότερες από 5.000 ώρες εθελοντικής εργασίας θα προσφέρουν 100 φοιτητές του τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών του ΑΠΘ οι οποίοι θα στελεχώσουν εθελοντικά τα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής καθώς και το νοσοκομείο Πολυγύρου έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Πρόκειται για μια δράση του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε) η οποία πραγματοποιείται για δέκατη χρονιά και έχει διττό σκοπό. Αφενός οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε ένα περιβάλλον πρωτοβάθμιας φροντίδας και έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με καθημερινά περιστατικά και να εκπαιδευτούν. 
Ταυτόχρονα όμως αυτή η δράση έχει και εθελοντικό χαρακτήρα διότι 100 φοιτητές απ όλη τη χώρα στελεχώνουν τα κέντρα υγείας προσφέροντας ώρες εθελοντικής εργασίας στους γιατρούς που έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας.

Οι φοιτητές που συμμετέχουν έχουν συμπληρώσει το 3ο έτος σπουδών και έχει αποδειχθεί ότι η προσφορά μας έχει αποτέλεσμα» συμπληρώνει ο Αλέξανδρος Μανάφης, φοιτητής ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της οργανωτικής επιτροπής ΕΕΦΙΕ του παραρτήματος Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από 15 Ιουλίου έως 1 Σεπτεμβρίου 2019. Στο διάστημα αυτό οι φοιτητές θα υποστηρίξουν τα Κέντρα Υγείας Αρναίας, Κασσανδρείας, Καλλικράτειας, Αγίου Νικολάου, Μουδανιών, Νέας Μαδύτου και το γενικό νοσοκομείο Πολυγύρου.