Το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη παραχωρείται για την προσευχή των μουσουλμάνων στο Ραμαζάνι. - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη παραχωρείται για την προσευχή των μουσουλμάνων στο Ραμαζάνι.



Το Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη παραχωρείται για την προσευχή των μουσουλμάνων στο Ραμαζάνι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία σε περιοχές της χώρας στις οποίες δεν λειτουργούν χώροι προσευχής για μουσουλμάνους καλούνται να απευθυνθούν στους κατά τόπους Δήμους, προκειμένου να τους παραχωρηθούν περίκλειστοι χώροι που θα εξυπηρετούν την τέλεση της προσευχής κατά την εορτή της λύσης της νηστείας του Ραμαζανίου την 10η Απριλίου 2024».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «δεδομένης της λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, δεν υφίσταται ανάγκη παραχώρησης χώρων από τον Δήμο Αθηναίων και τους όμορους Δήμους για την τέλεση της προσευχής κατά την ημέρα αυτή».

«Ειδικά για τις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης θα δοθεί προς χρήση από τους μουσουλμάνους συμπολίτες και επισκέπτες μας, για την προσευχή της 10ης Απριλίου, το Τέμενος "Σουλεϊμανίγιε" και το Τέμενος "Γενί Τζαμί" αντίστοιχα».


Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων «εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων».


Η ιστορία του κτηρίου

Το Γενί τζαμί είναι σημαντικό μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στην οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 30, στα ανατολικά της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας.

Χτίστηκε το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισμένους Εβραίους, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες. Έχει δύο ορόφους και συμβαδίζει με την εκλεκτικιστική αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα. Μετά την ανταλλαγή (1923-1924), στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο και το πιο παλιό της πόλης. Σήμερα είναι εκθεσιακός χώρος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων εύχεται στους μουσουλμάνους ο μήνας του Ραμαζανίου να είναι ένας μήνας αγάπης, ελεημοσύνης και καλών πράξεων.

Οι ενδιαφερόμενες οργανώσεις ή σωματεία σε περιοχές της χώρας στις οποίες δεν λειτουργούν χώροι προσευχής για μουσουλμάνους καλούνται να απευθυνθούν στους κατά τόπους Δήμους, προκειμένου να τους παραχωρηθούν περίκλειστοι χώροι που θα εξυπηρετούν την τέλεση της προσευχής κατά την εορτή της Λύσης της Νηστείας του Ραμαζανίου την 10η Απριλίου 2024.

Δεδομένης της λειτουργίας του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, δεν υφίσταται ανάγκη παραχώρησης χώρων από τον Δήμο Αθηναίων και τους όμορους Δήμους για την τέλεση της προσευχής κατά την ημέρα αυτή (10η Απριλίου).

Ειδικά για τις περιοχές της Ρόδου και της Θεσσαλονίκης θα δοθεί προς χρήση από τους μουσουλμάνους συμπολίτες και επισκέπτες μας, για την προσευχή της 10ης Απριλίου, το Τέμενος «Σουλεϊμανίγιε» και το Τέμενος «Γενί Τζαμί» αντίστοιχα.

Για την καλύτερη ενημέρωση υπηρεσιών, φορέων και ιδιωτών που τυχόν εμπλακούν στην παροχή διευκολύνσεων στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου υπενθυμίζεται ότι κατά τη νηστεία (περίπου από την Ανατολή έως τη Δύση του ηλίου) δεν επιτρέπεται η βρώση και η πόση οιασδήποτε τροφής ή υγρού (υφίστανται εξαιρέσεις που προβλέπονται αναλυτικά) και ότι οι ώρες προσευχής δεν είναι κοινές για όλη τη χώρα, αλλά διαφοροποιούνται. 

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι ώρες προσευχής σε έξι (6) περιοχές της χώρας, όπως τέθηκαν υπ’ όψιν της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων από το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών, τους Μουφτήδες της Θράκης και τους Ιμάμηδες Κω και Ρόδου.


Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών (τηλ. 210-3424576) ή με το Τμήμα Μουσουλμανικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (τηλ. 210-3442829).