«Έφυγε» στα 88 του χρόνια ο καθηγητής Ιστορίας Στάθης Πελαγίδης. Άφησε πίσω του σημαντικό έργο για την ανάδειξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

«Έφυγε» στα 88 του χρόνια ο καθηγητής Ιστορίας Στάθης Πελαγίδης. Άφησε πίσω του σημαντικό έργο για την ανάδειξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού



Άφησε πίσω του σημαντικό έργο για την ανάδειξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και του ελληνισμού της Μακεδονίας


«Έφυγε» στα 88 του χρόνια ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ευστάθιος (Στάθης) Πελαγίδης, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο για την ανάδειξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και του ελληνισμού της Μακεδονίας.

Ο Ευστάθιος (Στάθης) Πελαγίδης, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από σύντομη ασθένεια τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 στη Θεσσαλονίκη. Η εξόδιος ακολουθία εψάλη σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024, στις 9 το πρωί από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην οδό Δελφών, ενώ η ταφή του έγινε στην γενέτειρά του, την Οινόη Καστοριάς, όπου γεννήθηκε το 1936.

Ο Ευστάθιος (Στάθης) Πελαγίδης, ήταν καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, από το οποίο και συνταξιοδοτήθηκε, ήταν ενεργό μέλος μέχρι πρόσφατα στο διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, έχοντας διατελέσει αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, και ήταν ενεργό μέλος στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης.

Ορισμένα από τα αυτοτελή ιστορικά του έργα είναι: «Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο», «Προσφυγική Ελλάδα (1913-1930). Ο πόνος και η δόξα», «Η αποκατάσταση των προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία (1923-1930)», «Από την Αιολίδα στην Παμφυλία. Ζωντανός και μνημειακός ελληνισμός», «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα. 1200 χρόνια», «Ο ηρωικός Πόντος», «Ο μακεδονικός αγώνας στις περιοχές Καστοριάς και Φλώρινας», «Ο κώδικας της Μητροπόλεως Καστοριάς, 1665-1769» και πολλά άλλα.



Ασχολήθηκε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με τους Έλληνες αιχμαλώτους της Μικρασιατικής Καταστροφής και την τύχη τους, ενώ εξέδωσε και σχετικό βιβλίο, λίγο πριν το θάνατό του.

Είχε επίσης δημοσιεύσει πολλές έρευνες σε επιστημονικά περιοδικά, και είχε κάνει δημοσιεύσεις για το προσφυγικό πρόβλημα, με τους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, έχοντας διοργανώσει προγράμματα ειδικών μαθημάτων, τόσο στο πανεπιστήμιο, όσο και σε συνεργασία με δήμους και συλλόγους.

Είχε δώσει διαλέξεις, τόσο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη, για την Μικρασιατικό και Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για θέματα της Μακεδονίας.