Απόψε η ισχυρότερη βροχή μετεωριτών της χρονιάς – Πώς μπορείτε να δείτε τις Geminid - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Απόψε η ισχυρότερη βροχή μετεωριτών της χρονιάς – Πώς μπορείτε να δείτε τις GeminidΗ καλύτερα βροχή μετεωριτών Geminid (Διδυμίδες) για το 2023 πρόκειται να κορυφωθεί απόψε.


Όσοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το εντυπωσιακό αυτό θέαμα, μπορεί να δουν έως και 150 πεφταστέρια την ώρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η μόνη βροχή μετεωριτών που παράγεται από αστεροειδή και όχι από κομήτη, οι Geminid (Διδυμίδες) δεν είναι μόνο οι πολυπληθέστερες αλλά και οι πιο πολύχρωμες, με λευκά, κίτρινα, ακόμη και πράσινα πεφταστέρια.


Geminid: Πότε θα δείτε τα πεφταστέρια

Αξίζει να παρακολουθήσετε τη βροχή μετεωριτών Geminid, αυτή τη νύχτα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου, όταν και κορυφώνεται. Σύμφωνα με τo American Meteor Society, "μέχρι τις 22:00 της 13ης Δεκεμβρίου, η βροχή μετεωριτών θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό".


Πού να δείτε τη βροχή μετεωριτών Geminid

Αν και οι βροχές μετεωριτών είναι το αποτέλεσμα της σκόνης και των συντριμμιών που αφήνουν στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος οι κομήτες (και, στην προκειμένη περίπτωση, οι αστεροειδείς), προκαλούνται από ρεύματα υλικού σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. 

Το εν λόγω ρεύμα για τις Geminid βρίσκεται στον αστερισμό των Διδύμων, αλλά κατά τα άλλα δεν συνδέεται με αυτόν.

Δεδομένου ότι ο αστερισμός αυτός βρίσκεται ψηλά πάνω από τον ορίζοντα στις 22:00, το ίδιο θα συμβεί και με τα πεφταστέρια του. 

Κοιτάξετε προς την κατεύθυνση των Διδύμων – προς τα νοτιοανατολικά – αλλά δεν χρειάζεται να είστε συγκεκριμένοι. Εξάλλου, τα πεφταστέρια μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον νυχτερινό ουρανό.


Πώς να δείτε τα πεφταστέρια

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από την NASA για να δείτε τις βροχές μετεωριτών:

➛Απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από τα φώτα της πόλης (αστική φωτορύπανση).

➛Βρείτε μια τοποθεσία με καθαρή, ανεμπόδιστη θέα του νυχτερινού ουρανού.

➛Ντυθείτε ζεστά – μπορεί να κάνει πολύ κρύο.

➛Να είστε υπομονετικοί και να παρακολουθείτε για τουλάχιστον μισή ώρα, κατά προτίμηση σε μια ξαπλώστρα ή σε ένα μαξιλάρι στο έδαφος.

➛Μην χρησιμοποιείτε τηλεσκόπιο ή κιάλια – θα μειώσουν πάρα πολύ τις πιθανότητές σας να δείτε τα πεφταστέρια

➛Αποφύγετε να κοιτάτε το κινητό σας ή οποιοδήποτε άλλο λευκό φως – θα καταστρέψει τη νυχτερινή σας όραση.