Γιατί το τυρί τύπου έμενταλ έχει τρύπες; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί το τυρί τύπου έμενταλ έχει τρύπες;Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τυριά είναι το έμενταλ και μάλιστα ξεχωρίζει για το σχήμα του καθώς έχει πολλές τρύπες. Η παραγωγή του τυριού έμενταλ ξεκίνησε σε μια περιοχή ανατολικά της Βέρνης πριν από 200 χρόνια.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι λοφώδης και εκεί παράγονται περίπου 17.000 τόνοι τυριού κάθε χρόνο από 150 οικογενειακά γαλακτοκομεία. Έχει μάλιστα προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.

Πώς προκύπτει όμως αυτό το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του τυριού, οι περίφημες τρύπες που διαθέτει; Αυτές δημιουργούνται εξαιτίας μια αντίδρασης των βακτηρίων. Μετά από ένα μήνα αποθήκευσης, ένα είδος βακτηρίων, το Propionibacterium shermanii, καταναλώνει γαλακτικό οξύ και απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες παγιδεύονται στο τοίχωμα του τυριού με αποτέλεσμα να σχηματίζουν τρύπες.

Άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του έμενταλ είναι το μέγεθός του. Υπάρχουν καλούπια στα οποία αποθηκεύεται που έχουν διάμετρο από 80 εκατοστά έως ένα μέτρο!