Κ. Μακεδονία: Σε 20 παραλίες χαίρονται τη θάλασσα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες – Πού υπάρχει το Seatrac - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κ. Μακεδονία: Σε 20 παραλίες χαίρονται τη θάλασσα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες – Πού υπάρχει το Seatrac


Τις χαρές της θάλασσας, τη χαλάρωση, τη διασκέδαση, την αναζωογόνηση και τον ήλιο έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν πλέον και τα άτομα με κινητικές αναπηρίες που επισκέπτονται ελληνικές παραλίες, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο ειδικό σύστημα, το Seatrac, για τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη θάλασσα.


Μια… βόλτα σε παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας

Με τον τρόπο αυτό, το μπάνιο γίνεται εφικτό ακόμη και για όσους δεν θεωρείται αυτονόητο, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, αναπηρίες, προσωρινούς τραυματισμούς, διάφορες παθήσεις, δυστροφίες ή παραπληγίες. 


Ποιες παραλίες είναι… φιλικές και διαθέτουν το ειδικό αυτό σύστημα σε παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας;


Στο νομό Θεσσαλονίκης

Στο νομό Θεσσαλονίκης είναι προσβάσιμες τρεις παραλίες. 
Η παραλία Βόλβη στο Σταυρό, και άλλες δύο στο δήμο Θερμαϊκού, οι παραλίες, στους Νέους Επιβάτες και στον Ποταμό, στην Επανωμή. 

Το έργο που επιτελείται από το Seatrac, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό του διαπίστωσαν αρμόδια συνεργεία της Περιφέρειας με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, που επισκέφτηκαν σήμερα στις 11.00 π.μ. την παραλία των Νέων Επιβατών (πύργος ναυαγοσώστη). 

Επισημαίνεται πως πέρυσι το καλοκαίρι το Seatrac το χρησιμοποίησαν πάνω από 3.000 άτομα δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολλά Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ), που επισκέπτονταν την περιοχή, να απολαύσουν το μπάνιο τους και να αθληθούν.


Στη γειτονική Χαλκιδική

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής σε συνεργασία με τους πέντε δήμους του νομού έχουν ως στόχο να γίνει η περιοχή ένας προσβάσιμος προορισμός ώστε όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν ασφαλή και αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. 

Σε οκτώ παραλίες, ο δήμος Νέας Προποντίδας έχει προβεί στην τοποθέτηση Seatrac, διαδρόμων για άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), τουαλέτες ΑΜΕΑ και αμαξίδιο μεταφοράς ΑΜΕΑ.


Πρόκειται για τις εξής παραλίες:

Παραλία Ν. Φλογητών 
(δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη)

Παραλία Ν. Μουδανιών 
(δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη)

Παραλία Αγίου Μάμα 
(δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη)

Παραλία Ν. Καλλικράτειας 
(δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη)

Παραλία Γεωπονικών 
(δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη)

Παραλία Βεριάς 
(δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη)

Παραλία Διονυσίου 
(δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη)

Παραλία Ν. Πλαγίων 
(δίπλα στον πύργο του ναυαγοσώστη)

Σε άλλες τέσσερις παραλίες ο δήμος έχει εγκαταστήσει κινητούς διαδρόμους και μόνιμες διατάξεις αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα των ατόμων με κινητικά προβλήματα (σε Ιερισσό και Νέα Ρόδα), διατάξεις καθοδήγησης ατόμων με προβλήματα όρασης (σε Αμμουλιανή και Ουρανούπολη) ομπρέλες και κινητά πάνελ δημιουργίας χώρων σκίασης, ενημερωτικές πινακίδες, χώροι υγιεινής και αποδυτήρια για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, ειδικοί κάδοι απορριμμάτων. 

Πρόκειται για τις παραλίες:
  • Παραλία Καμπούδι, Ουρανούπολη
  • Παραλία Ιερισσού
  • Παραλία Νέων Ρόδων
  • Παραλία Αλυκές, Αμμουλιανή

Στην Πιερία

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στο πλαίσιο της κοινωνική της πολιτικής παρέδωσε τη μονάδα της μη μόνιμης συναρμολογούμενης διάταξης Seatrac, στο δήμο Κατερίνης και τοποθετήθηκε στην παραλία της Ολυμπιακής Ακτής για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016. 

Επίσης προσβάσιμες για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες- που έχουν εξοπλιστεί με Seatrac- είναι στην Κατερίνη οι παραλίες Καρτ, και αυτή στον Κορινό. 

Προσβάσιμες θεωρούνται και οι παραλίες στην Καλλιθέα του δήμου Κατερίνης και εκείνη στην Λεπτοκαρυά όπου μας ενημέρωσαν όμως ότι το Seatrac είναι προσωρινά ανενεργό.


Τί είναι το Seatrac

Το σύστημα Seatrac είναι μια εφεύρεση της επιτροπής ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και αποτελείται από μια ράμπα με ράγες και καροτσάκι, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. 

Ο χρήστης κάθεται στο καροτσάκι, ο ναυαγοσώστης του δίνει το τηλεχειριστήριο και έτσι μπαίνει μόνος του μέσα στη θάλασσα. 

Μετά το μπάνιο, κάθεται και πάλι στο καροτσάκι και επιστρέφει στην παραλία.