Πρόεδρος Ταγαράδων: ''Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και η περιοχή Ταγαράδων'' - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πρόεδρος Ταγαράδων: ''Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και η περιοχή Ταγαράδων''


//Ανακοίνωση του προέδρου Ταγαράδων


Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε ως «παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος», για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Ο άνθρωπος αντλεί από το περιβάλλον τη δυνατότητα να ζει και να δημιουργεί. Η αρμονική αυτή ισορροπία επέτρεψε τη δημιουργία του πολιτισμού και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της ζωής. 

Όμως η αρμονική αυτή σχέση στις μέρες μας έχει σοβαρά διαταραχθεί από την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την ανεξέλεγκτη ρύπανση στο όνομα του υπερκαταναλωτισμού και βεβαίως της μεγιστοποίησης του κέρδους. 

Οι επιπτώσεις είναι γνωστές και τις βιώνουμε πλέον τόσο αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και κρίση, όσο και στην ποιότητα της ζωής μας. 

Μάλιστα Σύμφωνα με τη παγκόσμια οργάνωση υγείας το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων αποδίδεται στους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ας έλθουμε όμως και στο δικό μας περιβαλλοντικό μικρόκοσμο της περιοχής των Ταγαράδων. 


Η Κοινότητα Ταγαράδων έχει δώσει απόλυτη προτεραιότητα στα θέματα περιβάλλοντος:

1ον. 
➭Το 2008 με τη βοήθεια του Δήμου Θέρμης και των κατοίκων της κοινότητάς μας, απενεργοποιήσαμε μια τεράστια περιβαλλοντική βόμβα που δημιουργήθηκε στο χωριό μας από την παράνομη και ανεξέλεγκτη λειτουργία της χωματερής επί 28 ολόκληρα χρόνια.

Στους Ταγαράδες θάφτηκαν τότε αστικά απόβλητα, βιομηχανικά, νοσοκομειακά, λυματολάσπη και ό,τι άλλο επικίνδυνο παρήγαγε ο νομός, καθώς και μέρος του νομού Χαλκιδικής, χωρίς άδεια, χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς οποιοδήποτε μέτρο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Το 2006 εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά καίγοντας για 20 ημέρες όλα αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα, ενώ γέμισε η ευρύτερη περιοχή με διοξίνες και φουράνια. 

«Οι Ταγαράδες ΣΕΒΕΖΟ της Ελλάδος», τίτλος σε δημοσίευμα της περιόδου εκείνης. 

Οι Ταγαράδες συγκαταλέγονταν τότε μεταξύ των 10 περισσότερο μολυσμένων περιοχών της χώρας μας, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα.

Μετά από δύσκολο και μακροχρόνιο αγώνα, στη διάρκεια του οποίου συγκρουσθήκαμε με πολυποίκιλα συμφέροντα, προσφύγαμε σε όλα τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια και στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., λύσαμε τελικά το μεγαλύτερο και δυσκολότερο πρόβλημα του Χωριού μας.

Σήμερα ο χώρος αναπλάστηκε, το παραγόμενο βιοαέριο συλλέγεται και μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, τα διασταλάζοντα υγρά επεξεργάζεται η Μονάδα Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (Μ.Ε.Σ.) και αποδίδεται καθαρό νερό στο περιβάλλον.

2ον. 
Το 2009 αποτρέψαμε τη δημιουργία σε εκείνη την περιοχή Μονάδας Επεξεργασίας Οργανικών Αποβλήτων, δηλαδή νέας χωματερής η οποία θα λειτουργούσε άλλα 28-30 χρόνια.

3ον
Το 2014 αποτρέψαμε το θάψιμο στην ίδια περιοχή χιλιάδων τόνων βιομηχανικών αποβλήτων διοξειδίου του μαγγανίου- υποπροϊόντα μπαταρίας – της πολυεθνικής εταιρείας Tosoh Hellas.

4ον. 
➭Το 2015 και το 2021 διακόψαμε τη μεταφορά σε εκείνη την περιοχή διασταλαζόντων υγρών από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τον ΧΥΤΑ Πολυγύρου αντίστοιχα.

5ον. 
Το 2022 αναγκάσαμε τον ΦΟ.Δ.Σ.Α Κεντρικής Μακεδονίας να ανακαλέσει τα σχέδιά του για «κατασκευή αποθηκευτικού χώρου μεταφοράς και διάθεσης ανακυκλώσιμων υλικών» σε εκείνο τον πολύπαθο χώρο.

Φοβάμαι όμως ότι θα επανέλθουν όταν εμείς ολιγωρήσουμε και βρουν τις κατάλληλες συνθήκες.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω τα εξής:

Έχουμε Υποχρέωση όλοι εμείς εδώ στους Ταγαράδες και κυρίως η νέα γενιά να μην επιτρέψουμε, όπως δυστυχώς επέτρεψαν τα κοινοτικά συμβούλια της δεκαετίας του 1980, ποτέ στο μέλλον τη λειτουργία παρόμοιων ρυπογόνων μονάδων στο χωριό μας αλλά και στη γύρω περιοχή, γιατί ο χώρος μας λόγω της μορφολογίας του (μεγάλες χαράδρες),αλλά και λόγω του ιστορικού του, προσφέρεται για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων.

Δημήτρης Καλαθάς
Πρόεδρος της Κοινότητας Ταγαράδων