Γιατί πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας, μετά το τάισμα του κατοικιδίου μας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας, μετά το τάισμα του κατοικιδίου μας


Όταν κάποιος νιώσει ξαφνικές στομαχικές διαταραχές, συνήθως θεωρεί ότι ευθύνεται κάτι που έφαγε πρόσφατα. 


Νέα μελέτη δείχνει, ωστόσο, ότι δεν ευθύνονται πάντα τα δικά μας γεύματα. 

Οι τροφές κατοικίδιων ζώων ενδέχεται να ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις σαλμονέλλωσης και άλλων τροφιμογενών ασθενειών απ’ ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας μετά.


Η τροφή του κατοικίδιου μας, μπορεί να μας αρρωστήσει

Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Purdue, διερεύνησε τους κινδύνους από το σερβίρισμα και την παρασκευή τροφής για κατοικίδια ζώα. 

Οι περισσότεροι κηδεμόνες κατοικίδιων δεν γνώριζαν ότι η τροφή του κατοικίδιου ζώου τους, μπορεί να τους αρρωστήσει. Ως αποτέλεσμα, είναι απίθανο να λάβουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι μόλις πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες πλένουν τα χέρια τους, μετά το τάισμα των κατοικίδιων ζώων τους. 

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα δεν γνώριζαν τις πρόσφατες ανακλήσεις ζωοτροφών και περίπου το ένα τέταρτο δεν πίστευε ότι οι ξηρές τροφές και οι λιχουδιές θα μπορούσαν να παρουσιάσουν οποιονδήποτε κίνδυνο για τον άνθρωπο.


Ζωοτροφές και επιβλαβείς ουσίες

Διάφοροι τύποι μυκήτων και βακτηρίων μπορούν να επηρεάσουν τόσο τα κατοικίδια ζώα όσο και τους ανθρώπους. 

Τα κρούσματα έχουν ωθήσει τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και τους κατασκευαστές να ανακαλέσουν δεκάδες ποικιλίες ζωοτροφών τα τελευταία χρόνια.

Σαλμονέλα: 
Η Σαλμονέλα περιλαμβάνει μερικούς από τους πιο γνωστούς τύπους τροφιμογενών βακτηρίων. 
Τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως εμετός, διάρροια, αφυδάτωση και λήθαργο. 
Τα προηγούμενα χρόνια, εκατοντάδες ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων προσβλήθηκαν από από μολυσμένες λιχουδιές για σκύλους.

Μούχλα: 
Μύκητες όπως η μούχλα μπορούν να αναπτυχθούν σε τροφές για κατοικίδια ζώα που έχουν παρασκευαστεί, συσκευαστεί ή αποθηκευτεί με ακατάλληλο τρόπο. 
Η μόλυνση μπορεί να συμβεί στο χώρο παραγωγής, κατά τη μεταφορά ή ακόμη και ενώ η τροφή περιμένει στο ντουλάπι σας. Αυτός ο συγκεκριμένος τύπος μούχλας μπορεί να προκαλέσει διάρροια και εμετό.

Λιστέρια: 
Η λιστερίωση (λοίμωξη από το βακτήριο που είναι γνωστό ως Listeria monocytogenes) επηρεάζει ανθρώπους και κατοικίδια ζώα σε όλο τον κόσμο. 
Τόσο οι τροφές κατοικίδιων ζώων όσο και τα κοινά “ανθρώπινα τρόφιμα” μπορούν να περιέχουν Λιστέρια εάν παρασκευάζονται ή αποθηκεύονται ακατάλληλα ή εάν διατηρούνται μετά την ημερομηνία λήξης τους. 
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αδυναμία, εμετό και διάρροια και μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα σε ανθρώπους και κατοικίδια ζώα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

mypet.gr