Γιατί φωνάζω τον σκύλο μου και αυτός τρέχει μακριά μου; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί φωνάζω τον σκύλο μου και αυτός τρέχει μακριά μου;

 

Είναι πραγματικά απελπιστικό το να φωνάζετε με την εντολή «έλα» τον τετράποδο φίλο σας ξανά και ξανά, και ο σκύλος σας να σας αγνοεί – ή ακόμα χειρότερα, να τρέχει μακριά προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τα βασικά βήματα της εκπαίδευσης ενός σκύλου να έρχεται όταν τον φωνάζετε είναι απλά, αλλά πολλοί κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων δεν συνειδητοποιούν πόση δουλειά χρειάζεται για να δημιουργήσουν μια μακροπρόθεσμη, αξιόπιστη ανταπόκριση. 


Εδώ θα δούμε μερικά τυπικά λάθη που γίνονται όταν εκπαιδεύουμε έναν σκύλο να έρχεται όταν τον φωνάζουμε.

➭ Ο σκύλος έχει τιμωρηθεί στο παρελθόνΜερικές φορές οι κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων επειδή εκνευρίζονται όταν ο σκύλος τους δεν τους ακούει και δεν έρχεται, τον μαλώνουν ή, ακόμα τον τιμωρούν σωματικά, όταν τελικά τους πλησιάσει.

Δυστυχώς, το να θυμώνετε με τον σκύλο σας μόλις βρεθεί κοντά σας δεν θα του μάθει τι πρέπει να κάνει. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να μειωθούν οι πιθανότητες να έρθει τρέχοντας σε εσάς στο μέλλον, επειδή καταλαβαίνει ότι θα είστε αναστατωμένοι όταν φτάσει.

Ακόμα κι αν απογοητευτείτε από την όχι και τόσο γρήγορη ανταπόκρισή του, φροντίστε να αποφύγετε να τον μαλώσετε όταν έρθει σε εσάς.

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να τον προετοιμάσετε για επιτυχία στις μελλοντικές συνεδρίες εκπαίδευσης, ανταμείβοντάς τον με υψηλής αξίας λιχουδιές για σκύλους.➭ Ήσασταν θυμωμένοι όταν φωνάξατε το σκύλο σας

Όπως και εμείς δεν θα ανταποκρινόμασταν εύκολα σε μια θυμωμένη φωνή που μας φώναζε “Έλα εδώ ΤΩΡΑ!”, το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους μας.

Μια δυνατή, θυμωμένη φωνή πιθανότατα θα κάνει τον σκύλο σας να μην τρέξει σε εσάς, αφού μπορεί να καταλάβει ότι είστε εκνευρισμένοι.

Όταν καλείτε το σκύλο σας, κρατήστε πάντα τον τόνο της φωνής σας χαρούμενο και μην ξεχνάτε να επαινείτε το σκύλο σας καθώς έρχεται προς το μέρος σας.

Αν καταλάβει ότι κάνει κάτι καλά, μπορεί να έρθει κοντά σας πιο γρήγορα. Και μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το σκύλο σας με μια μικρή λιχουδιά κάθε φορά που σας φτάνει, ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε σε περιβάλλον που αποσπά την προσοχή του.


➭ Εκπαιδεύσατε το σκύλο σας σε συγκεκριμένο περιβάλλον

Η αρχική εκπαίδευση που κάνατε με το σκύλο σας πιθανώς σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, είτε σε ένα χώρο εκπαίδευσης σκύλων,
είτε μέσα στο σπίτι, ή τον κήπο σας.
Ο σκύλος σας πιθανότατα να ανταποκρίνεται στην εντολή «έλα
εδώ» σε αυτά τα μέρη.

Ωστόσο, οι σκύλοι συνήθως δεν γενικεύουν καλά τις συμπεριφορές, για αυτό παρόλο που ο σκύλος σας ανταποκρίνεται σε οικείο περιβάλλον μπορεί να μην καταλαβαίνει την εντολή όταν τον καλούν σε καινούργιες τοποθεσίες.


Για αυτό καλό είναι να εξασκηθείτε με το σκύλο σας σε νέα μέρη, όπως η περιφραγμένη αυλή ενός φίλου και στη συνέχεια επεκταθείτε σταδιακά σε χώρους που αποσπούν την προσοχή, όπως το πάρκο σκύλων.


➭ Επαναλαμβάνετε τη λέξη “Έλα” πολλές φορές

Το «Rex έλα» είναι ένα πολύ διαφορετική εντολή από το να το επαναλαμβάνετε συνέχεια. Πολλά σκυλιά καθυστερούν να ανταποκριθούν στην εντολή επειδή καταλαβαίνουν ότι δεν χρειάζεται να το κάνουν αμέσως γιατί εσείς πρόκειται να το πείτε μερικές χιλιάδες φορές.

Όταν θέλετε να έρθει τρέχοντας σε σας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα σύνθημα με μία λέξη, όπως “έλα” ή “εδώ”, και στη συνέχεια να το ακολουθήσετε με ενθαρρυντικές λέξεις.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να επιβραβεύετε το σκύλο σας με μια λιχουδιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που ίσως νομίζετε ότι είναι απαραίτητο.➭ Η εντολή «Έλα» σημαίνει ότι η διασκέδαση τελείωσε

Μερικά σκυλιά δεν έρχονται σε σας επειδή καταλαβαίνουν ότι η εντολή «έλα» σημαίνει ότι η διασκέδασή τους τελείωσε.

Η συνεχής αντιστοίχιση του συνθήματος ανάκλησης με κάτι που δεν αρέσει στον σκύλο σας θα έχει ως αποτέλεσμα να ταυτίζει την εντολή «έλα» με κάτι αρνητικά.

Για να μην συνδέσει ότι το να έρχεται κοντά σας όταν τον καλείτε ισοδυναμεί με το τέλος της διασκέδασης, καλέστε τον και άλλες φορές, εκεί που δεν το περιμένει όταν αράζει ας πούμε στο σπίτι και ανταμείψτε τον με μια νόστιμη λιχουδιά και ένα παιχνίδι.

Ή φωνάξτε τον από την αυλή, επαινέστε και ανταμείψτε τον και, στη συνέχεια, στείλτε τον έξω για να συνεχίσει να παίζει.

Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος σας δεν θα μπορεί να καταλάβει αν η διασκέδαση τελειώνει πραγματικά ή αν πρόκειται απλώς για μια εξάσκηση!


mypet.gr