Στον… αέρα οι λαχανόκηποι του ΑΠΘ στα "πράσινα φανάρια" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Στον… αέρα οι λαχανόκηποι του ΑΠΘ στα "πράσινα φανάρια"



Αβέβαιο φαίνεται να είναι το μέλλον για τους λαχανόκηπους του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης μετά την κατάργηση του φορέα διοίκησης του Αγροκτήματος ΑΠΘ.

Οι 940 καλλιεργητές και συνκαλλιεργητές εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς θεωρούν πως είναι «αναίτια και ύποπτη με τον τρόπο που διενεργήθηκε η κατάργηση του αρμόδιου φορέα διοίκησης».

«Τα τελευταία 12 έτη λειτουργεί πρόγραμμα που επιτρέπει σε κατοίκους να χρησιμοποιούν γη στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ που βρίσκεται κοντά στα Πράσινα Φανάρια για να καλλιεργήσουν φρούτα και λαχανικά για οικογενειακή χρήση δίνοντας ετησίως το συμβολικό ποσό των 120 ευρώ. Η έκταση του κάθε λαχανόκηπου είναι 100 τ.μ.

Τα έσοδα που προκύπτουν διατίθενται στο Ταμείο του Αγροκτήματος και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Παρέχεται όμως νερό για πότισμα, ενώ μέχρι προσφάτως υπήρχε και γεωπόνος που παρείχε συμβουλές. Είμαστε συνολικά 940 καλλιεργητές και συνκαλλιεργητές και ξαφνικά με τη δημοσίευση ενός νόμου, καταργείται ως νομικό πρόσωπο το Αγρόκτημα και θα είναι άγνωστη η τύχη του προγράμματος, ενώ ούτε και εμείς που καλλιεργούμε ξέρουμε αν θα μπορούμε να συνεχίσουμε ή όχι να καλλιεργούμε. 

Οι ετήσιες συμβάσεις λήγουν τον Φεβρουάριο. Για την κατάργησης του φορέα δεν ρωτήθηκε ούτε ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας, ούτε και ο διευθυντής του Αγροκτήματος», ανέφερε στο «TyposThes » ο εκπρόσωπος της Ένωσης που έχει συσταθεί από τους καλλιεργητές κ. Νικόλαος Γραικούσης. 

Ο ίδιος σημείωσε πως φοβούνται ότι το οικόπεδο θα «αξιοποιηθεί» για εμπορικά κέντρα ή ξενοδοχεία, με δεδομένη την προνομιακή του θέση. Ωστόσο υπογραμμίζει την σημασία του προγράμματος που «τρέχει», το οποίο όπως τόνισε, έχει και κοινωνική διάσταση.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν 475 μικρά αγροτοτεμάχια και εν δυνάμει μπορούν να δημιουργηθούν άλλα τόσα. Το πρόγραμμα έχει κοινωνικό χαρακτήρα και αποτελεί μέρος της ζωής των μικροκαλλιεργητών. Τους φέρνει σε επαφή με την γη, την καλλιέργειά της. Άνθρωποι της πόλης γνωρίζουν πλέον τι σημαίνει να βλέπεις ένα φυτό να αναπτύσσεται», σχολίασε. Ο ίδιος είναι απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού και εδώ και ένα χρόνο πηγαίνει στους Λαχανόκηπους του ΑΠΘ και καλλιεργεί λαχανικά. «Είναι ένα μεγάλο πάθος», σημείωσε, μιλώντας με ενθουσιασμό για αυτή την ενασχόληση.

Οι καλλιεργητές έχουν ζητήσει ραντεβού με την Πρυτανεία του ΑΠΘ. «Αυτή την στιγμή είμαστε κυριολεκτικά στον αέρα. Ζητάμε να αναγνωριστεί η κοινωνική πλευρά του προγράμματος και να συνεχίσει να λειτουργεί το Αγρόκτημα. Έχουμε ενημερώσει για το ζήτημα που μας απασχολεί και τους βουλευτές Α΄και Β΄Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΥΜΑΘ, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και τα ΜΜΕ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να συνεχίσουν να υπάρχουν οι λαχανόκηποι», σημείωσε ο κ. Γραικούσης.

Στέφανος Κουνδουράς: «Τελειωτικό χτύπημα σε έναν πετυχημένο θεσμό»

Στις 15 Δεκεμβρίου 2022 ο πρόεδρος του Τµήµατος Γεωπονικής του ΑΠΘ, καθηγητής Στέφανος Κουνδουράς σε ανάρτησή του στο facebook σχολιάζοντας την κατάργηση του ΝΠΔΔ Αγρόκτημα ΑΠΘ, είχε μιλήσει για «τελειωτικό χτύπημα σε έναν απολύτως πετυχημένο θεσμό που υπηρέτησε με υπευθυνότητα τη Γεωπονική Παιδεία για 85 χρόνια».

Παράλληλα είπε πως «είναι λυπηρό το ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία το Τμήμα Γεωπονίας, δεν κλήθηκε να εκφέρει την άποψη του αλλά ούτε καν ενημερώθηκε ποτέ από τις αρμόδιες αρχές».

Ακολουθεί η πλήρης ανάρτηση: «Σήμερα, και μόλις 15 μέρες πριν από τη κατάργηση του ΝΠΔΔ Αγρόκτημα ΑΠΘ, το ΥΠΑΙΘ δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε έναν απολύτως πετυχημένο θεσμό που υπηρέτησε με υπευθυνότητα τη Γεωπονική Παιδεία για 85 χρόνια. Μπορεί για κάποιους να είναι ασήμαντα όλα αυτά, αλλά για τους χιλιάδες γεωπόνους που εκπαιδεύτηκαν σ’ αυτό τον χώρο, είναι πραγματικά το τέλος μιας εποχής.

Είναι πραγματικά λυπηρό το ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία το Τμήμα Γεωπονίας, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστημιακά Τμήματα στην Ελλάδα, το οποίο διοίκησε μέχρι σήμερα το Αγρόκτημα με απόλυτη επιτυχία, δεν κλήθηκε να εκφέρει την άποψη του αλλά ούτε καν ενημερώθηκε ποτέ από τις αρμόδιες αρχές. Ως Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας αισθάνομαι βαθύτατη απογοήτευση για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Γεωπονική εκπαίδευση. Ελπίζω ειλικρινά το νέο μοντέλο διοίκησης να με διαψεύσει…».

Τι λέει το ΦΕΚ

Στο ΦΕΚ 6357 της 15ης Δεκεµβρίου 2022 αναφέρεται ότι 
«τα Ταµεία ∆ιοίκησης και ∆ιαχείρισης Αγροκτήµατος Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (ιδρύθηκε το 1936) και Πανεπιστηµιακών ∆ασών του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (ιδρύθηκε το 1951) «καταργούνται την 31η.12.2022 ως αυτοτελή νοµικά πρόσωπα και συγχωνεύονται διά απορροφήσεως από το ΑΠΘ. 

Το ΑΠΘ υπεισέρχεται αυτοδικαίως και χωρίς άλλη διατύπωση σε όλα τα ενοχικά και εµπράγµατα δικαιώµατα και σε όλες τις υποχρεώσεις των ως άνω φορέων, ως οιονεί καθολικός διάδοχος, χωρίς την καταβολή φόρου, τέλους ή άλλου δικαιώµατος υπέρ του ∆ηµοσίου ή των ΟΤΑ ή άλλων νοµικών προσώπων, τηρουµένων των διατυπώσεων δηµοσιότητας για τα ακίνητα […] τυχόν εµπορικές και λοιπές συναφείς δραστηριότητες των συγχωνευόµενων φορέων µε την επωνυµία «Ταµείο ∆ιοίκησης και ∆ιαχείρισης Αγροκτήµατος Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης» και «Ταµείο ∆ιοίκησης και ∆ιαχείρισης Πανεπιστηµιακών ∆ασών του Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης», συµπεριλαµβανοµένης της οικονοµικής διαχείρισης αυτών, από την 1η.1.2023 και εξής δύνανται να ανατίθενται στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της περιουσίας του Α.Π.Θ. σύμφωνα µε τις διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού της, κατόπιν απόφασης του Συµβουλίου Διοίκησης (Σ.∆.), και έως τη συγκρότησή του Σ.∆. µε απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, εάν κρίνεται αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση της διαχείρισής τους».

*Το Αγρόκτημα του ΑΠΘ είναι ένα ανεξάρτητο Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Βρίσκεται στην ανατολική έξοδο της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στη διασταύρωση των δρόμων προς Θέρμη και Αγία Τριάδα. Στις εκτάσεις του δημιούργησε μεγάλο αριθμό περιαστικών λαχανόκηπων, όπου εκατοντάδες οικογένειες καλλιεργούν και επιμορφώνονται στην βιολογική καλλιέργεια λαχανικών.

Λεμονιά Βασβάνη -Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"