Ποιο μπαχαρικό μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη, εάν δεν το καταναλώνουμε σωστά; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ποιο μπαχαρικό μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη, εάν δεν το καταναλώνουμε σωστά;
Ο κουρκουμάς είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε σούπες, πιάτα με κρέας, ακόμη στα ψητά λαχανικά.


Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε μέρη όπως η Ινδία, η Δυτική Αφρική και η Τζαμάικα, και είναι επίσης βασικό σε πολλές πρακτικές κινεζικής ιατρικής, για να βοηθήσει στη φλεγμονή, την υγεία του αίματος και πολλά ακόμα.

Ενώ διάφοροι πολιτισμοί βρίσκουν τρόπους για να αξιοποιήσουν τα οφέλη αυτού του μπαχαρικού για την υγεία εδώ και αιώνες, ο κουρκουμάς μπήκε στις δυτικές πρακτικές σχετικά πρόσφατα. 

Και παρόλο που ο FDA έχει αναγνωρίσει τον κουρκουμά και τα συμπληρώματα του, ως “γενικά ασφαλή”, μια πρόσφατη έκθεση ισχυρίζεται ότι αυτό το μπαχαρικό μπορεί να έχει δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του ήπατος.

Εκτός από το μαγείρεμα, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε ένα πλαίσιο ευεξίας ως μέσο για την καταπολέμηση της φλεγμονής και πιστεύεται ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εξ ου και η δημοτικότητα των συμπληρωμάτων κουρκουμά.


Μελέτη για τον κουρκουμά

Όπως αναφέρει μελέτη, που δημοσιεύει το eatthis.com, ερευνητές, από το American Journal of Medicine, αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης κουρκουμά και της πιθανότητας ηπατικής βλάβης σε αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στο Δίκτυο Ηπατικών Τραυμάτων που προκαλούνται από τα φάρμακα των ΗΠΑ (DILIN).

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του ’22, οι ερευνητές βρήκαν συνολικά 16 περιπτώσεις ηπατικών βλαβών που σχετίζονται με τον κουρκουμά μεταξύ εκείνων που εγγράφηκαν στο πρόγραμμα DILIN μεταξύ 2011-2022.

Η έκταση αυτών των τραυματισμών φέρεται να κυμαινόταν από πιο μέτρια έως σοβαρή, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χρειαστούν νοσηλεία και ακόμη ένας να καταλήξει, λόγω οξείας ηπατικής βλάβης. 

Περαιτέρω χημική ανάλυση, επιβεβαίωσε ότι τρεις από αυτούς τους ασθενείς, κατανάλωναν επίσης κουρκουμά σε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι, ένα συστατικό που πολλοί ειδικοί προτείνουν να λαμβάνεται μαζί με κουρκουμά, καθώς βοηθά τον οργανισμό να τον αφομοιώσει πιο αποτελεσματικά.

Ενώ τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά, οι ερευνητές δηλώνουν, ότι, υπάρχει ανάγκη να διερευνηθεί το σκεπτικό πίσω από το γιατί ο κουρκουμάς μπορεί να είναι ο κύριος παράγοντας τέτοιων επιπλοκών στην υγεία.


Τι υποστηρίζουν άλλες αναφορές

Υπήρχαν επίσης, δύο ξεχωριστές περιπτώσεις ενηλίκων που υπέστησαν ηπατική βλάβη που προκλήθηκε από συμπληρώματα κουρκουμά, που αναφέρθηκαν στο International Medical Case Reports Journal το 2021. 

Επίσης στην Τοσκάνη, έχουν αναφερθεί αρκετές ακόμη περιπτώσεις ηπατικής βλάβης από κατανάλωση κουρκουμά.

Αυτές οι αναφορές δεν πρέπει απαραίτητα να προκαλούν άμεση ανησυχία ή συναγερμό, καθώς η ηπατική βλάβη που προκύπτει άμεσα από την κατανάλωση κουρκουμά εξακολουθεί να φαίνεται να είναι ένα σπάνιο περιστατικό, λένε οι επιστήμονες. 

Ωστόσο, εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μαγειρεύει συχνά με κουρκουμά ή παίρνει συμπληρώματα κουρκουμά σε τακτική βάση, ίσως πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή διαιτολόγο πριν προσθέσει άλλη μια κουταλιά στο πιάτο του.