Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας: Ξεκίνησε η λειτουργία της! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας: Ξεκίνησε η λειτουργία της!

 


Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 21/11 η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας που θα μπορεί να αποθηκεύεται και στο κινητό τηλέφωνο.


Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, που ανταποκρίνεται σε πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος.

Η κάρτα θα συνιστά αποδεικτικό στοιχείο για όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς οι ανάπηροι συμπολίτες μας να αναζητούν συνεχώς καινούρια πιστοποιητικά αναπηρίας για κάθε επαφή τους με το Δημόσιο. 

Θα ενσωματώνει επίσης σταδιακά όλες τις επιμέρους υπηρεσίες τις οποίες παρέχει κάθε δημόσιος φορέας στον ανάπηρο, με βάση τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας του.

Υπογραμμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και το Μητρώο Αναπηρίας είναι δύο ακόμα πυλώνες της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, που ξεκίνησε να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο με την ενεργοποίηση των Ψηφιακών ΚΕΠΑ για την εύκολη πιστοποίηση αναπηρίας. 

Σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣαμεΑ). 

Οι κάτοχοι με την επίδειξή της θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού, χρησιμοποιώντας την ως δικαιολογητικό αντί της πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς να απαιτείται να μοιραστούν τα ευαίσθητα προσωπικά -και ιδίως ιατρικά- τους δεδομένα.

Στο Ψηφιακό Μητρώο Αναπηρίας καταγράφονται όλα τα πιστοποιημένα άτομα με αναπηρία στη χώρα, με τα στοιχεία της αναπηρίας τους. 

Σε πρώτη φάση θα περιέχει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία πιστοποίησης αναπηρίας και σταδιακά θα τροφοδοτείται με επιπλέον στοιχεία.


Σύντομα θα υλοποιηθεί και ο τέταρτος πυλώνας της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας, που είναι το Μητρώο Παροχών Αναπηρίας: 

Σε αυτό ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει συγκεντρωμένες όλες τις παροχές αναπηρίας όλων των Υπουργείων και των φορέων τους, αλλά και όλες τις δομές αναπηρίας της χώρας. 

Οι παροχές θα προστίθενται σταδιακά στην Κάρτα, ώστε τελικά κάθε συμπολίτης μας με αναπηρία να έχει πρόσβαση σε αυτές απλά επιδεικνύοντας την κάρτα του.


Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, «Κάρτα Αξιοπρέπειας» για τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους

Η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας -όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης έρχεται σε συνέχεια άλλων θετικών παρεμβάσεων για τους αναπήρους και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. 

Είναι μια «Κάρτα Αξιοπρέπειας» για τους ίδιους και τις οικογένειές τους που θα συμπληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με δυο πρωτοβουλίες: 

Πρώτον, το Μητρώο Παροχών Αναπηρίας, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να βρει συγκεντρωμένες όλες τις παροχές αναπηρίας των Υπουργείων και των φορέων τους, αλλά και όλες τις δομές αναπηρίας της χώρας. 

Και δεύτερον, το Πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού που έχει ξεκινήσει σε πιλοτική βάση και θα συμβάλλει στην ομαλή ένταξη αρκετών αναπήρων συνανθρώπων μας στην οικονομική και κοινωνική ζωή».

Με την ψηφιακή Κάρτα -όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης- θεμελιώνεται ένα ακόμα κεκτημένο, μέσα από την επίλυση μιας σημαντικής εκκρεμότητας. 

Η κάρτα θα εκδίδεται μέσω του karta.epan.gov.gr, θα μπορεί να αποθηκευτεί στο gov.gr Wallet και θα περιλαμβάνει τα ελάχιστα αναγκαία προσωπικά δεδομένα των συμπολιτών μας με αναπηρία.

Η Κάρτα Αναπηρίας -όπως επισήμανε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου- αντικαθιστά οποιοδήποτε έγγραφο χρησιμοποιείται σήμερα και μπορεί να την επιδεικνύουν οι περίπου 500.000 δικαιούχοι στις δημόσιες υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, όπως στους πολιτιστικούς χώρους για να έχουν είσοδο χωρίς χρέωση ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς για δωρεάν χρήση.

-Η υλοποίηση της κάρτας αναπηρίας, -όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης- αποτελεί την πλήρη δικαίωση της θέσης του αναπηρικού κινήματος ότι πρέπει να έχει χαρακτηριστικά ταυτότητας. 

Αποτελεί πλέον την κάρτα αξιοπρέπειας για κάθε μία και κάθε έναν από εμάς.


Έξι μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία. Ήδη -όπως υπογράμμισε τη Δευτέρα κατά την παρουσίαση της Κάρτας Αναπηρίας ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης- έχει προωθήσει άλλες έξι μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Συγκεκριμένα:

👉Θέσπιση του πρώτου Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που μέχρι τότε λειτουργούσαν με ασαφές πλαίσιο διαδικασιών και αρμοδιοτήτων.

👉Κατάργηση της υποχρεωτικής επανεξέτασης από ΚΕΠΑ για μη αναστρέψιμες ασθένειες. Πλέον οι άνθρωποι αυτοί εξετάζονται μια φορά και το ποσοστό αναπηρίας τους ισχύει εφ’ όρου ζωής.

👉Αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων των ΚΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και δρομολόγηση της μεταστέγασης των ΚΕΠΑ της Αθήνας σε σύγχρονες εγκαταστάσεις

👉Θέσπιση για ΕΦΚΑ και για τα ΚΕΠΑ των ηλεκτρονικών ραντεβού που κατήργησαν τις ουρές και μείωσαν σε σημαντικό βαθμό την ταλαιπωρία των ατόμων με αναπηρία.

👉Νομοθετική ρύθμιση (που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή) με την οποία μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας (από 67% σε 50%) για λήψη σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για τους οποίους προβλεπόταν μεγαλύτερο ποσοστό.

👉Ψηφιακά ΚΕΠΑ: Ψηφιοποίηση σε πολύ μεγάλο βαθμό της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας που ήταν μέχρι τώρα συνυφασμένη με ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Οι ασφαλισμένοι πλέον κάνουν όλη τη διαδικασία με ψηφιακό τρόπο και επισκέπτονται μόνο μια φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασής τους για την αξιολόγησή τους από τους γιατρούς. Στη συνέχεια, λαμβάνουν τη γνωμάτευσή τους επίσης ηλεκτρονικά, η οποία είναι ενιαία και τον πιστοποιεί ως προς τα ιατρικά κριτήρια κάθε δυνατής ασφαλιστικής, προνοιακής, κοινωνικής ή άλλου είδους παροχής. Το τελευταίο δίμηνο έχουν ήδη γίνει 43.600 αιτήσεις στα ψηφιακά ΚΕΠΑ.

*Επισυνάπτεται η παρουσίαση της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας εδώ.