Μαγικά και… χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης τα φετινά Χριστούγεννα στον Δήμο Θεσσαλονίκης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μαγικά και… χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης τα φετινά Χριστούγεννα στον Δήμο Θεσσαλονίκης



Μαγικά και ταυτόχρονα… χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Οι προετοιμασίες αυτήν την περίοδο είναι πυρετώδεις, ώστε όλα να είναι έτοιμα για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και του γιορτινού διακόσμου της πόλης, που αναμένεται στις 7 Δεκεμβρίου.

Όπως έχει πει από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δήμος και φέτος τα Χριστούγεννα θα προσδώσει στη Θεσσαλονίκη την εορταστική ατμόσφαιρα που αναλογεί σε μια πόλη με φιλοδοξία και αισιοδοξία, αλλά την ίδια ώρα θα λάβει κι όλες τις πρόνοιες που απαιτούνται λόγω της κρίσης για τον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η ενεργειακή κατανάλωση για τον εορταστικό φωτισμό της πόλης κατά την περίοδο των Χριστουγέννων θα είναι φέτος χαμηλότερη κατά 58% σε σχέση με πέρυσι. Ο φωτισμός θα είναι τύπου led κι ο διάκοσμος θα σβήνει με χρονοδιακόπτη στη 1.00 τα ξημερώματα, ώστε να επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Ο φετινός εορταστικός διάκοσμος αντιστοιχεί σε KWh στο 0,2% της ετήσιας κατανάλωσης του δημοτικού φωτισμού.

Με επίκεντρο την Αριστοτέλους

Επίκεντρο θα αποτελέσουν για ακόμη μία χρονιά η πλατεία κι ο άξονας της Αριστοτέλους, που τα τελευταία χρόνια εντυπωσιάζουν με τον γιορτινό στολισμό τούς κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης. Στην πλατεία Αριστοτέλους θα τοποθετηθεί ένα κεντρικό δέντρο, πλαισιωμένο με μικρότερα έλατα, ενώ εντυπωσιακό αναμένεται το θέαμα που θα δημιουργεί ο εναλλασσόμενος φωτισμό τους. 

Παράλληλα, στην πλατεία Αριστοτέλους θα υπάρχει φάτνη και θα τοποθετηθούν δύο μεγάλα ξύλινα σπιτάκια, εν των οποίων το ένα θα φιλοξενεί φιλανθρωπικές δράσεις και το δεύτερο ραδιόφωνο.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο άξονας της Αριστοτέλους θα στολιστεί με μικρότερο αριθμό δέντρων σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Φέτος επιλέγονται λιγότερα, αλλά μεγάλα έλατα και συνοδευτικός θεματικός διάκοσμος. 

Καθένα από τα συνολικά 15 παρτέρια της Αριστοτέλους θα στολιστεί με συστάδες δέντρων με εναλλασσόμενο φωτισμό. Θα παραμείνουν οι πινακίδες με τα εορταστικά μηνύματα, ο ξύλινος φράχτης και τα μεταλλικά έλατα.


Σε κάθε γειτονιά

Το γιορτινό μήνυμα θα φτάσει σε κάθε γειτονιά. Σε κεντρικά σημεία κάθε δημοτικής κοινότητας θα τοποθετηθούν χριστουγεννιάτικα δέντρα, φωτιζόμενη φάτνη, φωτιζόμενα καραβάκια και μπάλες, ώστε όλη η πόλη να γεμίσει με φως και αισιοδοξία. Συνολικά στις δημοτικές κοινότητες θα τοποθετηθούν πάνω από 100 χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Και φέτος ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα τοποθετήσει από ένα κεντρικό χριστουγεννιάτικο δέντρο σε κάθε νοσοκομείο της πόλης.


Διευρύνεται ο στολισμός

Για ακόμη μία χρονιά ο στολισμός της πόλης θα διευρυνθεί και θα αναβαθμιστεί. Στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας θα διατηρηθεί ο μπλε ουρανός, που δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στη γιορτινή Θεσσαλονίκη.

Ο εναέριος στολισμός της οδού Τσιμισκή θα αλλάξει μετά από χρόνια με κεντρικό στοιχείο φέτος μια τρισδιάστατη χριστουγεννιάτικη μπάλα. Ο περσινός στολισμός της Τσιμισκή θα μεταφερθεί στη Βασιλίσσης Όλγας και στη Λαμπράκη. Τα γιορτινά λαμπιόνια στα δέντρα παραμένουν τόσο στην Τσιμισκή όσο και στη Βασιλίσσης Όλγας.

Η Λεωφόρος Νίκης θα είναι στολισμένη με επιστύλια φωτιζόμενα έλατα, ενώ η Βενιζέλου θα αποκτήσει χαρακτήρα ‘70ς. Φέτος, μετά από αρκετά χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα τοποθετήσει εναέριο στολισμό και στην οδό Εγνατία, με σκοπό την τόνωση της εμπορικής κίνησης.

Στην πόλη θα στολιστούν δεκάδες σημεία, μεταξύ των οποίων: 30ής Οκτωβρίου, Αγίας Σοφίας, Αριστοτέλους, Αρτάκης, Βασιλίσσης Όλγας, Βενιζέλου, Γρηγορίου Λαμπράκη, Εγνατία, Ερμού, Κ. Ντηλ, Κόμβος Δημαρχείου, Κόμβος Δικαστηρίων, Κόμβος Λ. Πύργου, Κομνηνών, Κούσκουρα, Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λεωφόρος Νίκης, Μητροπόλεως, Νέα Παραλία, Παπαναστασίου, Πάρκο Ξαρχάκου, Παύλου Μελά́, Πλατεία Αριστοτέλους, Πλατεία Γαλοπούλου, Πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης), Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, Πλατεία Μουσχουντή, Τσιμισκή, Α' Προβλήτα, Προξένου Κορομηλά.

Οι φωτιζόμενες κατασκευές τις οποίες προμηθεύτηκε ο Δήμος Θεσσαλονίκης τα προηγούμενα χρόνια θα τοποθετηθούν με ορισμένες τροποποιήσεις σε διάφορα σημεία του εμπορικού κέντρου. Παράλληλα, έξι φωτιζόμενοι μεταλλικοί άγγελοι θα τοποθετηθούν σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε κεντρικές περιοχές στις ισάριθμες Δημοτικές Κοινότητες, για να αποτελέσουν σημεία όπου θα μπορούν να φωτογραφίζονται κάτοικοι και επισκέπτες. Στόχος είναι μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προωθηθεί η Θεσσαλονίκη ως χριστουγεννιάτικος προορισμός με το hashtag #skg_christmas.

Δύο συναυλίες

Η έναρξη της εορταστικής περιόδου θα γίνει με μια μεγάλη συναυλία, που θα πλαισιώσει το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 7 Δεκεμβρίου.
Ακόμη μία συναυλία θα διοργανωθεί στην Αριστοτέλους εν όψει της έλευσης της νέας χρονιάς. Στην αλλαγή του χρόνου, άλλωστε, θα υπάρξει ένα εντυπωσιακό σόου πυροτεχνημάτων μέσα από τη θάλασσα σε συνεργασία με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

(φωτογραφίες αρχείου)