Υπουργείο Υγείας: Υπογράφεται η απόφαση για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου μήτρας, παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Υπουργείο Υγείας: Υπογράφεται η απόφαση για δωρεάν εξετάσεις καρκίνου μήτρας, παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα

  

Το υπουργείο Υγείας ξεκινά τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο παχέος εντέρου, μήτρας και καρδιαγγειακά νοσήματα.


Ξεκινούν από το υπουργείο Υγείας οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο παχέος εντέρου, μήτρας και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε τηλεοπτική του συνέντευξη άμεσα θα υπογραφεί η σχετική απόφαση ώστε να ξεκινήσει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο παχέος εντέρου, μήτρας και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορά τις ηλικίες 50-69 και θα ενεργοποιηθεί σταδιακά σε όλο τον πληθυσμό καθώς δεν υπάρχουν ακόμη δομές για να στηρίξουν μαζικές εξετάσεις πληθυσμού.


Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Ποιες γυναίκες αφορά

Οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο τραχήλου μήτρας αφορά όλες τις Ελληνίδες πολίτες και τις γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ είκοσι ενός (21) και εξήντα πέντε (65) ετών,
  • διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),
  • δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0,1, 8, 9,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,
  • δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα τρία (3) ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της Δράσης,
  • εφόσον ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ είκοσι ενός (21) και είκοσι εννέα (29) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα τρία (3) ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση,
  • εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ τριάντα (30) και εξήντα πέντε (65) ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα πέντε (5) ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση.




Δωρεάν εξετάσεις καρκίνου παχέος εντέρου και καρδιαγγειακών νοσημάτων

Υπολογίζεται πώς μετά την υπογραφή των τεχνικών προδιαγραφών μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η αποστολή των sms για μια σειρά δωρεάν εξετάσεων καρκίνου παχέος εντέρου σε 3.840.00 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50-70 ετών και καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως χοληστερίνης σε 2.500.000 άνδρες και γυναίκες.


Η διαδικασία για τους δικαιούχους

Οι δικαιούχοι που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για τις δωρεάν εξετάσεις με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

www.healthreport.gr