Προσωρινός ανάδοχος για τη γέφυρα στο δρόμο Τρίλοφος - Πλαγιάρι / Η Ανακοίνωση του Δ.Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Προσωρινός ανάδοχος για τη γέφυρα στο δρόμο Τρίλοφος - Πλαγιάρι / Η Ανακοίνωση του Δ.Θέρμης


//Η Ανακοίνωση του Δ.Θέρμης:

Στις 31 Οκτωβρίου έγινε ο διαγωνισμός για το έργο της κατασκευής της γέφυρας στην οδό Περικλέους η οποία συνδέει τις κοινότητες του Τριλόφου και του Πλαγιαρίου.
Ενός δρόμου ο οποίος έχει αποκλειστεί μετά την καθίζηση που υπέστη στο κατώτατο σημείο του εξ αιτίας της ισχυρής νεροποντής που σημειώθηκε τον Μάιο του 2020. 

Στον διαγωνισμό προσήλθαν τρεις ενδιαφερόμενες εταιρείες και στις 4 Νοεμβρίου η αρμόδια επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού άνοιξε τις υποβληθείσες προσφορές και προέκρινε ως προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία η οποία κατέθεσε την μεγαλύτερη έκπτωση. 

Ο δήμος Θέρμης προχώρησε στον διαγωνισμό έπειτα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία απορρίφθηκε το σχέδιο σύμβασης ανάθεσης του έργου στον προσωρινό ανάδοχο ο οποίος είχε επιλεγεί μέσα από την κατ΄ επείγουσα διαδικασία της διαπραγμάτευσης. 

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος τονίζει ότι «η διοίκηση του δήμου, παρά τις διαφωνίες της, ήταν υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετά την οποία είχε δύο επιλογές: είτε να την εφεσιβάλλει, αναλαμβάνοντας έτσι το ρίσκο να χαθούν άλλοι δύο, τρεις μήνες σε περίπτωση που η έφεση δεν γινόταν δεκτή από το Ελεγκτικό Συνέδριο είτε να προχωρήσει στην άμεση δημοπράτηση του έργου.

 Εμείς κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε να χαθεί πιθανά και άλλος χρόνος σε περίπτωση απόρριψης της έφεσης, και επειδή στο μεταξύ, έχουν αλλάξει προς το καλύτερο οι συνθήκες, μετά την απόφαση της Πολιτείας να δοθούν αναθεωρήσεις στις τιμές βασικών υλικών που αφορούν την κατασκευή δημοσίων έργων, γεγονός που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον περισσότερων εργολάβων, όπως και τελικά έγινε, για τους λόγους αυτούς αποφασίσαμε και προχωρήσαμε αμέσως στη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι οι διαδικασίες για τη διενέργεια του διαγωνισμού έτρεξαν ταχύτατα, λίγες μόνο μέρες μετά την κοινοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 29 Σεπτεμβρίου. Ο διαγωνισμός βγήκε στον ‘αέρα’ την Τρίτη 11 Οκτωβρίου με καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους την 31η Οκτωβρίου και στις 4 Νοεμβρίου έχουμε ήδη προσωρινό ανάδοχο. 

Μόλις ολοκληρωθούν οι από το νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες θα στείλουμε το σχέδιο σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αισιοδοξούμε ότι πολύ σύντομα θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της γέφυρας».


Η διαδικασία μετά την αποσφράγιση των προσφορών

Σημειώνεται ότι μετά την αποσφράγιση των προσφορών ακολουθεί σειρά ενεργειών έως την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών. Για την πληρέστερη ενημέρωση παρατίθενται αναλυτικά, ένα προς ένα, τα βήματα που ακολουθούν, μετά την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου:

1. Συντάσσεται πρακτικό από την Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού το οποίο υποβάλλεται προς την Οικονομική Επιτροπή (η συνεδρίαση είναι στις 16/11).

2. Η Οικονομική Επιτροπή λαμβάνει την πρώτη απόφαση κατακύρωσης (ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου) και στέλνει την απόφαση αυτή στους υπόλοιπους δύο οι οποίοι κατέθεσαν προσφορά.

3. Εκ του νόμου δίνεται προθεσμία 10 ημερών για υποβολή τυχόν ενστάσεων από τους υποψήφιους αναδόχους.

4. Εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις συντάσσεται αμέσως το δεύτερο πρακτικό από την Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού το οποίο αποστέλλεται στην Οικονομική Επιτροπή.
 
5. Η Οικονομική Επιτροπή εκδίδει τη δεύτερη απόφαση κατακύρωσης του διαγωνισμού.

6. Εκ του νόμου δίδεται προθεσμία 10 ημερών για υποβολή τυχόν ενστάσεων από τους υποψήφιους αναδόχους κατά της δεύτερης απόφασης της ΟΕ.

7. Εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις αποστέλλεται η απόφαση της ΟΕ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης για έλεγχο.

8. Μετά το «οκ» της Αποκεντρωμένης συντάσσεται ο φάκελος και αποστέλλεται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

9. Μετά το «οκ» του Ελεγκτικού Συνεδρίου η Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού καλεί τον προσωρινό ανάδοχο να δηλώσει εάν έχει επέλθει μεταβολή στα δικαιολογητικά του. Εάν υπάρχει μεταβολή απαιτείται κάποιος χρόνος (συνήθως δεκαήμερο) για την προσκόμιση των νέων δικαιολογητικών.

10. Στη συνέχεια η Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού συντάσσει το τρίτο και τελευταίο πρακτικό και το υποβάλλει προς την ΟΕ.

11. Η ΟΕ εκδίδει την τρίτη και οριστική απόφαση ανακήρυξης αναδόχου. Μετά ξεκινά η διαδικασία για υπογραφή της σύμβασης (πρόσκληση προς τον ανάδοχο, κατάθεση εγγυητικής κ.λπ.).