Σπουδαία ανακάλυψη στην Τοσκάνη: Στο φως 24 υπέροχα διατηρημένα αγάλματα ελληνορωμαϊκών θεοτήτων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σπουδαία ανακάλυψη στην Τοσκάνη: Στο φως 24 υπέροχα διατηρημένα αγάλματα ελληνορωμαϊκών θεοτήτων



Έναν θησαυρό μεγάλης αρχαιολογικής αξίας έκρυβαν τα λασπωμένα ερείπια ενός αρχαίου λουτρού στο Σαν Κασιάνο ντέι Μπάνι, μια πόλη στην επαρχία της Σιένα, περίπου 160 χλμ από την ιταλική πρωτεύουσα.


Ιταλοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 24 υπέροχα διατηρημένα χάλκινα αγάλματα, που πιστεύεται ότι χρονολογούνται μεταξύ του 2ου και του 1ου αιώνα π.Χ. 

Τα αγάλματα που απεικονίζουν την Υγεία, τον Απόλλωνα και άλλες ελληνορωμαϊκές θεότητες δημιουργήθηκαν σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών για την Αρχαία Τοσκάνη, και πιο συγκεκριμένα κατά τη μετάβαση από την ετρουσκική κυριαρχία σε εκείνη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Αρκετοί Ιταλοί ειδικοί μιλούν για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, με έναν από αυτούς μάλιστα ότι να σημειώνει «μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία» της περιοχής.


Τα περισσότερα αγάλματα βρέθηκαν θαμμένο κάτω από τα λουτρά μαζί με περίπου 6.000 χάλκινα, αργυρά και χρυσά νομίσματα.

Ο Τζάκοπο Τάμπολι, καθηγητής του Πανεπιστημίου για ξένους φοιτητές της Σιένα, ο οποίος είναι επικεφαλής της ανασκαφής, πιστεύει ότι τα αγάλματα βυθίζονταν στα ιαματικά νερά σε κάποιας μορφής τελετουργικό. «Προσφέρεις κάτι στο νερό ελπίζοντας πως κι αυτό θα βοηθήσει εσένα», επισημαίνει.

Τα αγάλματα θα μεταφερθούν σε ειδικό εργαστήριο συντήρησης στο Γκροσέτο και μετά από κάποιο διάστημα θα αρχίσουν να εκτίθενται σε ένα καινούργιο μουσείο στον Σαν Κασιάνο.


Σύμφωνα με τον Μάσιμο Οσάνα, γενικό διευθυντή των κρατικών μουσείων της Ιταλίας, η αρχαιολογική ανακάλυψη στο Κασιάνο είναι η πιο σημαντική μετά τους Πολεμιστές του Ριάτσε και «σίγουρα μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις χάλκινων αρχαιοτήτων στην ιστορία της Αρχαίας Μεσογείου».