Ο πιλότος του «ΖΕΥΣ», Χρ. Γιακουμής - "Καθημερινότητα οι αερομαχίες με τους Τούρκους" - φωτο-video - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο πιλότος του «ΖΕΥΣ», Χρ. Γιακουμής - "Καθημερινότητα οι αερομαχίες με τους Τούρκους" - φωτο-video




Για το μήνυμά του στην μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου μίλησε στον ΣΚΑΪ ο επισμηναγός Χριστόδουλος Γιακουμής, σημειώνοντας ότι «το βάρος είναι μεγάλο» και «προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον ελληνικό λαό και να πούμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ, ισχυρές και δυνατές, προσπαθούμε όσο πιο ψύχραιμοι και επαγγελματίες γίνεται».


Σημείωσε ότι «όλοι οι ελιγμοί του αεροσκάφους γίνονται καθημερινά από τους ιπταμένους της Πολεμικής Αεροπορίας σε λίγο πιο μεγάλα ύψη».

«Για την πραγματοποίηση αυτών των ελιγμών απαιτείται καθαρό μυαλό και ψυχραιμία, σιγά σιγά δουλεύοντάς το, όλα γίνονται, το αεροσκάφος γίνεται προέκταση του εαυτού μας» είπε.

Το αεροσκάφος ήταν F-16 Block 52 Plus με βάση τα Χανιά. Είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, είπε.

Σε ερώτηση αν έτυχε σε εμπλοκή με Τούρκους, απάντησε ότι αυτό «είναι μια καθημερινότητα για όλους τους ιπταμένους, έχουμε βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι».

Σημείωσε ότι «όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πραγματικά έτοιμες για όλα».

Για το πώς γίνεται η επιλογή του πιλότου που θα απευθύνει το μήνυμα ο κ. Γιακουμής εξήγησε: «Επειδή αυτός είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσουμε με τον λαό με την ευκαιρία της επετείου, καθόμαστε όλη η ομάδα των επιδείξεων μαζί και σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να περάσουμε με δυο-τρεις στίχους το μήνυμα. Και έτσι καταλήγουμε σε ένα συγκεκριμένο μήνυμα».


To F-16 Block 52+ της ομάδας «ΖΕΥΣ»
.
Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




Μέσα στο cockpit του μαχητικού.
Πηγή: Πολεμική Αεροπορία



Όταν σπάει το φράγμα του ήχου...
Πηγή: Πολεμική Αεροπορία



Εντυπωσιακοί ελιγμοί και ακροβατικά μπροστά στο κοινό.
Πηγή: Πολεμική Αεροπορία


Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη στο Newsbomb.gr του πιλότου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Χριστόδουλου Γιακουμή (Ι), o οποίος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα απευθύνει το μήνυμα προς όλους τους Έλληνες μέσα από το cockpit του F-16 Block 52+:

Ερώτηση: Για μια ακόμη φορά καλείστε να πετάξετε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εορτασμών για την 28ης Οκτωβρίου. Ποια είναι τα συναισθήματα όταν θα μπείτε στο cockpit;

Χριστόδουλος Γιακουμής: Το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί τιμή για εμένα, αλλά κυρίως για όλη την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων ΖΕΥΣ. Τα συναισθήματα πριν την είσοδο και μετά την έξοδο από το αεροσκάφος είναι έντονα και αφορούν κυρίως την περηφάνια που μπορεί να νιώθει κάποιος τιμώντας τους αγωνιστές μας σε μια εθνική επέτειο σαν αυτή του 1940. Μπαίνοντας όμως στο cockpit, όλα μένουν εκτός και επικεντρώνεσαι στο να ολοκληρώσεις την επίδειξη με ασφάλεια και επαγγελματισμό.

Ερώτηση: Όταν ακούγεται το μήνυμα του πιλότου, κυριολεκτικά, ρίγη συγκίνησης διαπερνούν όλους τους Έλληνες. Είναι σαν να ακούγεται η φωνή της Πολεμικής μας Αεροπορίας, η φωνή των Ενόπλων Δυνάμεων. Εισπράττεται αυτή την εκτίμηση; Εισπράττεται αυτό τον θαυμασμό;

Χριστόδουλος Γιακουμής: Το μήνυμα από το cockpit του αεροσκάφους αποτελεί κάτι σαν θεσμό για εμάς. Όπως είπατε είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο που παρακολουθεί την παρέλαση. Η αλήθεια είναι ότι εισπράτουμε το θαυμασμό και την εκτίμησή του, γι' αυτό κι εμείς προσπαθούμε πάντα να πούμε κάτι που θα ανυψώσει το ηθικό των Ελλήνων και θα τους κάνει να νιώσουν ότι η Πολεμική Αεροπορία και οι Ένοπλες Δυνάμεις στο σύνολό τους είναι εδώ για εκείνους. Προσπαθούμε πάντα να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους και να περάσουμε το μήνυμα ότι η πατρίδα μας φυλάσσεται πολύ καλά, ημέρα και νύχτα.

Ερώτηση: Η προσμονή του κόσμου για την επίδειξη του F-16 της ομάδας «ΖΕΥΣ» είναι μεγάλη. Σαφώς και δεν είναι μόνο για τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς ή τους ελιγμούς σε απόσταση λίγων μέτρων από την παραλία της Θεσσαλονίκης. Είναι για να δουν από κοντά αυτούς που καθημερινά φυλάνε «Θερμοπύλες». Σας γεμίζει αυτό με επιπλέον αυτοπεποίθηση; Σας δίνει όντως δύναμη αυτό το «μπράβο ρε μάγκες» και το ειλικρινέστατο «σας ευχαριστούμε» των πολιτών;

Χριστόδουλος Γιακουμής: Αυτό το ειλικρινέστατο «ευχαριστούμε» του κόσμου είναι η καλύτερη δυνατή ανταμοιβή για εμάς, ειδικά όταν προέρχεται από άτομα που δίνουν κι αυτά τον δικό τους καθημερινό αγώνα. Η αλήθεια είναι, ότι μας γεμίζει κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε το έργο και την αποστολή μας, η οποία δεν είναι άλλη από το να ¨Φυλάμε Θερμοπύλες¨, όπως είπατε.


Ερώτηση: Αν και πλέον μέσω του Διαδικτύου είναι εύκολο να μάθουμε πληροφορίες για την ομάδα «ΖΕΥΣ», θα θέλατε να μας εξηγήσετε ποια είναι η αποστολή της; Πλέον έχετε περάσει τα ελληνικά σύνορα και συμμετέχετε και σε δράσεις στο εξωτερικό.

Χριστόδουλος Γιακουμής: Η αποστολή της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων ΖΕΥΣ είναι η ανύψωση του ηθικού των Ελλήνων και η αύξηση της εμπιστοσύνης τους προς την Πολεμική Αεροπορία. Επίσης, σκοπός της ομάδας είναι και η ανάδειξη των δυνατοτήτων του αεροσκάφους και των ικανοτήτων των Ιπταμένων της ΠΑ.

Η ομάδα ΖΕΥΣ, συμμετέχει κάθε χρόνο σε Airshows στο εξωτερικό αποδεικνύοντας τι μπορεί να κάνουν τα ελληνικά φτερά στους συμμάχους ανά τον κόσμο. Το φετινό καλοκαίρι πήραμε μέρος σε τέσσερα Airshow σε Γαλλία, Δανία, Αγγλία και Αυστρία, με τα δύο τελευταία να είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, τα παρακολούθησαν πάνω από 600.000 θεατές στο σύνολό τους. Επίσης, λαμβάνουμε πάρα πολλές προσκλήσεις για συμμετοχή σε Αεροπορικά Show του εξωτερικού, αλλά δυστυχώς είναι αδύνατο να παρευρεθούμε σε όλα.

Ερώτηση: Είναι πιο απαιτητική η εκπαίδευση για έναν χειριστή της ομάδας «ΖΕΥΣ»; Ποια είναι τα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας για να ενταχθεί στην ομάδα;

Χριστόδουλος Γιακουμής: Η εκπαίδευση του Ιπταμένου επιδείξεων είναι αρκετά απαιτητική. Ο λόγος είναι ότι εκτός από τις επιδόσεις του αεροσκάφους που είναι στα όρια της ανθρώπινης φύσης (-3,0g έως και +9,3g), θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πολύ χαμηλό ύψος και οι πολύ μεγάλες και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ μικρές ταχύτητες που θα πρέπει το αεροσκάφος να πετάξει, ώστε να εκπληρώσει την επίδειξη. Στα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι την επίδειξη την παρακολουθεί κόσμος, άρα θα πρέπει ο Ιπτάμενος να εκπαιδευτεί στην εκτέλεση του show με ασφάλεια και χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους θεατές, ενώ παράλληλα να είναι και εντυπωσιακό το όλο εγχείρημα.

Οπότε, ένας Ιπτάμενος που επιθυμεί να ενταχθεί στην ομάδα θα πρέπει πάνω από όλα να διαθέτει θέληση. Όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής, η ΠΑ έχει θέσει καποια επιχειρησιακά κριτήρια, τα οποία όμως δεν είναι της παρούσης. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι όλοι οι Ιπτάμενοι της ΠΑ μπορούν να γίνουν Ιπτάμενοι επιδείξεων!Το F-16 Block 52+ της ομάδας «ΖΕΥΣ» όταν ήταν βαμμένο στα χρώματα της ελληνικής σημαίας.


Τι είναι η ομάδα «ΖΕΥΣ»

H Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 “Ζευς” (F-16 Demo Team) αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που σκοπό έχει να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Ελληνικής κοινωνίας ενώ παράλληλα προβάλλει την μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των αεροπορικών επιδείξεων είναι τύπου F-16C Block 52+.

Συνεχίζοντας την ένδοξη ιστορία των ακροβατικών σμηνών της Πολεμικής Αεροπορίας: “Καρέ των Άσσων”, “Acro Team”, “Ελληνική Φλόγα”, “Νέα Ελληνική Φλόγα” καθώς και του Μεμονωμένου Αεροσκάφους Αεροπορικών Επιδείξεων Τ-6Α Texan II, το 2009 ξεκίνησε η προσπάθεια δημιουργίας μιας Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους με F-16. Εγιναν οι πρώτες επαφές και συμφωνήθηκε τελικά η εκπαίδευση δύο Ιπταμένων της ΠΑ από την πεπειραμένη ομάδα ”Viper West F-16 Demo Team” της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (USAF), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Hill στην πολιτεία Γιούτα των ΗΠΑ.

Ομάδα αποτελούμενη από τον Επισμηναγό David Graham Ιπτάμενο Εκπαιδευτή, τον Σμηναγό Steve Masek Υπεύθυνο Ασφάλειας Πτήσεων και τον Αρχισμηνία Kerry Clark Επικεφαλής Προσωπικού Εδάφους και Αφηγητή, ανέλαβε την εκπαίδευση των Ιπτάμενων Σμηναγών Εμμανουήλ Καραχάλιου της 340Μ και Δημήτριου Κοντούλη της 343Μ καθώς και της ομάδας υποστήριξης εδάφους.

Οι πιλότοι ποτέ δεν είναι μόνοι. Σε κάθε τους δράση, πριν από κάθε πτήση υπάρχει η συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων… μηχανικοί, τεχνικοί, ελεγκτές radar, μετεωρολόγοι και άλλοι διαμορφώνουν μια καλοκουρδισμένη μηχανή που εγγυάται την επιτυχία κάθε αποστολής.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 28 ημερών, ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου 2010 και ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2010 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας.

Στις 7 Νοεμβρίου 2010, η ομάδα F-16 Demo Team της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη αεροπορική επίδειξη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.Με αυτό το F-16 Block 52+ η χώρα μας συμμετείχε σε πολλά Airshows στο εξωτερικό.


Οι ελιγμοί επίδειξης


Το αεροσκάφος F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και το ύψος βάσης των νεφών που υπάρχουν στην περιοχή επίδειξης, να εκτελέσει τρία προγράμματα ακροβατικών ελιγμών: Ένα Υψηλό (High), ένα Μεσαίο (Low) και ένα Χαμηλό (Flat). Πιο συγκεκριμένα έχουμε:

Υψηλή Επίδειξη (High Show)Ελάχιστο ύψος βάσης νεφών 7000 πόδια πάνω από το έδαφος (AGL), οριζόντια ορατότητα 5 χιλιόμετρα.

Χαμηλή Επίδειξη (Flat Show)Ελάχιστο ύψος βάσης νεφών 1.500 πόδια πάνω από το έδαφος (AGL) και οριζόντια ορατότητα 5 χιλιόμετρα.
Πραγματικά εντυπωσιακό.


Η υψηλή επίδειξη
  • Ανάστροφη απογείωση
  • Είσοδος με Barrel Roll
  • Άνοδος για εκτέλεση Κουβανέζικου 8 και τετράφυλλο
  • Διέλευση Υψηλής Ταχύτητας
  • Ελιγμός Ταχείας Επιβράδυνσης
  • Αργή περιστροφή
  • Διέλευση Υψηλής Γωνίας Προσβολής
  • Στροφή ελάχιστης ακτίνας
  • Κατακόρυφη άνοδος
  • Στροφή του Γερακιού
  • Περιστροφή δύο σημείων
  • Ανάστροφη διέλευση
  • Άνοδος Μέγιστης Επίδοσης με Περιστροφές
  • Σπειροειδής Βύθιση
  • Διέλευση Ελληνική Φλόγα
  • Τακτική Άνοδος για Προσγείωση



Χαμηλή επίδειξη

  • Απογείωση Μέγιστης Επίδοσης και Άνοδος για εκτέλεση Οριζόντιου 8
  • Διέλευση Υψηλής Ταχύτητας
  • Ελιγμός Ταχείας Επιβράδυνσης
  • Αργή Περιστροφή
  • Διέλευση Υψηλής Γωνίας Προσβολής
  • Στροφή ελάχιστης ακτίνας
  • Στροφή του Γερακιού
  • Περιστροφή δύο σημείων
  • Ανάστροφη διέλευση
  • Διέλευση Ελληνική Φλόγα
  • Τακτική Άνοδος για Προσγείωση

Για την εκτέλεση του προγράμματος επίδειξης το αεροσκάφος πετά χωρίς εξωτερικά φορτία (καθαρή διαμόρφωση) ή μπορεί να φέρει τις Σύμμορφες Δεξαμενές Καυσίμου (Conformal Fuel Tanks-CFT’s). Το Ελληνικό F-16 είναι το μοναδικό αεροσκάφος επιδείξεων στον κόσμο που εκτελεί το πρόγραμμα επίδειξης με διαμόρφωση CFT.

Η μέγιστη ταχύτητα κατά τη διάρκεια της επίδειξης είναι 0.94 Mach, ενώ τα G κυμαίνονται από +9,5 έως -3. Κάθε πτήση επίδειξης πληρεί όλα τα διεθνή Πρότυπα Ασφάλειας Πτήσεων που ορίζονται από το ΝΑΤΟ, τον ICAO, τον JAA και την FAA.

Δείτε βίντεο:
Florennes Air Show 2012 - Συμμετοχή της Ομάδας "Ζεύς"


Πάντα έτοιμοι, πάντα νικητές!


Πηγές 
Πολεμική Αεροπορία, newsbomb.gr