Πώς συνδέεται ο ύπνος με την απώλεια και την αύξηση του βάρους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς συνδέεται ο ύπνος με την απώλεια και την αύξηση του βάρους

 

Είναι γνωστό ότι ο ύπνος είναι απολύτως απαραίτητος για τη συνολική υγεία και λειτουργία μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν τις παρενέργειες του μη επαρκούς ύπνου -γενικά δεν αισθάνονται καλά, προβλήματα συγκέντρωσης, εναλλαγές στη διάθεση, αδυναμία να σκεφτούν καθαρά και να οργανώσουν τις σκέψεις και πολλά άλλα.


Μπορεί να γνωρίζετε ήδη τη σημασία της διατήρησης τακτικών, υγιεινών συνηθειών ύπνου, αλλά γνωρίζατε ότι η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους;

Το WebMD εξηγεί τους διάφορους δεσμούς μεταξύ του πολύ λίγου ύπνου και της αύξησης του σωματικού βάρους ή της αδυναμίας απώλειας βάρους. Για αρχή, η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας οδηγήσει στην επιθυμία για ανακουφιστικά τρόφιμα, τα οποία μπορεί να είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. 

Επιπλέον, η στέρηση ύπνου αναστέλλει τη λειτουργία του μεταβολισμού μας, και ο μεταβολισμός μας είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή της τροφής που τρώμε σε ενέργεια. Το μπέρδεμα αυτής της ευαίσθητης μεταβολικής διαδικασίας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να καίει ενέργεια, μετατρέποντας με τη σειρά του περισσότερη τροφή σε λίπος.

Τέλος, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει δύο σημαντικές ορμόνες στη διαχείριση του βάρους: τη λεπτίνη και τη γκρελίνη, εξηγεί το WebMD. «Η γκρελίνη είναι η ορμόνη “go” που σας λέει πότε να φάτε και όταν έχετε έλλειψη ύπνου, έχετε περισσότερες … Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που σας λέει να σταματήσετε να τρώτε, και όταν στερείστε ύπνου, έχετε λιγότερη λεπτίνη», δήλωσε στο WebMD ο κλινικός διευθυντής ύπνου Dr. Michael Breus. Αυτό, συν τους παραπάνω παράγοντες, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.


Πόσο πρέπει να κοιμάστε για να διατηρήτε ένα υγιές σωματικό βάρος

Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2022 που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Παχυσαρκία έδωσαν νέα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της στέρησης ύπνου και της αύξησης του σωματικού βάρους, επισημαίνοντας ότι για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους απαιτούνται τουλάχιστον έξι ώρες ύπνου ανά νύχτα. Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αυτό δεν είναι ένας γενικός κανόνας -η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται ένα άτομο για να αποτρέψει την αύξηση του βάρους είναι διαφορετική για τον καθένα.


Η προαναφερθείσα μελέτη διαπίστωσε, επίσης, μια σύνδεση μεταξύ της υγιεινής διατροφής και του ύπνου. Αφού ακολούθησαν ένα περιοριστικό πρόγραμμα διατροφής για δύο μήνες, οι συμμετέχοντες βελτίωσαν την ποιότητα του ύπνου τους και ήταν σε θέση να κοιμούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Η προσθήκη άσκησης σε αυτό το πρόγραμμα απώλειας βάρους όχι μόνο βοήθησε στην απώλεια κιλών αλλά συνέβαλε και στη βελτίωση του ύπνου. Τελικά, οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα δεν παρατήρησαν καμία απώλεια βάρους και μάλιστα είδαν αύξηση του βάρους τους σε διάστημα ενός έτους.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να βελτιώσετε την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σας. Εκτός από την τακτική άσκηση, η Mayo Clinic συμβουλεύει να τηρείτε ένα αυστηρό πρόγραμμα ύπνου, να περιορίζετε ή να αποφεύγετε τους ημερήσιους ύπνους και να αφήνετε τουλάχιστον δύο ώρες μεταξύ ενός βαρέως γεύματος και της ώρας του ύπνου.