Καλλιάνος για καύσωνα: Κυριακή και Δευτέρα οι πιο δύσκολες μέρες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Καλλιάνος για καύσωνα: Κυριακή και Δευτέρα οι πιο δύσκολες μέρες




Ο καιρός μας υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, και ο καύσωνας των επόμενων ημερών θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Το θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο» καθώς θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής κινούνται προς την περιοχή μας και θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, σημειώνει πως σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες του καύσωνα με τον υδράργυρο θα φτάνει τοπικά ακόμη και στους 41-42°C σε περιοχές ευπαθείς στη ζέστη και μακριά από τις θάλασσες.

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Γιάννης Καλλιάνος:

«ΚΥΡΙΑΚΗ – ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΥΣΩΝΑ

Έχουμε ήδη καταλάβει την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι οι πιο δύσκολες μέρες του καύσωνα με τον υδράργυρο τοπικά και στους 41-42°C σε περιοχές ευπαθείς στη ζέστη και μακριά από τις θάλασσες.

ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΣΤΟΥΣ 40-41°C ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ 42°C

Που θα φτάσουν όμως οι μέγιστες θερμοκρασίες για τις επόμενες 3 ημέρες; Στους παρακάτω χάρτες φαίνεται σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που θα φτάσει ο υδράργυρος κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΚΟΜΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Έως και την επόμενη Παρασκευή (για 1 εβδομάδα τουλάχιστον) θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ο καύσωνας να παραταθεί, όμως αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Προσοχή στις πυρκαγιές διότι παρόλο που δεν θα έχουμε θυελλώδεις ανέμους, μέσα στο Αιγαίο θα πνέει ένα μελτέμι 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ στα Δωδεκάνησα, ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά οι εντάσεις των ανέμων δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Όμως, οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες και ο παρατεταμένος καύσωνας θα αυξήσει την πιθανότητα και πάλι για ενδεχόμενες πυρκαγιές».


Για τη Θέρμη και τις Κοινότητες του Δήμου μια αρχική εκτίμηση φαίνεται στις παρακάτω προγνώσεις:


Θυμίζουμε ότι για την περίοδο των καυτών ημερών στο Δήμο Θέρμης θα είναι ανοιχτά τρία ΚΑΠΗ σε Θέρμη, Βασιλικά και Τρίλοφο για τις ευπαθείς ομάδες που έχουν ανάγκη τη δροσιά.