Η κυβέρνηση της Ισπανίας εγκρίνει καινοτόμο νόμο κατά της σπατάλης τροφίμων με πρόστιμα σε εταιρείες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η κυβέρνηση της Ισπανίας εγκρίνει καινοτόμο νόμο κατά της σπατάλης τροφίμων με πρόστιμα σε εταιρείες



Εάν επιτύχει, ο νέος νόμος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2023.

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο για τη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων. Όλες οι εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή και την προμήθεια τροφίμων πρέπει να σχεδιάζουν τη μείωση των αποβλήτων, διαφορετικά θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με πρόστιμα έως 60.000 ευρώ – και έως 500.000 ευρώ για τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες.

Η κυβέρνηση στοχεύει στη μαζική μείωση των 1.300 τόνων τροφίμων που σπαταλώνται κάθε χρόνο στην Ισπανία – 31 κιλά ανά άτομο σύμφωνα με στοιχεία από το 2020. Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων σπαταλιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ. Αυτό θα γέμιζε αρκετά φορτηγά 40 τόνων για να κάνουν 7 φορές τον γύρο του πλανήτη.

Μετά την ανάλυση δεδομένων από 54 διαφορετικές χώρες, διαπιστώθηκε ότι όλες οι χώρες έχουν σημαντικό πρόβλημα σπατάλης τροφίμων, ανεξάρτητα από το εθνικό τους εισόδημα. Τώρα η Ισπανία ελπίζει να παίξει το δικό της ρόλο στην αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου προβλήματος.
Πώς σκοπεύει η Ισπανία να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων

Ο Luis Planas, υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας, αναφέρει ότι το «πρωτοποριακό» νέο νομοσχέδιο θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τις «οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ηθικές συνέπειες» της σπατάλης τροφίμων. «Ηθικές διότι, σε έναν κόσμο όπου η πείνα και ο υποσιτισμός δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν, το θέμα αυτό είναι προφανώς θέμα συνείδησης για όλους μας», εξηγεί.

Ο Planas πρόσθεσε ότι ο νόμος αφορά όλα τα στοιχεία της τροφικής αλυσίδας, από τη συγκομιδή μέχρι τα εστιατόρια, τα σούπερ μάρκετ και τους ιδιώτες.
Στον τομέα της εστίασης, στα μπαρ και στα εστιατόρια, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν το ελεύθερο δικαίωμα να παίρνουν μαζί τους φαγητό που δεν έχουν καταναλώσει και μπορούν επομένως να καταναλωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία
Αυτό σημαίνει δωρεάν σακούλες για σκύλους, τις οποίες οι πελάτες θα μπορούν να παίρνουν μαζί τους στο σπίτι, αν δεν καταφέρουν να τελειώσουν το γεύμα τους – μια πρακτική που δεν είναι σήμερα διαδεδομένη στην Ισπανία.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης μέτρα που θα αναγκάζουν τα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια να συνεργάζονται με τοπικές οργανώσεις, όπως οι τράπεζες τροφίμων. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να υποβάλλουν σχέδια για τη δωρεά τροφίμων πριν περάσει η ημερομηνία ανάλωσής τους, κατά προτεραιότητα.

Όταν τα είδη δεν είναι πλέον ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση, η κυβέρνηση έχει πει ότι θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές και στη συνέχεια για άλλες βιομηχανίες, όπως η παραγωγή βιοκαυσίμων.

Όσον αφορά τους μεμονωμένους πολίτες, η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος εμφανίζεται στα σπίτια. Σε ολόκληρη την ΕΕ, το 53% του συνόλου των απορριμμάτων τροφίμων θεωρείται ότι συμβαίνει σε επίπεδο καταναλωτών. Αντί για πρόστιμα, ωστόσο, η Ισπανία βασίζεται σε εκπαιδευτικές εκστρατείες για την αλλαγή της οικιακής συμπεριφοράς.


Είναι αυτός ο πιο φιλόδοξος νόμος για τη σπατάλη τροφίμων στην Ευρώπη;

Οι μόνες άλλες χώρες στην ΕΕ που έχουν σήμερα παρόμοιες ρυθμίσεις για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων είναι η Γαλλία και η Ιταλία. Το 2016 η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε στα σούπερ μάρκετ να πετούν ή να καταστρέφουν τα απούλητα τρόφιμα.

Με την πάροδο των ετών έχουν προστεθεί περισσότεροι κανονισμοί γύρω από τα απορρίμματα, συμπεριλαμβανομένων παρόμοιων νομοσχεδίων με αυτά που τίθενται σε ισχύ στην Ισπανία. Η Γαλλία στοχεύει επίσης στη μείωση των απορριμμάτων τροφίμων κατά 50% έως το 2025.

Η Ιταλία έχει επίσης εισαγάγει απαιτήσεις για τις εταιρείες σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων για τη μείωση των αποβλήτων. Δίνει επίσης μεγάλη έμφαση στη δωρεά ή τη διανομή των μη πωληθέντων προϊόντων, δίνοντας κίνητρα στις εταιρείες να συμμετάσχουν με φορολογικές ελαφρύνσεις αντί για πρόστιμα.

Τώρα που το νομοσχέδιο της Ισπανίας εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Εάν επιτύχει, ο νέος νόμος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2023.


euronews.com