Άσκηση εικονικής κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Φράγμα Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Άσκηση εικονικής κατάσβεσης πυρκαγιάς στο Φράγμα Θέρμης



Επίδειξη εικονικής κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στο περιαστικό δάσος Φράγματος Θέρμης έγινε την Τρίτη 21 Ιουνίου, στην ειδική αίθουσα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης, από Εθελοντές Ομάδων Διάσωσης του Δήμου.

Επρόκειτο για μια πιλοτική άσκηση με χρήση της εκπαιδευτικής ψηφιακής πλατφόρμας (WR) εικονικής πραγματικότητας XVR simulation for Safety & Security, από την εταιρεία (IVRSC) International Virtual Reality Simulation Centre – XVR HELLAS TEAM!

Η εκδήλωση -παρουσίαση σκοπό είχε την ει δυνατόν καλύτερη αφομοίωση βέλτιστων πρακτικών από την κατάρτιση και εκπαίδευση των Εθελοντών Ομάδων Διάσωσης με στοχευμένο θέμα την προσέγγιση, επέμβαση και κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς του περιαστικού δάσους Φράγματος Θέρμης, περιοχή που γειτνιάζει με κατοικίες του Δήμου.

H εικονική άσκηση περιλάμβανε αρχικά την μύηση τριών συμμετεχόντων δασοπυροσβεστών στη χρήση της τεχνολογίας πριν να ξεκινήσουν την εκτέλεση της άσκησης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε εικονικό σενάριο απεγκλωβισμού από τροχαίο ατύχημα τραυματισθέντα οδηγού και παραλαβή του από το ΕΚΑΒ με χρήση μάσκας VR. 

Το σενάριο της άσκησης του τροχαίου ατυχήματος έλαβε χώρα κοντά στην εκδήλωση της πυρκαγιάς με εμπλοκή σε αυτό αγχωμένου, ταραγμένου και φοβισμένου πανικόβλητου οδηγού, κατοίκου παρακείμενης κατοικίας που τράπηκε σε φυγή με το όχημα του με την έναρξη της πυρκαγιάς και λόγω της ταραχής του από αβλεψία, έπεσε πάνω σε άλλο όχημα τη εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης που κατέφθανε στο σημείο της φωτιάς για συνδρομή.

Την παρουσίαση της άσκησης παρακολούθησαν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Φάνης Παπάς, ο Ειδικός Συνεργάτης Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Θεοδόσης Χατζηιωαννίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας 89 Εθελοντικών Ομάδων Διάσωσης Δημήτρης Νάκος, ο Τριαντάφυλλος Μπουχούνας, Msc Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος, τεχνικός – επιστημονικός αρμόδιος εμπειρογνώμονας στο «Δίκτυο για την υποστήριξη τη λειτουργία και εκπαίδευση των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε θέματα Φυσικών Καταστροφών” (ΔΥΟΠΠ)» σε συνάρτηση με το «Δίκτυο για την Επιχειρησιακή Υποστήριξη και Εκπαίδευση των Συλλόγων Εθελοντών στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας από Φυσικές Καταστροφές (ΔΣΕΣ)», καθώς και άλλα στελέχη Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι Εθελοντών (πυροσβεστών) Ομάδων Διάσωσης του Δήμου Θέρμης και ευρύτερα της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.