Ροχαλίζετε στον ύπνο; Πώς θα το περιορίσετε αισθητά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ροχαλίζετε στον ύπνο; Πώς θα το περιορίσετε αισθητά


Για να κοιμάστε καλύτερα και να μην ξυπνάτε τους άλλους

Το ροχαλητό είναι μια ενοχλητική συνήθεια που επηρεάζει αρκετά την ποιότητα του ύπνου.

Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, περίπου το 45% των ενηλίκων ροχαλίζουν περιστασιακά ενώ το 25% σε πιο συχνή βάση.

Το ροχαλητό είναι ο θόρυβος που προκαλείται από την ταλάντωση των μαλακών μορίων του εσωτερικού του λαιμού και κυρίως της σταφυλής, κατά τη δίοδο του αέρα στη διάρκεια του ύπνου. Φυσικά ο ήχος γίνεται πολύ ενοχλητικός γι' αυτόν που κοιμάται δίπλα από το άτομο που ροχαλίζει και την επόμενη μέρα συνήθως ακολουθεί ένας μικρός καβγάς.

Το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται σε ένα στραβό ρινικό διάφραγμα, σε κρεατάκια, στις μεγάλες αμυγδαλές, σε ρινικούς πολύποδες. Όποια κι αν είναι τα αίτια που κρύβονται από πίσω, ο θόρυβος παραμένει ίδιος και τις περισσότερες φορές ξεπερνάει τα όρια του εκκωφαντικού.

Τα άτομα που ροχαλίζουν, κάνουν σπαστό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ξυπνούν τους άλλους αλλά ευτυχώς οι sleep experts μοιράζονται 4 ασκήσεις που μπορούν να γίνουν στον λαιμό και στο στόμα, μειώνοντας αισθητά το ενοχλητικό ροχαλητό.


1. Εξασκήστε τη μυολειτουργική θεραπεία

Η μυολειτουργική θεραπεία είναι ένας ειδικός τύπος θεραπείας που λειτουργεί με τους μύες του προσώπου, της γνάθου, των χειλιών και της γλώσσας. Είναι ένα είδος στοματοπροσωπικής φυσικοθεραπείας και περιλαμβάνει ασκήσεις, ειδικά σχεδιασμένες για ενδυνάμωση των αρθρωτών και της κατάλληλης μυϊκής λειτουργίας.

Η θέση ανάπαυσης της γλώσσας, των γνάθων και των χειλιών είναι πολύ σημαντικές για τη φυσιολογική ανάπτυξη του στόματος. Σύμφωνα με τον ειδικό ύπνου, Steven Olmos, η συγκεκριμένη θεραπεία μειώνει σημαντικά το ροχαλητό και για να τη δοκιμάσετε με επιτυχία, συμβουλευτείτε πρώτα έναν ειδικό που θα σας δώσει τις πιο κατάλληλες οδηγίες.

2. Προφέρετε επαναλαμβανόμενα τα φωνήεντα

Οι διαφορετικοί ήχοι που βγάζετε όταν προφέρετε φωνήεντα, απαιτούν να παραμένετε στους μυς του λαιμού σας οπότε επαναλαμβάνοντας αυτά τα φωνήεντα, τους δυναμώνετε σημαντικά. Πριν πάτε για ύπνο για 1 με 2 λεπτά, ανοίξτε το στόμα αρκετά, λέγοντας «Αααα». Εκφωνήστε επίσης κάποια φωνηέντα γρήγορα και συνεχώς όπως «Α, Ε, Ο, Ι, ΟΥ». Αυτό χαλαρώνει τους μυς της γλώσσας και το σαγόνι.

3. Τραγουδήστε

Το τραγούδι σύμφωνα με τους sleep experts, θεωρείται μία από τις καλύτερες ασκήσεις για να σταματήσει το ροχαλητό. Γι' αυτό τραγουδήστε όπου μπορείτε. Στο μπάνιο, στο αυτοκίνητο, κάντε ασκήσεις ορθοφωνίας για να ζεστάνετε τους μυς του λαιμού σας και θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα.


Newsbeast