Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπήγαδου μιλά για τη φιλοξενία των Ουκρανών στην "Μακεδονία της Κυριακής" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπήγαδου μιλά για τη φιλοξενία των Ουκρανών στην "Μακεδονία της Κυριακής"




//Από την "Μακεδονία της Κυριακής".


Συνάντηση με τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Μονοπήγαδου Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Μπατατόλη.
Ποιος είπε ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι μόνο για να παραδίδουν μαθήματα χορού, ζωγραφικής και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες; Όπως φαίνεται από τη δράση του πολιτιστικού συλλόγου Μονοπήγαδου Θεσσαλονίκης, πρωτίστως παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς…. Βλέποντας τα κύματα των προσφύγων από την Ουκρανία, άνοιξαν τα σπίτια τους και φιλοξενούν ήδη 28 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά!

Το χωριό Μονοπήγαδο είναι το τελευταίο χωριό του νομού Θεσσαλονίκης στον παλιό δρόμο για Χαλκιδική.

Όπως τονίζει στη «Μακεδονία της Κυριακής» ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Παναγιώτης Μπατατόλης είναι ένα αμιγώς ποντιακό χωριό και όλοι γνωρίζουν τι θα πει προσφυγιά…


Πως προέκυψε
 η ιδέα να φιλοξενήσετε πρόσφυγες από την Ουκρανία;

Το χωριό μας κατοικείται από απόγονους προσφύγων από τον Πόντο. Όλοι γνωρίζουμε από προσφυγιά, από τις ιστορίες των παππούδων και βλέποντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, το συζητήσαμε και αποφασίσαμε με χαρά να φιλοξενήσουμε οικογένειες προσφύγων. Στο χωριό κατοικούν περισσότερα από 200 άτομα το καλοκαίρι αλλά το χειμώνα είμαστε λιγότεροι, περίπου 80 άτομα.

Πολλά σπίτια είναι ακατοίκητα γι’ αυτό ζητήσαμε από τους ιδιοκτήτες τους να τα παραχωρήσουμε στους πρόσφυγες. Αυτοί το δέχτηκαν με την καρδιά τους και αμέσως ξεκινήσαμε τις επαφές για να φέρουμε πρόσφυγες από την Ουκρανία…


Πως βρήκατε τους πρόσφυγες;

Επικοινωνήσαμε με το ουκρανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη και τους είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να φιλοξενήσουμε γυναικόπαιδα. 

Από εκεί μας είπαν ότι χαίρονται πολύ για την πρωτοβουλία μας και την επόμενη μέρα, στις 6 Μαρτίου, μας έστειλαν την πρώτη οικογένεια. Ήταν μια γιαγιά με την κόρη της και τα δύο της εγγονάκια. 

Όπως μας είπαν αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους όπως όπως γιατί την προηγούμενη νύχτα βομβάρδισαν ένα ελικόπτερο και τα θραύσματα του ελικοπτέρου έπεσαν πάνω στο σπίτι τους χωρίς ευτυχώς να πάθουν κάτι…


Αυτή τη στιγμή πόσα άτομα φιλοξενείται;

Τώρα φιλοξενούμε 28 άτομα μεταξύ των οποίων είναι και 15 παιδιά. Το πιο μικρό είναι βρέφος μόλις δυόμιση μηνών ενώ το μεγαλύτερο είναι 14… Έχουν εγκατασταθεί σε εφτά σπίτια και αυτές τις μέρες περιμένουμε άλλη μία οικογένεια. 

Όλοι τους είναι τρομοκρατημένοι από τον πόλεμο και μας διηγούνται σοκαριστικές ιστορίες. Δύο κοπέλες είπαν ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητο τους στα σύνορα και να φύγουν με τα πόδια από την Ουκρανία ενώ μια άλλη γυναίκα αναγκάστηκε να μείνει με τα παιδιά της, τέσσερα μερόνυχτα στα παγκάκια του αεροδρομίου μέχρι να βρει αεροπλάνο και να έρθει στην Ελλάδα. 

Το πιο συγκινητικό μας το είπε μία κυρία η οποία πέρυσι το καλοκαίρι παραθέριζε στην Χαλκιδική μαζί με το σύζυγό της και τα παιδιά της. Όπως έλεγε η ίδια συγκινημένη, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο βρέθηκε πάλι στην Ελλάδα αλλά αυτή τη φορά ως πρόσφυγας…


Έχουν έρθει και πρόσφυγες που έχουν ελληνική καταγωγή;

Όχι, δεν έχουμε πρόσφυγες με ελληνική καταγωγή. Από ότι μάθαμε όσοι είχαν ελληνική καταγωγή πήγαν σε σπίτια συγγενών τους που είχαν εδώ στην Ελλάδα. Όσοι είναι αυτή τη στιγμή στο χωριό μας είναι γυναικόπαιδα από την Ουκρανία. 

Οι άντρες τους παρέμειναν εκεί και όπως καταλαβαίνετε αγωνιούν για αυτούς. Για αυτό έχουμε βάλει δωρεάν Wi-Fi σε όλο το χωριό για να μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά μαζί τους…


Τα παιδιά πως παιρνούν τη μέρα τους;

Τα παιδιά συνεχίζουν τα μαθήματά τους διαδικτυακά. Το υπουργείο παιδείας της Ουκρανίας έχει κάνει μία πλατφόρμα στο διαδίκτυο έτσι ώστε τα παιδιά να μη χάσουν τα μαθήματά τους και μ’ αυτό τον τρόπο συνεχίζουν το σχολείο τους όπως έκαναν και τα δικά μας παιδιά στην περίοδο της πανδημίας. 

Παράλληλα για να περνάνε την μέρα τους πιο ευχάριστα εμείς φροντίζουμε να τους κάνουμε δημιουργική απασχόληση με ζωγραφική, χειροτεχνία και άλλες δραστηριότητες. 

Στο πρώτο μάθημα ζωγραφικής που κάναμε στα γραφεία του μουσείου ποντιακής κληρονομιάς που έχουμε στο χωριό, όλα τα παιδιά ζωγράφισαν το όνομα τους με λουλούδια και ζωάκια… 

Τα παιδιά με την καθοδήγηση εμψυχωτών και συνεργατών της δημοτικής βιβλιοθήκης του δήμου Θέρμης, δημιούργησαν ξεχωριστές δημιουργίες που τις πήραν μαζί τους ως ενθύμιο και μας ευχαρίστησαν στη μητρική τους γλώσσα. 

Μια άλλη μέρα κάναμε δενδροφύτευση με παιδιά και εκτός από τα δένδρα που φυτέψαμε γύρω από το χωριό, φυτέψαμε και ένα δένδρο ελιάς ως ένδειξη φιλίας μεταξύ των λαών. 

Το πιο συγκινητικό ήταν όταν μάθαμε ότι ένα εννιάχρονο κοριτσάκι είχε τα γενέθλιά του. Του κάναμε γιορτή έκπληξη με κλόουν και ο πατέρας του που είναι στην Ουκρανία παρακολουθούσε τη γιορτή μέσω διαδικτύου… Προσπαθούμε κάθε μέρα να κάνουμε κάτι διαφορετικό ώστε να ξεχάσουν τις εικόνες του πολέμου. 

Για παράδειγμα μετά τη δενδροφύτευση τα παιδιά ζωγράφισαν πολύχρωμα δένδρα. Νηπιαγωγοί και δάσκαλοι προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν με οποίο τρόπο μπορεί ο καθένας. 

Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν και τα παιδιά από το δικό μας χωριό ώστε τα προσφυγόπουλα να νιώσουν όσο το δυνατό καλύτερα…


Σας βοήθησε κάποιος φορέας σε αυτή σας την προσπάθεια;

Από την πρώτη μέρα απευθυνθήκαμε στο Δήμο Θέρμης. Συναντηθήκαμε με το δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο και τον ενημερώσαμε για τις προθέσεις μας.

 Ο δήμαρχος συγκινήθηκε πολύ και μόνο που δεν έκλαψε όταν του είπαμε τι θέλουμε να κάνουμε. 

Μας είπε ότι το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό ιατρείο και το κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου Θέρμης είναι στη διάθεσή μας. 

Μας στηρίζει οικονομικά με 5.000 ευρώ για τις πρώτες μας ανάγκες και φρόντισε να μας στείλει και πετρέλαιο έτσι ώστε όλα τα σπίτια να έχουν θέρμανση.


Που τρώνε οι πρόσφυγες;

Όλοι οι πρόσφυγες μαγειρεύουν στα σπίτια τους κανονικά, όπως κάνει κάθε οικογένεια. 

Έρχονται στην αποθήκη τροφίμων που έχουμε στο χωριό και δυο φορές την εβδομάδα, τους δίνουμε τρόφιμα. Κάθε Παρασκευή ο Δήμος Θέρμης μας δίνει δωρεάν φρούτα και λαχανικά και τους τα μοιράζουμε εμείς σπίτι σπίτι. 

Ευτυχώς την προσπάθειά μας βοηθάνε και πολλές εταιρίες. Τις πρώτες μέρες χρειαστήκαμε μαξιλάρια και κλινοσκεπάσματα τα οποία μας τα προμήθευσαν δωρεάν καταστήματα από τη Θεσσαλονίκη. 

Επίσης ιδιώτες μας φέρανε, εκτός από τρόφιμα και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, όπως απορρυπαντικά, είδη υγιεινής και ότι χρειάζεται κάθε σπίτι. 

Είναι συγκινητική η προσφορά των πολιτών που είδαν μέσα από τα social media την προσπάθεια μας και αποφάσισαν να μας στηρίξουν. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ. 

Μου λένε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία που πήρα και εγώ τους λέω ότι τα συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους κατοίκους του χωριού που αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια με πολύ αγάπη…


Χρειάζεστε αυτή τη στιγμή κι άλλη βοήθεια;

Προς το παρόν έχουμε τρόφιμα. Το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου Θέρμης έχει ανακοινώσει λίστα με βασικά είδη που χρειάζονται οι πρόσφυγες. 
Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου στο τηλέφωνο 6972409015 για να συντονίσουμε καλύτερα τις κινήσεις μας. Προκαταβολικά τους ευχαριστούμε όλους για την συγκινητική τους προσφορά…




"Μακεδονία της Κυριακής"