Καταγγελίες για σκελετωμένα άλογα στο αγρόκτημα του ΑΠΘ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Καταγγελίες για σκελετωμένα άλογα στο αγρόκτημα του ΑΠΘ



Άτονα, εμφανώς ταλαιπωρημένα και υποσιτισμένα παρουσιάζονται τα διάσημα σκυριανά άλογα, τα οποία σταβλίζονται στο αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Θέρμης. 

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η πιο σπάνια αυτόχθονη ράτσα αλόγου της Ελλάδας σταβλίζεται στο αγρόκτημα που εποπτεύεται από τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκαλούν ανησυχία σε οικολόγους και φιλόζωους. 

Σε μία φάρμα 10 στρεμμάτων που βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η αυτοψία που έγινε
 κατέγραψε άλογα σκελετωμένα και παραμελημένα, τα οποία συνθέτουν την αποκαρδιωτική εικόνα του χώρου.


Φοιτητές που σπουδάζουν στο συγκεκριμένο Τμήμα εξηγούν ότι κατά τον μήνα Αύγουστο, η κατάσταση των καθαρόαιμων σκυριανών αλόγων είχε φτάσει στο απροχώρητο.

 Μάλιστα, σημειώνουν πως κυκλοφόρησαν φωτογραφίες που απεικόνιζαν σκελετωμένα ιπποειδή, στα οποία δεν παρέχονταν αρκετή ποσότητα φαγητού, ενώ, δεν είχε προβλεφθεί κανένα πρόγραμμα ελεγχόμενης αναπαραγωγής ή στείρωσης των αρσενικών, με συνέπεια τον πολλαπλασιασμό των ζώων.Δύο μήνες αργότερα, η εικόνα εξακολουθεί να είναι απογοητευτική. 

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου, το ThessToday.gr φτάνει στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, στην περιοχή της Θέρμης, αφού νωρίτερα είχε προσπαθήσει επανειλημμένα -και χωρίς επιτυχία- να επικοινωνήσει μέσω τηλεφώνου με τους αρμόδιους.


(Πηγή φωτό: Ιππόθεσις)

Στο κτήριο του τμήματος, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το αγρόκτημα, στεκόταν ένας επιμελητής, ο οποίος επικαλέστηκε πλειάδα δικαιολογιών για την απουσία του υπευθύνου του Τμήματος που εποπτεύει τα σκυριανά άλογα. 

Αφού αρνήθηκε να μιλήσει ο ίδιος ή να παραπέμψει σε άλλους που διαχειρίζονται το αγρόκτημα, ζήτησε πριν την αποχώρησή μας να επικοινωνήσει οπωσδήποτε μαζί μας ο αρμόδιος της φάρμας. Κάτι το οποίο, φυσικά, δεν έγινε ποτέ.

Η αυτοψία στο εσωτερικό του αγροκτήματος διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Όλο αυτό το διάστημα και παρά το γεγονός ότι εντός της αγροτικής έκτασης κυκλοφορούσαν καθηγητές της Γεωπονίας, επικράτησε “σιγή ιχθύος” σε κάθε ερώτημα.

Ποιος έχει την ευθύνη λειτουργίας του αγροκτήματος; Κύριος υπεύθυνος είναι το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ με πρόεδρο τον Χρήστο Δόρδα, σε συνεργασία με όμορους εκπαιδευτικούς της Σχολής. Η φοιτήτρια του Τμήματος, Σ.Φ. παραδέχεται ότι ο χώρος δεν φροντίζεται επαρκώς, όμως υποστηρίζει ότι το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει το Πανεπιστήμιο για να σιτίσει τα άλογα. 

Ένας άλλος φοιτητής, καταγγέλλει   ότι το αγρόκτημα του ΑΠΘ -και κυρίως η φάρμα με τη σκυριανή ράτσα-παρουσιάζει εικόνες εγκατάλειψης εξαιτίας χαμηλών οικονομικών πόρων.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύονται καταγγελίες για πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη αλόγων και ιπποειδών. Πριν από περίπου ένα χρόνο, η ΜΚΟ «Ιππόθεσις» είχε δημοσιοποιήσει ακόμα μια καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, είχαν εντοπίσει ένα σκυριανό αλογάκι με σχοινί τριχιά να έχει μπει μέσα στο δέρμα του λαιμoύ του.


(Πηγή φωτό: Ιππόθεσις)

Όμως, οι καταγγελίες για την πλήρη υποτίμηση και απαξίωση των ιπποειδών και των σπάνιων αλόγων που βρίσκονται στην Γεωπονική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με την «Ιππόθεσις», υπάρχουν 18 Σκυριανά άλογα, εκ των οποίων τα 10 θα δοθούν σε ιδιώτη.

Η επίσημη απάντηση του Τμήματος

Το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ σε ανακοίνωσή του στις 21 Οκτωβρίου αντέκρουσε τις καταγγελίες για τα υποσιτισμένα άλογα, κάνοντας λόγο μάλιστα για «άριστη κατάσταση διαβίωσής τους». Όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, «τα ζώα αυτά τυγχάνουν εξαιρετικής φροντίδας από εξειδικευμένους επιστήμονες στην ευζωία, εκτροφή και διατροφή ζώων», καθώς και ότι «τα υπόλοιπα σκυριανά άλογα είναι σε άριστη κατάσταση, γεγονός που μπορεί να επιβεβαιωθεί ανά πάσα στιγμή με μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος».

Μετά την αυτοψία, επιχειρήσαμε να έρθει σε επικοινωνία με το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Δυστυχώς, όμως, ούτε αυτή η υπηρεσία ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας, ώστε να έχουμε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των σκυριανών αλόγων.


Thesstoday.gr