Το ...Σανατόριο του Χορτιάτη που έμελλε να γίνει το μεγαλύτερο αποθεραπευτήριο της Β.Ελλάδας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το ...Σανατόριο του Χορτιάτη που έμελλε να γίνει το μεγαλύτερο αποθεραπευτήριο της Β.ΕλλάδαςΠολλοί Θεσσαλονικείς, δεν γνωρίζουμε πως προέκυψε μια περιοχή του Χορτιάτη, κοντά στο Ασβεστοχώρι ότι ήταν το κατάλληλο μέρος για την ίδρυση ενός σανατορίου.

Στην περίοδο του Α΄παγκοσμίου πολέμου, όταν αρρώσταιναν τα άλογα, τα αφήνανε εκεί μέχρι να ξεψυχήσουν.Τα άλογα αντί να πεθαίνουν ανάρρωναν και ήταν πάλι χρήσιμα.

Έτσι αποφασίσθηκε να κάνουν κάποιες εγκαταστάσεις για τους άρρωστους στρατιώτες.Το 1920 ιδρύθηκε το ιστορικό Σανατόριο του Ασβεστοχωρίου από την πολιτεία για την περίθαλψη των φυματικών,

Το 1938 το δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα στην πράξη λειτούργησε περισσότερο ως άσυλο φυματικών και λιγότερο ως αποθεραπευτήριο. 

Το 1948 χτίστηκε το “Πέτρινο Κτήριο” που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του Νοσοκομείου και  το 1966 μετονομάστηκε σε “Κέντρο Νοσημάτων Θώρακος Βορείου Ελλάδος” (ΚΝΘΒΕ). 


Στη δεκαετία του 1970 έγιναν νέες εγκαταστάσεις, έκλεισε το τελευταίο κατάλοιπο του σανατορίου, το “Σχολείο Φυματιώντων Παίδων”, προστέθηκαν νέες κλινικές και το 1983 μετονομάστηκε σε... “Γενικό Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου’’

Θεσσαλονίκη - Τα Καλά, τα Στραβά και τα Ανάποδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια