Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, πράσινο πιστοποιητικό και Ελλάδα 2.0 οι τομείς της συζήτησης Σχοινά – Πιερρακάκη στη ΔΕΘ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, πράσινο πιστοποιητικό και Ελλάδα 2.0 οι τομείς της συζήτησης Σχοινά – Πιερρακάκη στη ΔΕΘ


Πολλά και σπουδαία ήταν τα θέματα που συζήτησαν στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο περίπτερο 10 της έκθεσης.

Η συζήτηση έγινε σε ανοιχτό χώρο εξωτερικά του περιπτέρου με την παρουσία πολιτών και δημοσιογράφων. Θέματα συζήτησης ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας και η διενέργεια των εμβολιασμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, το πράσινο πιστοποιητικό, η ψηφιοποίηση του κράτους μέσω του Ελλάδα 2.0 αλλά και το μέλλον το οποίο έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα.

Πιερρακάκης: «πολιτοκεντρικό» σύστημα εμβολιασμών – Εσθονικό μοντέλο

«Το σύστημα εμβολιασμών είναι «πολιτοκεντρικό» και για όλο το σύστημα εργάστηκαν οι καλύτεροι προγραμματιστές που είχαμε στη διάθεση μας εκείνη την περίοδο», ήταν ένα από τα αρχικά σχόλια του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Με τον ίδιο τρόπο χειριστήκαμε το θέμα της άυλης συνταγογράφησης, οπότε το εμβόλιο, ο τρόπος διάθεσης του από το κράτος στον πολίτη, δεν είναι μόνο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Κάνει για τα πάντα. Παντού χρησιμοποιούμε το ίδιο σύστημα, σε αλληλεπίδραση με το δημόσιο. Στόχος μας μέσω όλων αυτών είναι να φτάσουμε στο ‘Εσθονικό’ μοντέλο: Ο πολίτης να μπορεί να κάνει τα πάντα από το σπίτι του ή από τη δουλειά του», συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Ελλάδα 2.0: 440 έργα αλλάζουν το ψηφιακό πεπρωμένο της χώρας

Ο Υπουργός, αναφορικά με το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 και την ψηφιακή μετάβαση ανέφερε πως πλέον οι ψηφιακές υπηρεσίες του Υπουργείου από 500 έχουν αυξηθεί σε 1300, ενώ επόμενος στόχος είναι να προστεθούν άλλες 100 πολύ σημαντικές υπηρεσίες προς τον πολίτη άμεσα. Τέτοιες είναι ο ψηφιακός φάκελος υγείας και οι ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων και αυτοκινήτων στο gov.gr, ενώ υπάρχει στόχος να αναπτυχθεί περισσότερο η υπηρεσία «Εργάνη».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Πιερρακάκης επισήμανε πως «σκοπός μας είναι η υλοποίηση του Ελλάδα 2.0 στο ακέραιο. Αυτή τη στιγμή 440 έργα χρηματοδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης και είναι εκείνα που μπορούν να αλλάξουν το πεπρωμένο της χώρας ψηφιακά. Το κράτος με αυτά τα έργα θα γίνει ταυτόχρονα ψηφιακό αλλά και δίκαιο στον πυρήνα του, ενώ το πρόγραμμα θεμελιώνει ότι το κάθε ευρώ του φορολογούμενου πιάνει τόπο».

Σχοινάς: Στην τελική ευθεία για έξοδο από την Πανδημία με μία Τρίτη δόση – Το πράσινο πιστοποιητικό έσωσε τον ελληνικό τουρισμό

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Μαργαρίτη Σχοινά. Ο αντιπρόεδρος της κομισιόν υπογράμμισε πως για το Πράσινο Πιστοποιητικό και την υλοποίηση του, η ευρωπαϊκή ομάδα δούλεψε πάρα πολύ.

«Η Ευρωπαϊκή απάντηση για το εμβόλιο, ήταν ουσιαστικά η υλοποίηση του μεγαλύτερου εμβολιαστικού προγράμματος στον κόσμο: Αποφασίσαμε να δεχτούμε προσφορές για εμβόλιο από τις φαρμακευτικές εταιρίες, αντί να επιλέξουμε εξ αρχής από μόνοι μας. Λάβαμε 100 προσφορές και από αυτές έπρεπε να αποφασίσουμε και να προαγοράσουμε παρτίδες εμβολίων από εκείνες τις εταιρείες που θεωρούσαμε ότι είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν το εμβόλιο πιο γρήγορα. Συνάψαμε λοιπόν συμφωνία με 7 φαρμακευτικές εταιρείες. 

Οι 6 από τις 7 τα κατάφεραν και μπορέσαμε να εμβολιάσουμε τον κόσμο τάχιστα. Δεν εύχομαι σε κανένα να βρεθεί σε τέτοια θέση αναγκασμένος να λάβει τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και συνέχισε, η δεύτερη φάση, ήταν ουσιαστικά η έγκριση των εμβολίων από τον ευρωπαϊκό ΕΟΦ. Τα εμβόλια δόθηκαν στον κόσμο και έτσι η Ευρώπη τα κατάφερε. Η Τρίτη Φάση ήταν το Πράσινο πιστοποιητικό. Πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού τον Ιανουάριο, υιοθετήθηκε σε 2 μήνες ενώ σε άλλη περίπτωση χρειάζονται ίσως και δυο χρόνια. Το πιστοποιητικό έσωσε τον τουρισμό και της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Ο κ. Σχοινάς κάλεσε τον κόσμο να αντισταθεί απέναντι σε εκείνους που προσπαθούν να απαξιώσουν την προσπάθεια της Ευρώπης και της επιστήμης, ενώ ξεκαθάρισε πως βγαίνουμε πια από την πανδημία και θα χρειαστούμε μια τελική ευθεία με μια τρίτη δόση εμβολιασμού.

Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία: Η επόμενη μεγάλη ιδέα της Ευρώπης

Σχετικά με το μέλλον της Ένωσης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι το αξιακό σύστημα της Ευρώπης την κάνει ξεχωριστή, μαζί με την επιτυχία της στην πανδημία, αυτά δεν είναι αρκετά. Στο μέλλον η Ευρώπη χρειάζεται να αποβάλει την εξάρτηση της από τρίτους. «Στο μέλλον, ως Ευρωπαίοι δε θα μπορούμε να εξαρτόμαστε από άλλους. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να αναπτύξουμε στρατηγική αυτονομία. Αυτή αν θέλετε είναι η επόμενη μεγάλη ιδέα για την Ευρώπη. Οι ηγέτες των χωρών αισθάνονται ολοένα πιο κοντά στην ανάγκη αυτής της στρατηγικής αυτονομίας. Πρέπει η Ένωση να διαθέτει τα μέσα και να έχει παρουσία σε νευραλγικά σημεία του κόσμου με τα δικά της μέσα».

Ανθρωποκεντρική η ευρωπαϊκή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ανάγκες της αγοράς

Αναφορικά με την ψηφιακή μετάβαση των πολιτών στην Ε.Ε., ο κ. Σχοινάς επισήμανε πως η ευρωπαϊκή ψηφιακή μετάβαση δε θα γίνει όπως κατά το παρελθόν στην Αμερική με κέντρο τις επιχειρήσεις αλλά πως το ευρωπαϊκό μοντέλο θα είναι βαθιά ανθρωποκεντρικό.

Ερωτηθείς από το κοινό για την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος ανάλογου του gov.gr, o αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε πως η Ευρώπη πρέπει να παράξει ένα οικοσύστημα ψηφιακό με πόρους, υποδομές, αρχιτεκτονική και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να κουμπώσουν τα εθνικά συστήματα και όχι να δημιουργήσει η ίδια ένα τέτοιο σύστημα.

Βάση, παράλληλα, δόθηκε από τον αντιπρόεδρο στη νέα κοινή αγροτική πολιτική η οποία θα αποφέρει υψηλούς πόρους τα επόμενα χρόνια σε 7ετες πλαίσιο, όμως με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τέτοια είναι η περιβαλλοντική διάσταση και η σύνδεση της παραγωγής με τις ανάγκες της αγοράς.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως μέχρι την εκλογή Μπάιντεν, η Ευρώπη ήταν μόνη. «Μετά την εκλογή Μπάιντεν η Αμερική συμβαδίζει με την Ευρώπη και πλέον και η Κίνα έχει δεσμευθεί για πλήρη απανθρακοποίηση μέχρι τι 2060», σημείωσε.

Ψηφιακός εγγραμματιστμός – Πιερρακάκης: Συνεχής επιμόρφωση και αλλαγή των εκπαιδευτικών μοντέλων

Από πλευράς του, ο κ Πιερρακάκης, υποστήριξε πως για να αναπτυχθεί ο τεχνολογικός εγγραμματισμός στην Ελλάδα, χρειάζεται αναπροσαρμογή εκπαιδευτικών μοντέλων. Αυτό περιλαμβάνει μια συνεχή επιμόρφωση με ταυτόχρονη παραγωγή πολλών και στοχευμένων προγραμμάτων δεξιοτήτων, μερικά από τα οποία έχουν ήδη αρχίσει. «Χρειάζεται μία κοσμογονική αλλαγή στα πράγματα. Οι νέοι να αποκτούν πολλές και διαφορετικές δεξιότητες και να επιμορφώνονται συνεχώς. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή των εκπαιδευτικών μοντέλων μας».


Γιάννης Γκουμάκης