Θ.Παπαδόπουλος: Μεγάλες απώλειες λόγω πανδημίας, αλλά και μεγάλες προοπτικές - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θ.Παπαδόπουλος: Μεγάλες απώλειες λόγω πανδημίας, αλλά και μεγάλες προοπτικές



// Άρθρο του δημάρχου Θέρμης,  Θεόδωρου Παπαδόπουλου στο typosthes

Οι επιπτώσεις της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης η οποία πλήττει την παγκόσμια κοινότητα και βεβαίως και τη χώρα μας, είναι πολυποίκιλες. Αγγίζουν κάθε πτυχή της ζωής μας, προσωπικής, κοινωνικής, επαγγελματικής. Σοβαρότερες όλως, βεβαίως, είναι οι επιπτώσεις στην υγεία και στην οικονομία. 

Ο δήμος Θέρμης ήταν μεταξύ αυτών που δέχθηκαν το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα λόγω της πανδημίας. Με βάση τα στοιχεία για το 2020 βρισκόμαστε στη 14η θέση μεταξύ των δήμων πανελλαδικά, με τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων οι οποίες μόνο για τον προηγούμενο χρόνο άγγιξαν σχεδόν τα δύο εκατομμύρια ευρώ, αν συνυπολογίσουμε και τις έκτακτες δαπάνες για την πανδημία. Μεγάλες απώλειες έχουμε ήδη και την τρέχουσα χρονιά. Αυτές οφείλονται κυρίως στα εξαιρετικά μειωμένα έσοδα από τα δημοτικά τέλη και το τέλος επιτηδεύματος, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές είτε υπολειτούργησαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Παρόλα αυτά ο δήμος πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να προστατέψει την υγεία των εργαζομένων του και των δημοτών, αλλά και για να στηρίξει, στο μέτρο του δυνατού τις πληγείσες επιχειρήσεις. 

Είμαστε ο μόνος δήμος στη χώρα που προχώρησε στη συγκρότηση ειδικού Κέντρου Διαχείρισης Covid-19, στελεχωμένο με ειδικό προσωπικό, το οποίο συντονίζει όλες τις δράσεις που αφορούν την πανδημία. Ήδη, μέχρι τώρα, έχουμε διενεργήσει περισσότερα από 1.600 τεστ για έλεγχο covid-19 στους εργαζόμενους του δήμου. Επίσης, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ διενεργήθηκαν στο δήμο Θέρμης περισσότερα από 30.000 τεστ για τους δημότες. Παράλληλα, πήραμε και πολλές ακόμη πρωτοβουλίες, βοηθήσαμε στην υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού κατ' οίκον, ήμασταν οι πρώτοι που μοιράσαμε μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, κάνουμε συνεχείς απολυμάνσεις σε σχολεία και δημοτικά κτίρια κ.ο.κ. 

Συγχρόνως, μέσα από τις κοινωνικές δομές μας, είμαστε δίπλα σε κάθε δημότη μας ο οποίος έχει πληγεί από την πανδημία, παρέχοντάς του κάθε δυνατή στήριξη. Εκτός αυτών, λάβαμε μια σειρά μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως η πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις ήταν εκτός λειτουργίας με απόφαση της Πολιτείας.

Παρά αυτές τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, η επόμενη μέρα μπορεί να είναι καλύτερη για τη χώρα καθώς θα έχει στη διάθεσή της τους αναγκαίους πόρους, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του επόμενου ΕΣΠΑ. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά και να μην σπαταληθούν όπως συνέβη στο παρελθόν. Μερίδιο απ’ αυτούς τους πόρους δικαιούται και η Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο για να ολοκληρώσει τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη, ορισμένα από τα οποία καρκινοβατούν για χρόνια, αλλά και για να αναδιατάξει τον παραγωγικό ιστό της• να αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της.

Σε ό,τι αφορά το δήμο Θέρμης, εδώ και περίπου μια εικοσαετία η περιοχή μας παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά εποικισμού στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης καθώς χιλιάδες πολίτες επιλέγουν το δήμο μας για μόνιμη κατοικία τους.

 Ταυτόχρονα αυξάνεται κατακόρυφα και ο αριθμός των επιχειρήσεων οι οποίες εγκαθίστανται στην περιοχή. Όλα αυτά δημιουργούν τεράστιες ανάγκες σε έργα υποδομής, σε όλους τους τομείς (δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, σχολική στέγη, αστική και αγροτική οδοποιία κ.ο.κ.). 

Παρά τις τεράστιες περικοπές που υπέστη η Αυτοδιοίκηση στα χρόνια της κρίσης, ο δήμος Θέρμης, αξιοποιώντας διάφορα εθνικά και κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, καθώς και ίδιους πόρους κατόρθωσε να κάνει σημαντικά βήματα σε όλους αυτούς τους τομείς. Θα πρέπει όμως και η Πολιτεία να προχωρήσει στα αναγκαία έργα που είναι της αποκλειστικής της αρμοδιότητας, όπως για παράδειγμα η επέκταση του μετρό στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης ως το αεροδρόμιο και η αναβάθμιση του δρόμου Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, ώστε να γίνει ταχύτερη και ασφαλέστερη η διασύνδεση της περιοχής με το αμιγώς πολεοδομικό συγκρότημα.