Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ψωμί - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ψωμίΤα αρτοσκευάσματα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας διατροφής, ιδιαίτερα τώρα στις καλοκαιρινές μας διακοπές που βγαίνουμε από το καθημερινό μας πρόγραμμα.

Αλμυρά ή γλυκά, καταναλώνονται ως σνακ ή συνοδεύουν τα κυρίως γεύματα, ενώ διατίθενται σε τόσο μεγάλη ποικιλία που μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Βέβαια, πέρα από τη διαφοροποίηση στη γεύση, τα αρτοσκευάσματα που βρίσκει κάποιος στην αγορά ποικίλλουν και όσον αφορά τη διατροφική τους σύσταση και το θερμιδικό περιεχόμενο.

Συνεπώς, είναι χρήσιμο για τους καταναλωτές γενικότερα, αλλά και ειδικά για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, να γνωρίζουν τι θα πρέπει να προσέχουν. Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις ένα προϊόν που παρουσιάζεται ως υγιεινό μπορεί τελικά να κρύβει «ανθυγιεινά» συστατικά και πολλές θερμίδες.
Λιπαρά

Το πρώτο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, συστατικά που όταν υπερκαταναλώνονται, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών και χρόνιων νοσημάτων. Από την άλλη, είναι καλό να επιλέγονται προϊόντα ολικής άλεσης, που περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Εδώ είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ένα «μαύρο» ή σκουρόχρωμο αρτοσκεύασμα δεν είναι απαραίτητα ολικής άλεσης. Και αυτό γιατί το χρώμα μπορεί να οφείλεται στο είδος του αλευριού που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του.

Αντίστοιχα, ένα πολύσπορο κριτσίνι μπορεί να έχει παρασκευαστεί με επεξεργασμένο αλεύρι, στο οποίο προστέθηκαν σπόροι δημητριακών. Ετσι, όταν αγοράζετε αρτοσκευάσματα από φούρνο, καλό θα ήταν να ρωτάτε ποια είδη είναι ολικής άλεσης, ενώ στην περίπτωση των συσκευασμένων προϊόντων φροντίστε να ελέγχετε τη λίστα των συστατικών, ώστε να διαπιστώσετε εάν προέρχεται από αλεύρι ολικής άλεσης, επεξεργασμένο ή συνδυασμό και των δύο.

Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως ένα προϊόν που περιέχει δημητριακά ολικής άλεσης δεν αποκλείεται να έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή/και ζάχαρη και κατ’ επέκταση θερμίδες.


newsbreak


Δεν υπάρχουν σχόλια