Καλοκαίρι: tips για καλύτερο ύπνο όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Καλοκαίρι: tips για καλύτερο ύπνο όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει


Ο καλός, ποιοτικός ύπνος το βράδυ μας βοηθά να αισθανόμαστε καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να λειτουργούμε πιο σωστά. Πολλοί άνθρωποι, όμως, τώρα το καλοκαίρι δυσκολεύονται να κοιμηθούν. 

Η έντονη ζέστη είναι συχνά αναπόφευκτη, προκαλώντας νυχτερινή εφίδρωση και διαταράσσοντας τον ύπνο μας. Ενώ αρκετοί ίσως δυσκολεύονται να κοιμηθούν όταν αλλάζουν συνήθειες και περιβάλλον, όπως συμβαίνει στις διακοπές.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε έναν ποιοτικό ύπνο, το καλοκαίρι;

Ντυθείτε με ελαφρά ρούχα

Οι 100% βαμβακερές πιτζάμες είναι μια ιδανική επιλογή, καθώς επιτρέπουν στο δέρμα να «αναπνέει» κι έτσι να μην ιδρώνει. Επιλέγουμε, επίσης, βαμβακερά σεντόνια.

Extra tip: Τοποθετήστε τα σεντόνια σας ή τη μαξιλαροθήκη στο ψυγείο για 10′ πριν πέσετε για ύπνο. Θα σας ανακουφίσουν αμέσως.
Κάντε ένα γρήγορο, αναζωογονητικό ντους

Λίγο πριν πάτε για ύπνο, κάντε ένα δροσερό μπάνιο με χλιαρό νερό

Ένα γρήγορο και αναζωογονητικό ντους θα σας δροσίσει και θα σας χαλαρώσει για να κοιμηθείτε καλύτερα! Εναλλακτικά, δοκιμάστε να βρέξετε τα πόδια σας πριν πέσετε για ύπνο.

Extra tip: Τοποθετήστε ένα βρεγμένο ύφασμα ή μια παγοκύστη στους καρπούς των χεριών και στο λαιμό. Αυτό θα μειώσει αμέσως τη θερμοκρασία του σώματος στέλνοντας άμεσα το μήνυμα και στον εγκέφαλο.

Διατηρείτε τη ρουτίνα του ύπνου

Το καλοκαίρι οι μέρες είναι μεγαλύτερες και συχνά πιο χαλαρές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πέφτετε για ύπνο πιο αργά και διαφορετική ώρα κάθε φορά. Προκειμένου, όμως, να εξασφαλίσετε έναν ήρεμο και ποιοτικό ύπνο, θα πρέπει να φροντίσετε να μην παραβλέψετε εντελώς τη ρουτίνα σας.

Extra tip: Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρήσετε όσο γίνεται πιο σταθερές και τις ώρες γευμάτων, πάντα με ελαφριές τροφές που δεν προκαλούν υπερδιέγερση, ενώ καλό θα ήταν να απομακρυνθείτε από οθόνες τουλάχιστον μια ώρα πριν πάτε για ύπνο.

Κρατήστε το δωμάτιο δροσερό

Φροντίστε να κρατάτε κλειστό το δωμάτιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ανοίγετε τα παράθυρα νωρίς το βράδυ, λίγο πριν από τον ύπνο. Ένας ανεμιστήρας, επίσης, θα εξασφαλίσει ένα δροσερό αεράκι. Προσέξτε, όμως, να μην είναι στραμμένος προς τα πάνω σας! Μπορείτε, ακόμη, να προσθέσετε μερικά δοχεία με πάγο πλάι στον ανεμιστήρα για επιπλέον δροσιά.

Σεβαστείτε τα σημάδια που δείχνουν ότι νυστάζετε

Όταν είμαστε κουρασμένοι, ο οργανισμός μας στέλνει σαφή σημάδια ότι πρέπει να πάμε για ύπνο. Κάποια από αυτά είναι το τρίψιμο των ματιών, το χασμουρητό και η απώλεια διάθεσης για κουβέντα. Αν δεν πέσετε εκείνη την ώρα για ύπνο, το σώμα σας θα καθυστερήσει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης δηλαδή που είναι υπεύθυνη για την έλευση του ύπνου. 

Προσπαθήστε, λοιπόν, όσο γίνεται, να μην αγνοήσετε αυτές τις ενδείξεις και να δομήσετε το πρόγραμμά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χάσετε τον ύπνο σας.

Προστατευθείτε από «ανεπιθύμητους επισκέπτες»

Ένας από τους συνηθέστερους λόγους που κάποιος μπορεί να χάσει τον ύπνο του το καλοκαίρι, είναι και οι… «ανεπιθύμητοι επισκέπτες». Δηλαδή, τα κουνούπια. Τα τσιμπήματα φέρνουν αναστάτωση κι εκνευρισμό, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να χαλαρώσουμε και να αποκοιμηθούμε. Προμηθευτείτε αιθέρια έλαια σιτρονέλλας ή ευκαλύπτου και απαλλαγείτε φυσικά από τα κουνούπια.

Extra tip: Εξασφαλίστε ήρεμο ύπνο με αιθέριο έλαιο λεβάντας, που εκτός από εντομοαπωθητικές ιδιότητες δρα και ως φυσικό κατασταλτικό του άγχους και του στρες.

Όνειρα γλυκά!