Ξενύχτι: Αρκεί ένας καφές για να κρατήσουμε τα μάτια ανοιχτά; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ξενύχτι: Αρκεί ένας καφές για να κρατήσουμε τα μάτια ανοιχτά;





Μάταια εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον πρωινό καφέ, πιστεύοντας ότι θα μας «ξυπνήσει» και θα αυξήσει τη λειτουργικότητά μας έπειτα από ένα μεγάλο ξενύχτι. Δυστυχώς, προσθέτουν οι επιστήμονες, η καφεΐνη δεν θα αποτρέψει ούτε πιθανούς σημαντικούς κινδύνους από την πνευματική εξάντληση της αϋπνίας.

Δείτε γιατί

Τελικά ισχύει ότι χωρίς καφέ δεν ανοίγει το μάτι; Η απάντηση μάλλον θα απογοητεύσει καθώς, σύμφωνα με ερευνητές από το εργαστήριο Ύπνου και Μάθησης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο καφές μπορεί να μας κρατά ξύπνιους αλλά όχι σε εγρήγορση και ελάχιστα συμβάλλει στην ανάκτηση της καλής γνωστικής μας λειτουργικότητας μετά από μια νύχτα με λιγοστό ύπνο.

Στην έρευνα με επικεφαλής την Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου, Kimberly Fenn, συμμετείχαν περισσότεροι από 275 συμμετέχοντες στους οποίους ζητήθηκε να διεκπεραιώσουν μια απλή εργασία συγκέντρωσης προσοχής και μια πιο απαιτητική δοκιμασία κατά την οποία έπρεπε συγκεκριμένες εργασίες να πραγματοποιηθούν με καθορισμένη σειρά χωρίς να επαναληφθεί ή παραληφθεί κάποιο βήμα.


Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην τελευταία έκδοση του Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, & Cognition, αποτελούν τα πρώτα σχετικά με την επίδραση της καφεΐνης σε πολύπλοκες διανοητικές εργασίες μετά από ξενύχτι.

Η καφεΐνη αποδείχτηκε βοηθητική στην ολοκλήρωση μόνο της εύκολης διαδικασίας, επηρεάζοντας ελάχιστα τις επιδόσεις στην πολυπλοκότερη για τους περισσότερους συμμετέχοντες. «Η καφεΐνη πιθανώς να μας βοηθά να παραμένουμε ξύπνιοι και να εκτελούμε κάποια εργασίας, αλλά δεν αποτρέπει διαδικαστικές απροσεξίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ιατρικά λάθη ή αυτοκινητικά ατυχήματα», εξηγεί η Δρ Fenn.

«Η καφεΐνη αυξάνει την ενέργεια, μειώνει την υπνηλία και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, αλλά δεν μπορεί για κανέναν λόγο να αντικαταστήσει τον επαρκή ύπνο. 

Παρά την ψευδαίσθηση ελέγχου σε απαιτητικές εργασίες από την κατανάλωση της καφεΐνης, στην πράξη η διεκπεραίωσή τους θα γίνεται μετ’ εμποδίων, κάτι που εξηγεί γιατί η στέρηση ύπνου μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. 

Αν είχαμε διαπιστώσει ότι η καφεΐνη πράγματι μειώνει τις πιθανότητες διαδικαστικών λαθών εξαιτίας της αϋπνίας, θα μιλούσαμε για μια ανακάλυψη με σημαντικές θετικές συνέπειες για επαγγελματίες που καλούνται να πραγματοποιήσουν »λεπτές» και υψηλής ακρίβειας εργασίες, όπως οι χειρουργοί, οι πιλότοι ή οι υπάλληλοι της αστυνομίας» κατέληξε η καθηγήτρια.

protothema