Επιστήμονες δημιούργησαν μικροτσίπ που μπαίνει στο σώμα με ένεση
Οι ερευνητές του Columbia Engineering ανέφεραν πως δημιούργησαν το μικρότερο single-chip system, με όγκο κάτω από 0,1 κυβικό χιλιοστό, το οποίο είναι ορατό μόνο με μικροσκόπιο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances, αναφέρει ότι η τροφοδοσία του και η επικοινωνία με αυτό γίνεται μέσω μικροκυμάτων. Ο επικεφαλής της έρευνας Ken Shepard δήλωσε πως «θέλαμε να δούμε πόσο μακριά μπορούσαμε να πάμε τα όρια ως προς το πόσο μικρό θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα λειτουργικό τσιπ».
Και συμπλήρωσε, «είναι μια νέα ιδέα 'τσιπ ως σύστημα'- ένα τσιπ που μόνο του αποτελεί ένα πλήρως λειτουργικό ηλεκτρονικό σύστημα. Αυτό θα ήταν επαναστατικό για την ανάπτυξη ασύρματων, μικροσκοπικών ιατρικών συσκευών που μπορούν να αντιλαμβάνονται διαφορετικά πράγματα, να χρησιμοποιούνται σε κλινικές εφαρμογές και να εγκριθούν για ανθρώπινη χρήση».
Το μικροτσίπ είναι πλήρως εμφυτεύσιμο, κατασκευασμένο από εταιρεία της Ταϊβάν και με τροποποιήσεις που έγιναν στα πανεπιστήμια Columbia και City της Νέας Υόρκης.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι η ανάπτυξη μικροτσίπ τα οποία μπορούν να εισαχθούν στο ανθρώπινο σώμα με υποδερμική βελόνα, ώστε να επικοινωνούν μέσω υπερήχων και να παρέχουν πληροφορίες με οτιδήποτε μπορούν να μετρήσουν τοπικά.
Συσκευές που υπάρχουν ήδη, μπορούν να μετρήσουν την θερμοκρασίας του σώματος. Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση η ερευνητική ομάδα θέλει να δουλέψει πάνω σε άλλες εφαρμογές. Παρόμοιου είδους εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται ήδη για την αντιμετώπιση ασθενειών αλλά και για την καταγραφή βιολογικών ενδείξεων.
Το ενδιαφέρον γύρω από τις εμφυτεύσιμες ιατρικές συσκευές είναι μεγάλο, αφού επιτρέπουν την παρακολούθηση ζωτικών λειτουργιών για ιατρικό σκοπό, από την θερμοκρασία μέχρι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.