ΟΑΘ-Ομάδα “Σποροφύλακες”: Στόχος μας να γεμίσουν τα μπαλκόνια με λαχανικά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΟΑΘ-Ομάδα “Σποροφύλακες”: Στόχος μας να γεμίσουν τα μπαλκόνια με λαχανικά




«Σκοπός αυτής της κοινής εθελοντικής δράσης με τον Όμιλο Αστυνομικών Θεσσαλονίκης είναι να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να φυτέψει σε μπαλκόνια, κήπους και όπου αλλού είναι δυνατόν για να ζήσει τη χαρά της γέννησης ενός φυτού» δήλωσε ο υπεύθυνος της διαδικτυακής ομάδας του Facebook “Σποροφύλακες”, Χρήστος Τσολερίδης.

Πρόκειται για μια κοινή δράση της ομάδας “Σποροφύλακες” και του Όμίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, να καλλιεργήσουν πρώτα και να προσφέρουν στον κόσμο δωρεάν σπόρους για λαχανικά και φρούτα από παραδοσιακές και σπάνιες ποικιλίες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στις (18/5) η πρώτη φύτευση στα χωράφια συνολικής έκτασης 200τ.μ. που παραχωρήθηκαν για αυτό το σκοπό από τον δήμο Θέρμης, στους Λαχανόκηπους της Νέας Ραιδεστού. 

Μέχρι στιγμής έχουν μεγαλώσει 2000 σπόροι, 250 διαφορετικών ποικιλιών, 200 από αυτούς φυτεύτηκαν σήμερα και κάποιοι άλλοι έχουν δοθεί ήδη δωρεάν σε πολίτες, σε μοναστήρια και στο Άγιον Όρος.

Πρόκειται για ποικιλίες λαχανικών απ’ όλο τον κόσμο όπως το Καλαμπόκι των Αζτέκων ενώ κάποιοι από αυτούς μετράνε 100 χρόνια ζωής, όπως η ντομάτα του Πόντου. Παράλληλα στην ομάδα υπάρχουν σπόροι από Μικρά Ασία, αλλά και τοπικές ελληνικές ποικιλίες φρούτων και λαχανικών όπως τα πεπόνια Θράκης. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για φυσική καλλιέργεια σπόρων, χωρίς χημικά, ζιζανιοκτόνα ή φυτοφάρμακα με όλες τις εργασίες να γίνονται με σεβασμό προς το περιβάλλον.



Ο κ. Τσολερίδης μιλώντας για αυτή την πρωτοβουλία δήλωσε ότι:
«Πρόκειται για μια ιδέα που ξεκίνησε ιδιωτικά από εμένα και έπειτα μαζί με τον πρόεδρο του Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Αποστόλου. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με εθελοντές από τις δύο ομάδες αλλά και απλούς πολίτες για να φτιάξουμε αυτούς τους κήπους»

«Σκοπός μας είναι να διευρυνθεί αυτή η άτυπη “τράπεζα σπόρων” στην Ελλάδα. Προσωπικός μου στόχος αλλά και της υπόλοιπης ομάδας αυτής της συνεργασίας είναι να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να φυτέψει σε μπαλκόνια, κήπους, ταράτσες και όπου αλλού μπορούν και να ζήσουν αυτή τη χαρά της δημιουργίας ενός φυτού από σπόρο έως και την καρποφορία», προσθέτει ο υπεύθυνος της ομάδας “Σποροφύλακες”.



Οι δράσεις της ομάδας μπορεί είχαν “παγώσει” λόγω της πανδημίας αλλά η καλλιέργεια συνεχιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Στα άμεσα σχέδιά τους είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων για μοίρασμα σπόρων, τόσο στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης αλλά και στο δήμο Θέρμης όπου όλοι θα μπορούν να τους προμηθευτούν δωρεάν.

Όσον αφορά την προμήθεια αυτών των σπόρων ο Χρήστος Τσολερίδης θέλησε να ευχαριστήσει προσωπικά την κ. Όλγα Βενιζέλου- Ρουβά, ιδρύτρια της εθελοντικής ομάδας παραδοσιακών σπόρων Πύργου Ηλείας, την οποία χαρακτηρίζει και “μητέρα” όλου του εγχειρήματος, καθώς η ίδια δώρισε την αρχική ¨τράπεζα σπόρων¨.

 Παράλληλα ευχαριστεί το δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο και τον αντιδήμαρχο Υπηρεσιών Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Αγροτικής Ανάπτυξης Στέργιο Γκιζάρη για την δωρεάν παραχώρηση τεσσάρων εκτάσεων των 50τ.μ. στους λαχανόκηπους της Ν. Ραιδεστού αλλά και το προσωπικό του δήμου που βοήθησε με κάθε τρόπο την εθελοντική αυτή προσπάθεια.