Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, τα νέα κριτήρια - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, τα νέα κριτήρια




Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ προγραμματίζεται εντός του Σεπτεμβρίου ενώ, θα υπάρχουν τρία νέα βασικά κριτήρια.

Πολλές αλλαγές έχει υποστεί το νέο πρόγραμμα του Εξοικονομώ – Αυτονομώ σχετικά με τα κριτήρια για τη συμμετοχή των νοικοκυριών. Εντός του Ιουνίου η πρώτη δημοσίευση του σχεδίου οδηγού εφαρμογής του. 

Τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχέδια προτάσεων για την ενίσχυση των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

Tο υπουργείο Ενέργειας αναμένεται σύντομα να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα θα υπάρχουν πολλές αλλαγές όσον αφορά τα κριτήρια για τη συμμετοχή των νοικοκυριών.

Ο προϋπολογισμός του νέου κύκλου θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών και μεγάλο μέρος των κονδυλίων θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να ξεκλειδώσει εντός του Ιουλίου.

Η κυβέρνηση έχει ξεχωρίσει 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων ενώ για πρώτη φορά εντάσσονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου.

Οι αλλαγές που φέρεται να έχει το πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι σημαντικές καθώς πλέον δεν θα παίζει ρόλο η προτεραιότητα στη χρονική υποβολή του φακέλου αλλά θα υπάρχουν τέσσερα κριτήρια που αξιολόγησης και προτεραιοποίησης των κτιρίων που πρέπει να αναβαθμιστούν καθώς σημαντικό ρόλο θα παίζουν και τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ποια θα είναι τα 3 βασικά κριτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, τα 3 βασικά κριτήρια του επόμενου προγράμματος θα είναι τα εξής:

  • Εισόδημα νοικοκυριού (υψηλότερη μοριοδότηση για χαμηλά εισοδήματα)
  • Κλίμα περιοχής (προκρίνονται περιοχές με πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες)
  • Παλαιότητα κτιρίου (προτεραιότητα τα παλαιότερα σπίτια)

Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να στηριχθούν και να έχουν προτεραιότητα τα αδύναμα νοικοκυριά και οι κατοικίες που είναι σε πιο δυσμενή -ενεργειακά- κατάσταση. Σε ό,τι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες θα αξιοποιηθεί η προεργασία που έχει γίνει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης, που ήδη χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών.
 
Θα χρειαστείτε:
  • τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail)
  • τα απαραίτητα στοιχεία
  • τα απαραίτητα δικαιολογητικά


e-dimosio.gr